2015-09-21 06:00

2015-09-21 06:00

Investeringar för Sverige

Politik: Budgetförslaget läggs fram i dag

Höstbudget. Riksdagsåret är åter igång och statsminister Stefan Löfven presenterade förra veckan sin andra regeringsförklaring. Idag lägger regeringen fram sitt budgetförslag som ska ligga till grund för politiska satsningar under 2016.

En höstbudget som kommer att visa på de politiska skiljelinjerna i riksdagen och lägga fram en ny riktning i svensk politik. För första gången sedan den nya regeringen tillträdde kommer vi äntligen få se verkliga effekter av en S-ledd regering. Ett Sverige där vi hjälps åt och håller ihop.

Investeringar för fler jobb. Regeringens mål är EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Därför presenterar regeringen investeringar på 8,5 miljarder kronor under 2016 för jobb i hela landet. Det handlar bland annat om att stärka innovativa och växande företag samt nya insatser för ökad export. Förslaget handlar också om åtgärder för fler bostäder, snabbare byggande och bättre boende samt en välkommen satsning för kompetens och matchning på arbetsmarknaden. Arbetslösheten är särskilt hög hos personer utan gymnasieutbildning eller med kort vistelsetid i Sverige. Därför avser regeringen nya utbildningsplatser inom vuxenutbildningen – i ett nytt kunskapslyft och aktiva insatser för långtidsarbetslösa.

Investeringar för en jämlik skola. Ojämlikheten och resultatskillnaderna i den svenska skolan har ökat. Förra sommaren lämnade 13,1 procent av eleverna grundskolan utan gymnasiebehörighet. Bland elever vars föräldrar endast har förgymnasial utbildning var det 43,8 procent som inte fick behörighet till gymnasiets nationella program. Regeringens svar på de ökade klyftorna i den svenska skolan är åtgärder för en jämlik skolgång. Staten tar nu ett tydligare ansvar för att höja resultaten i skolor och regeringen investerar 5 miljarder för höjd personaltäthet, högre lärarlöner och stärkt kvalitet i förskolor, skolor, fritidshem och gymnasieskolor.

Satsningar på integration. Vi upplever idag den största flyktingkatastrofen i modern tid. Alla kommuner i Sverige skall ta sitt ansvar precis som alla länder i EU, men politiken för att etablera nyanlända på arbetsmarknaden har varit minst sagt otillräcklig, både under borgerliga och socialdemokratiska regeringar. Därför lägger nu regeringen ett etableringspaket med bland annat språksatsningar, snabbare validering av kunskaper och ett snabbspår i samarbete med arbetsmarknadens parter för att nyanlända snabbare ska komma i jobb. Dessutom höjs ersättningen till kommunerna rejält för att skapa bättre förutsättningar att ge praktisk hjälp och stöd i anslutning till mottagande och bosättning.

Det här är några av de satsningar som idag presenteras. Men klart är att en S-ledd regering är övertygad om att det är kunskap och arbete som bygger Sverige starkt. Investeringar som kommer att innebära positiva förändringar både för samhället i stort och för den enskilde. Socialdemokraterna gick till val på ökad jämlikhet, satsningar på jobb och skola samt en regering som tar människors oro på allvar. Nu visar vi vägen framåt med en långsiktig politik som håller ihop Sverige, och som investerar i vår gemensamma framtid.

Värmlands socialdemokratiska riksdagsledamöter

Lars Mejern Larson (S)

Berit Högman (S)

Jonas Gunnarsson (S)

Gunilla Svantorp (S)

Mikael Dahlqvist (S)

En höstbudget som kommer att visa på de politiska skiljelinjerna i riksdagen och lägga fram en ny riktning i svensk politik. För första gången sedan den nya regeringen tillträdde kommer vi äntligen få se verkliga effekter av en S-ledd regering. Ett Sverige där vi hjälps åt och håller ihop.

Investeringar för fler jobb. Regeringens mål är EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Därför presenterar regeringen investeringar på 8,5 miljarder kronor under 2016 för jobb i hela landet. Det handlar bland annat om att stärka innovativa och växande företag samt nya insatser för ökad export. Förslaget handlar också om åtgärder för fler bostäder, snabbare byggande och bättre boende samt en välkommen satsning för kompetens och matchning på arbetsmarknaden. Arbetslösheten är särskilt hög hos personer utan gymnasieutbildning eller med kort vistelsetid i Sverige. Därför avser regeringen nya utbildningsplatser inom vuxenutbildningen – i ett nytt kunskapslyft och aktiva insatser för långtidsarbetslösa.

Investeringar för en jämlik skola. Ojämlikheten och resultatskillnaderna i den svenska skolan har ökat. Förra sommaren lämnade 13,1 procent av eleverna grundskolan utan gymnasiebehörighet. Bland elever vars föräldrar endast har förgymnasial utbildning var det 43,8 procent som inte fick behörighet till gymnasiets nationella program. Regeringens svar på de ökade klyftorna i den svenska skolan är åtgärder för en jämlik skolgång. Staten tar nu ett tydligare ansvar för att höja resultaten i skolor och regeringen investerar 5 miljarder för höjd personaltäthet, högre lärarlöner och stärkt kvalitet i förskolor, skolor, fritidshem och gymnasieskolor.

Satsningar på integration. Vi upplever idag den största flyktingkatastrofen i modern tid. Alla kommuner i Sverige skall ta sitt ansvar precis som alla länder i EU, men politiken för att etablera nyanlända på arbetsmarknaden har varit minst sagt otillräcklig, både under borgerliga och socialdemokratiska regeringar. Därför lägger nu regeringen ett etableringspaket med bland annat språksatsningar, snabbare validering av kunskaper och ett snabbspår i samarbete med arbetsmarknadens parter för att nyanlända snabbare ska komma i jobb. Dessutom höjs ersättningen till kommunerna rejält för att skapa bättre förutsättningar att ge praktisk hjälp och stöd i anslutning till mottagande och bosättning.

Det här är några av de satsningar som idag presenteras. Men klart är att en S-ledd regering är övertygad om att det är kunskap och arbete som bygger Sverige starkt. Investeringar som kommer att innebära positiva förändringar både för samhället i stort och för den enskilde. Socialdemokraterna gick till val på ökad jämlikhet, satsningar på jobb och skola samt en regering som tar människors oro på allvar. Nu visar vi vägen framåt med en långsiktig politik som håller ihop Sverige, och som investerar i vår gemensamma framtid.

Värmlands socialdemokratiska riksdagsledamöter

Lars Mejern Larson (S)

Berit Högman (S)

Jonas Gunnarsson (S)

Gunilla Svantorp (S)

Mikael Dahlqvist (S)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.