2015-10-01 06:00

2015-10-01 06:00

Vegetariska världsdagen visar världen vägen

Debatt: Köttnormen

Väljer du att äta vegetariskt på Vegetariska världsdagen och under köttfria oktober hjälper du till att undergräva köttnormen och etablera en vegetarisk samhällsnorm, skriver Per-Anders Jande och Jonas Norberg.

På torsdag den första oktober firas Vegetariska världsdagen som i Finland inleder köttfria oktober. Vi i Svensk mat- och miljöinformation uppmanar dig att då bryta köttnormen genom att börja äta växtbaserat.

Normer är regler som vi följer, ofta utan att fundera över det. Det är saker vi bara gör. Som att vi hälsar genom att ta i hand. Många normer underlättar vardagen. Det skulle vara jobbigt om vi inte hade något överenskommet sätt att hälsa, till exempel. Men vissa normer har allvarliga konsekvenser. En sådan norm är köttnormen.

Vi kan inte producera i närheten av den mängd kött och foder vi behöver för vår matkonsumtion i den rika delen av världen. Därför importerar vi från fattiga länder. Eftersom det är mer lönsamt att producera foder till rika länder än mat till fattiga slås lokal matproduktion ut.

Kött- och foderproduktion är också den största källan till vattenföroreningar världen över och bidrar kraftigt till att miljarder människor inte har tillgång till rent vatten. Haven fiskas ut, främst för foder, men också för direktkonsumtion av människor. Allt fler havslevande populationer och arter försvinner, med ekosystemkollaps som följd. Köttnormen gör därför väldigt stor skada, för individer och för samhället i stort, både i Sverige och globalt.

I framtiden kommer vi inte att kunna äta kött i de mängder vi gör idag. Det kommer helt enkelt inte att finnas möjlighet att producera så mycket kött. Men ju mindre kött vi äter redan nu, desto ljusare framtid har planeten. Vegetariska världsdagen och köttfria oktober utmanar samhällets rådandeköttnorm. Vi ser redan att köttnormen i Sverige är på väg att lösas upp. Flera politiska ungdomsförbund, ideella organisationer, företag, sjukhusavdelningar, myndigheter och skolor har vegetariskt som standard i matsalar och på konferenser och möten. Detta har även tagits upp till diskussion inom Svenska kyrkan och politiker har motionerat om att införa vegonorm i flera kommuner.

Väljer du att äta vegetariskt på Vegetariska världsdagen och under köttfria oktober hjälper du till att undergräva köttnormen och etablera en vegetarisk samhällsnorm. Det kommer att ge stora positiva effekter för miljön och folkhälsan. Och färre fattiga människor kommer att tvingas in i kronisk hunger och svält. Tillsammans kan vi se till att framtiden börjar nu!

Per-Anders Jande

Jonas Norberg

Svensk mat- och miljöinformation

På torsdag den första oktober firas Vegetariska världsdagen som i Finland inleder köttfria oktober. Vi i Svensk mat- och miljöinformation uppmanar dig att då bryta köttnormen genom att börja äta växtbaserat.

Normer är regler som vi följer, ofta utan att fundera över det. Det är saker vi bara gör. Som att vi hälsar genom att ta i hand. Många normer underlättar vardagen. Det skulle vara jobbigt om vi inte hade något överenskommet sätt att hälsa, till exempel. Men vissa normer har allvarliga konsekvenser. En sådan norm är köttnormen.

Vi kan inte producera i närheten av den mängd kött och foder vi behöver för vår matkonsumtion i den rika delen av världen. Därför importerar vi från fattiga länder. Eftersom det är mer lönsamt att producera foder till rika länder än mat till fattiga slås lokal matproduktion ut.

Kött- och foderproduktion är också den största källan till vattenföroreningar världen över och bidrar kraftigt till att miljarder människor inte har tillgång till rent vatten. Haven fiskas ut, främst för foder, men också för direktkonsumtion av människor. Allt fler havslevande populationer och arter försvinner, med ekosystemkollaps som följd. Köttnormen gör därför väldigt stor skada, för individer och för samhället i stort, både i Sverige och globalt.

I framtiden kommer vi inte att kunna äta kött i de mängder vi gör idag. Det kommer helt enkelt inte att finnas möjlighet att producera så mycket kött. Men ju mindre kött vi äter redan nu, desto ljusare framtid har planeten. Vegetariska världsdagen och köttfria oktober utmanar samhällets rådandeköttnorm. Vi ser redan att köttnormen i Sverige är på väg att lösas upp. Flera politiska ungdomsförbund, ideella organisationer, företag, sjukhusavdelningar, myndigheter och skolor har vegetariskt som standard i matsalar och på konferenser och möten. Detta har även tagits upp till diskussion inom Svenska kyrkan och politiker har motionerat om att införa vegonorm i flera kommuner.

Väljer du att äta vegetariskt på Vegetariska världsdagen och under köttfria oktober hjälper du till att undergräva köttnormen och etablera en vegetarisk samhällsnorm. Det kommer att ge stora positiva effekter för miljön och folkhälsan. Och färre fattiga människor kommer att tvingas in i kronisk hunger och svält. Tillsammans kan vi se till att framtiden börjar nu!

Per-Anders Jande

Jonas Norberg

Svensk mat- och miljöinformation

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.