2015-09-30 06:00

2015-09-30 09:10

Reglerad är inte rättvis

Replik: Elnäten

Energimarknadsinspektionen har satt intäktsramar. Men dessa ramar har nätföretagen ansett som alltför låga. De senaste åren har ni drivit frågan om prishöjningar i domstol och vunnit. Nu har nätföretagen möjligheten att höja avgifterna med mer än 35 miljarder kronor. En del nätföretag har redan börjat genomföra chockhöjningar, skriver Adam Rydström.

Svar till Karlstads El- och Stadsnät (NWT 25/9)

Den 25/9 skrev Karlstads El- och Stadsnät ett försvarstal mot min kritik om oskäligt höga nätavgifter. De påstår att Energimarknadsinspektionen upprätthåller konsumentintresset genom att sätta ramar för priserna och kontrollera att de hålls. Mycket riktigt har Energimarknadsinspektionen satt intäktsramar. Men dessa ramar har nätföretagen ansett som alltför låga. De senaste åren har ni drivit frågan om prishöjningar i domstol och vunnit. Nu har nätföretagen möjligheten att höja avgifterna med mer än 35 miljarder kronor. En del nätföretag har redan börjat genomföra chockhöjningar.

Energimarknadsinspektionen tycker inte att nätföretagen tar ut skäliga priser. Tvärtom menar de att nätföretagens vinstmarginal är obegripligt hög och överträffar vad företag i jämförbara branscher kan påräkna. Dessutom anser de att konsumentintresset inte beaktas i tillräckligt hög utsträckning.

Karlstads El- och Stadsnät menar att de tar sitt samhällsansvar. Genom att undvika toppar i förbrukningen kan mer anpassade nät byggas. Men den användning som passar er kanske inte passar era kunder. Det vore bättre om nätföretagen i stället byggde nät som är anpassade för kunderna. Då skulle ni kunna ta ut avgifter som är rättvisa för både privatpersoner och små företag. Era påståenden om samhällsansvar skulle dessutom bli trovärdigare.

Adam Rydström

Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden

Svar till Karlstads El- och Stadsnät (NWT 25/9)

Den 25/9 skrev Karlstads El- och Stadsnät ett försvarstal mot min kritik om oskäligt höga nätavgifter. De påstår att Energimarknadsinspektionen upprätthåller konsumentintresset genom att sätta ramar för priserna och kontrollera att de hålls. Mycket riktigt har Energimarknadsinspektionen satt intäktsramar. Men dessa ramar har nätföretagen ansett som alltför låga. De senaste åren har ni drivit frågan om prishöjningar i domstol och vunnit. Nu har nätföretagen möjligheten att höja avgifterna med mer än 35 miljarder kronor. En del nätföretag har redan börjat genomföra chockhöjningar.

Energimarknadsinspektionen tycker inte att nätföretagen tar ut skäliga priser. Tvärtom menar de att nätföretagens vinstmarginal är obegripligt hög och överträffar vad företag i jämförbara branscher kan påräkna. Dessutom anser de att konsumentintresset inte beaktas i tillräckligt hög utsträckning.

Karlstads El- och Stadsnät menar att de tar sitt samhällsansvar. Genom att undvika toppar i förbrukningen kan mer anpassade nät byggas. Men den användning som passar er kanske inte passar era kunder. Det vore bättre om nätföretagen i stället byggde nät som är anpassade för kunderna. Då skulle ni kunna ta ut avgifter som är rättvisa för både privatpersoner och små företag. Era påståenden om samhällsansvar skulle dessutom bli trovärdigare.

Adam Rydström

Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.