2015-10-01 06:00

2015-10-01 06:00

Sluta värna om fri invandring

Debatt: Moderata ungdomsförbundet

Integration. Det är en självklarhet att vi ska fortsätta ta det ansvar som vi redan gör, men när desto fler människor tar sig till ett och samma land så bryter systemen ihop och nya utanförskap bildas, skriver Patrick Benabou.

Under mina första månader som medlem i moderata ungdomsförbundet har jag fått ett bra intryck på vår politik i helhet. Jag har dessvärre möts av mindre förnuftiga idéer och åsikter, främst framhävd av förbundsledningen inom MUF. Jag syftar då på att man vill se Sverige på sikt kunna ha fri invandring och att man går emot moderpartiets åsikter gällande tillfälliga uppehållstillstånd.

Fri invandring är en utopi, precis som Pontus Båth (M) och Mattias Tykesson (M) skrev i GP. Att öppna gränserna till omvärlden är en fin gest som endast skulle fungera i en perfekt värld, tyvärr så är inte världen perfekt- långt ifrån det. Flyktingströmmarna idag är enorma och det har inte varit så här många på flykt sedan andra världskriget. Hur skulle då öppna gränser fungera i praktiken? Jo, de redan 74 000 flyktingar som förväntas ta sig till Sverige under 2015 skulle öka enormt och att säga att vi bör ta emot fler än vad vi redan gör är ett problem och jag är den första som beklagar för det tänkandet. Förbundsledningen inom MUF väljer då hellre att prioritera människan före ekonomin, det handlar alltså aldrig om konsekvenserna.

Konsekvenserna skulle då vara förödande, utgifterna skulle ses öka drastiskt och Sverige skulle vara tvungna att chockhöja skatterna om vi skulle vela bibehålla den välfärd vi har idag. Det skulle slå hårt på vår ekonomi och vi skulle återigen kunna se ett enormt underskott i den statliga kassan. Stora brister skulle uppstå inom skola och utbildning, sjukvård, äldreomsorg och inte minst på arbets- och bostadsmarknaden. Ett par ytterligare enormt stora problem som skulle uppstå, och förvärras, är då givetvis asylprövningen och mottagandet inom Migrationsverket. Det tar redan idag allt för lång tid att få sin asyl prövad, hur skulle det då se ut om mottagandet av flyktingar skulle femdubblats?

Antalet förväntade ensamkommande barn kommer dessutom öka under 2015 enligt en prognos utförd av Migrationsverket till 12000. Den 4:e juni ställde trafikljuset om till rött och överskred det antal överenskomna boendena Migrationsverket har med kommunerna. Ytterligare uppgifter från Migrationsverket pekar på att ensamkommande flyktingbarn kan kosta allt från 1200kr-2000 kr per dygn. Hur har MUF:s förbundsledning tänkt att finansiera ett större mottagande av ännu fler ensamkommande barn?

Det är en självklarhet att vi ska fortsätta ta det ansvar som vi redan gör, men när desto fler människor tar sig till ett och samma land så bryter systemen ihop och nya utanförskap bildas. Jag anser dock att Sverige ska fortsätta vara ett föredöme. Att öppna gränserna leder egentligen bara till att vi förstör mer än vad vi hjälper. Vi ska kunna inspirera andra länder till att ta efter våra regelverk och integrationspolitik, därför måste vi bland annat kunna få ut dem snabbare på arbetsmarknaden och till ett självförsörjande.

Vi kan tyvärr inte hjälpa alla – inte ens EU skulle kunna göra det om alla nationer skulle medverka. Men om fler nationer öppnar sina hjärtan så kan vi hjälpa betydligt fler och processen av att få sin asylansökan provad skulle eventuellt gå fortare. Nationer inom EU bör ta sitt humana ansvar för att hjälpa de som är på flykt och att inte gå i Ungerns fotspår, rusta upp murarna och fösa bort de som kommer.

Jag kommer alltid värna om asylrätten, men vi måste sluta leva i en låtsatsvärld. Människor skulle inte leva i epidemi och fattigdom i en perfekt värld, just därför skulle det inte finnas några flyktingsströmmar överhuvudtaget. Öppna gränser skulle endast fungera i en fläckfri värld.

Patrick Benabou

Moderata ungdomsförbundet, Karlstad

Under mina första månader som medlem i moderata ungdomsförbundet har jag fått ett bra intryck på vår politik i helhet. Jag har dessvärre möts av mindre förnuftiga idéer och åsikter, främst framhävd av förbundsledningen inom MUF. Jag syftar då på att man vill se Sverige på sikt kunna ha fri invandring och att man går emot moderpartiets åsikter gällande tillfälliga uppehållstillstånd.

Fri invandring är en utopi, precis som Pontus Båth (M) och Mattias Tykesson (M) skrev i GP. Att öppna gränserna till omvärlden är en fin gest som endast skulle fungera i en perfekt värld, tyvärr så är inte världen perfekt- långt ifrån det. Flyktingströmmarna idag är enorma och det har inte varit så här många på flykt sedan andra världskriget. Hur skulle då öppna gränser fungera i praktiken? Jo, de redan 74 000 flyktingar som förväntas ta sig till Sverige under 2015 skulle öka enormt och att säga att vi bör ta emot fler än vad vi redan gör är ett problem och jag är den första som beklagar för det tänkandet. Förbundsledningen inom MUF väljer då hellre att prioritera människan före ekonomin, det handlar alltså aldrig om konsekvenserna.

Konsekvenserna skulle då vara förödande, utgifterna skulle ses öka drastiskt och Sverige skulle vara tvungna att chockhöja skatterna om vi skulle vela bibehålla den välfärd vi har idag. Det skulle slå hårt på vår ekonomi och vi skulle återigen kunna se ett enormt underskott i den statliga kassan. Stora brister skulle uppstå inom skola och utbildning, sjukvård, äldreomsorg och inte minst på arbets- och bostadsmarknaden. Ett par ytterligare enormt stora problem som skulle uppstå, och förvärras, är då givetvis asylprövningen och mottagandet inom Migrationsverket. Det tar redan idag allt för lång tid att få sin asyl prövad, hur skulle det då se ut om mottagandet av flyktingar skulle femdubblats?

Antalet förväntade ensamkommande barn kommer dessutom öka under 2015 enligt en prognos utförd av Migrationsverket till 12000. Den 4:e juni ställde trafikljuset om till rött och överskred det antal överenskomna boendena Migrationsverket har med kommunerna. Ytterligare uppgifter från Migrationsverket pekar på att ensamkommande flyktingbarn kan kosta allt från 1200kr-2000 kr per dygn. Hur har MUF:s förbundsledning tänkt att finansiera ett större mottagande av ännu fler ensamkommande barn?

Det är en självklarhet att vi ska fortsätta ta det ansvar som vi redan gör, men när desto fler människor tar sig till ett och samma land så bryter systemen ihop och nya utanförskap bildas. Jag anser dock att Sverige ska fortsätta vara ett föredöme. Att öppna gränserna leder egentligen bara till att vi förstör mer än vad vi hjälper. Vi ska kunna inspirera andra länder till att ta efter våra regelverk och integrationspolitik, därför måste vi bland annat kunna få ut dem snabbare på arbetsmarknaden och till ett självförsörjande.

Vi kan tyvärr inte hjälpa alla – inte ens EU skulle kunna göra det om alla nationer skulle medverka. Men om fler nationer öppnar sina hjärtan så kan vi hjälpa betydligt fler och processen av att få sin asylansökan provad skulle eventuellt gå fortare. Nationer inom EU bör ta sitt humana ansvar för att hjälpa de som är på flykt och att inte gå i Ungerns fotspår, rusta upp murarna och fösa bort de som kommer.

Jag kommer alltid värna om asylrätten, men vi måste sluta leva i en låtsatsvärld. Människor skulle inte leva i epidemi och fattigdom i en perfekt värld, just därför skulle det inte finnas några flyktingsströmmar överhuvudtaget. Öppna gränser skulle endast fungera i en fläckfri värld.

Patrick Benabou

Moderata ungdomsförbundet, Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.