2015-09-30 06:00

2015-09-30 09:10

Växla upp klimatarbetet

Debatt: Klimat- och energipolitik

Vi vill införa en ambitiös klimatbaserad kvotplikt för drivmedel och synliggöra bränslens klimatprestanda genom EU-gemensamma hållbarhetskriterier för fossila bränslen, skriver Kristina Yngwe och Rickard Nordin.

Centerpartiet har länge haft en ambitiös klimat- och energipolitik som utgår från att människor även i framtiden kommer ha behov av transporter med både bil och flyg. Vi vill jaga utsläppen, inte bilarna.

Men Centerpartiet vill växla upp det viktiga klimatarbetet. Under Centerpartiets stämma i helgen fattade vi därför beslut om att verka för att göra Sverige fritt från fossila bränslen och nettoutsläpp av koldioxidekvivalenter, och att Sverige ska ha 100 procent förnybar energi senast år 2040.

Sedan tidigare har vi drivit på för en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030.

Vi har nu även specificerat ett delmål om 30 procent förnybar energi inom transportsektorn år 2020. Vi vill införa en ambitiös klimatbaserad kvotplikt för drivmedel och synliggöra bränslens klimatprestanda genom EU-gemensamma hållbarhetskriterier för fossila bränslen. Även flyget måste minska sina utsläpp, och därför vill vi skapa ett gemensamt europeiskt luftrum och främjande av forskning kring biodrivmedel för flyg.

Centerpartiet kommer även att driva på för att få fram en planeringsram för solvärme och solel på samma sätt som i dag finns för vindkraft. Vi vill även att fler ska få nyttja avdrag för mikroproducerad el.

Det är ett batteri av offensiva besked.

Det är en tydlig skärpning av redan höga ambitioner.

Men framförallt så är det helt nödvändigt att något parti agerar svenskt draglok i de så viktiga klimat- och energifrågorna.

Det partiet är Centerpartiet.

När Centerpartiet satt i regeringen och Lena Ek var miljöminister så hade Sverige ett stort positivt inflytande på den internationella klimatpolitiken. Den stafettpinnen måste den svenska regeringen ta vidare inför de så viktiga klimatförhandlingarna i december. Sverige måste fortsatt bära ledartröjan i utvecklingen mot ett hållbart samhälle.

Därför hoppas vi att Centerpartiets nya förslag kan inspirera en regering som i dagsläget känns visionslösa och passiva.

Det skulle göra gott.

Kristina Yngwe

Miljöpolitisk talesperson, Centerpartiet

Rickard Nordin

Energipolitisk talesperson, Centerpartiet

Centerpartiet har länge haft en ambitiös klimat- och energipolitik som utgår från att människor även i framtiden kommer ha behov av transporter med både bil och flyg. Vi vill jaga utsläppen, inte bilarna.

Men Centerpartiet vill växla upp det viktiga klimatarbetet. Under Centerpartiets stämma i helgen fattade vi därför beslut om att verka för att göra Sverige fritt från fossila bränslen och nettoutsläpp av koldioxidekvivalenter, och att Sverige ska ha 100 procent förnybar energi senast år 2040.

Sedan tidigare har vi drivit på för en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030.

Vi har nu även specificerat ett delmål om 30 procent förnybar energi inom transportsektorn år 2020. Vi vill införa en ambitiös klimatbaserad kvotplikt för drivmedel och synliggöra bränslens klimatprestanda genom EU-gemensamma hållbarhetskriterier för fossila bränslen. Även flyget måste minska sina utsläpp, och därför vill vi skapa ett gemensamt europeiskt luftrum och främjande av forskning kring biodrivmedel för flyg.

Centerpartiet kommer även att driva på för att få fram en planeringsram för solvärme och solel på samma sätt som i dag finns för vindkraft. Vi vill även att fler ska få nyttja avdrag för mikroproducerad el.

Det är ett batteri av offensiva besked.

Det är en tydlig skärpning av redan höga ambitioner.

Men framförallt så är det helt nödvändigt att något parti agerar svenskt draglok i de så viktiga klimat- och energifrågorna.

Det partiet är Centerpartiet.

När Centerpartiet satt i regeringen och Lena Ek var miljöminister så hade Sverige ett stort positivt inflytande på den internationella klimatpolitiken. Den stafettpinnen måste den svenska regeringen ta vidare inför de så viktiga klimatförhandlingarna i december. Sverige måste fortsatt bära ledartröjan i utvecklingen mot ett hållbart samhälle.

Därför hoppas vi att Centerpartiets nya förslag kan inspirera en regering som i dagsläget känns visionslösa och passiva.

Det skulle göra gott.

Kristina Yngwe

Miljöpolitisk talesperson, Centerpartiet

Rickard Nordin

Energipolitisk talesperson, Centerpartiet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.