2015-09-14 06:01

2015-09-14 06:01

Tränar gratis med mer tid än någonsin

Replik: Karlstads Simsällskap

Karlstads simsällskap (KSS) betalar ingen hyra för sin föreningsverksamhet eller för simlinjen som är för barn 5-20 år. Totalt är värdet av deras tider omkring 8 miljoner kronor, skriver Johanna Larsson och Mats Ahrén.

Svar till Björn Gustavson (NWT 7/9)

Sundstabadet är en populär anläggning som bidrar till att Karlstad är en bra stad att både bo i och besöka. Förra året hade badhuset inte mindre än 400 000 besökare.

Anläggningen har tre huvudsakliga erbjudanden för att attrahera besökare – här kan man leka, träna och njuta. Det är inte en tävlingsarena. Det nya badhuset har mer än dubbelt så många besökare som det gamla badhuset hade. Det gör att vi måste ha tydliga förhållningsregler och säkerhetsföreskrifter.

Här följer några förtydliganden och kommentarer med anledning av de frågor som Björn Gustavson ställt via en debattartikel till Karlstads kommun:

• Riktlinjer för anläggningen har tagits fram för att de som motionssimmar, tränar, går på simundervisning och leker ska kunna samsas, men framför allt för att värna säkerheten.

• Badhuset får ta emot maximalt 750 besökare åt gången. Riktlinjerna ska bland annat bidra till att motverka trängsel och se till att gällande brandskyddsregler följs.

• Karlstads kommun har ett uppdrag att bedriva simundervisning för barn i förskoleklass. Cirka 5 000 barn deltar varje år i skolans obligatoriska simundervisning som bedrivs av Sundstabadets personal. Kommunen erbjuder även gratis sommarsimskola för alla barn från 6 år.

• Föreningar som bedriver verksamhet för barn mellan 7-20 år i Karlstads kommun får boka kommunens lokaler helt utan kostnad. Däremot får man betala hyra för tävlingar, matcher, kurser och annan kommersiell verksamhet.

• Karlstads simsällskap (KSS) betalar ingen hyra för sin föreningsverksamhet eller för simlinjen som är för barn 5-20 år. Totalt är värdet av deras tider omkring 8 miljoner kronor. Karlstads kommun subventionerar lokalhyrorna, vilket inte alla kommuner gör. Det innebär att många barn och unga kan delta i föreningsverksamhet till en låg kostnad.

• I den nya anläggningen finns det två separata bassänger som gör att föreningar har fått bättre möjligheter till simträning mot tidigare. När det görs underhåll i den ena bassängen kan den andra ändå hållas öppen. KSS har fått en ökning av bantider för simning med drygt 60 procent i veckan. Föreningar har varje vecka drygt 300 bantimmar bokade i dessa bassänger, varav KSS har den allra största delen.

• KSS har möjlighet att släppa in drygt 140 personer vid varje träningstillfälle. Föreningarna väljer själva hur de vill fördela platserna mellan barn, ledare och föräldrar.

Sundstabadet lockar som sagt många besökare. De nya riktlinjerna öppnar för en trevligare miljö och bättre tillgänglighet i anläggningen för både privatpersoner och föreningar.

Johanna Larsson (M)

Ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Karlstads kommun

Mats Ahrén

Kultur- och fritidsdirektör, Karlstads kommun

Svar till Björn Gustavson (NWT 7/9)

Sundstabadet är en populär anläggning som bidrar till att Karlstad är en bra stad att både bo i och besöka. Förra året hade badhuset inte mindre än 400 000 besökare.

Anläggningen har tre huvudsakliga erbjudanden för att attrahera besökare – här kan man leka, träna och njuta. Det är inte en tävlingsarena. Det nya badhuset har mer än dubbelt så många besökare som det gamla badhuset hade. Det gör att vi måste ha tydliga förhållningsregler och säkerhetsföreskrifter.

Här följer några förtydliganden och kommentarer med anledning av de frågor som Björn Gustavson ställt via en debattartikel till Karlstads kommun:

• Riktlinjer för anläggningen har tagits fram för att de som motionssimmar, tränar, går på simundervisning och leker ska kunna samsas, men framför allt för att värna säkerheten.

• Badhuset får ta emot maximalt 750 besökare åt gången. Riktlinjerna ska bland annat bidra till att motverka trängsel och se till att gällande brandskyddsregler följs.

• Karlstads kommun har ett uppdrag att bedriva simundervisning för barn i förskoleklass. Cirka 5 000 barn deltar varje år i skolans obligatoriska simundervisning som bedrivs av Sundstabadets personal. Kommunen erbjuder även gratis sommarsimskola för alla barn från 6 år.

• Föreningar som bedriver verksamhet för barn mellan 7-20 år i Karlstads kommun får boka kommunens lokaler helt utan kostnad. Däremot får man betala hyra för tävlingar, matcher, kurser och annan kommersiell verksamhet.

• Karlstads simsällskap (KSS) betalar ingen hyra för sin föreningsverksamhet eller för simlinjen som är för barn 5-20 år. Totalt är värdet av deras tider omkring 8 miljoner kronor. Karlstads kommun subventionerar lokalhyrorna, vilket inte alla kommuner gör. Det innebär att många barn och unga kan delta i föreningsverksamhet till en låg kostnad.

• I den nya anläggningen finns det två separata bassänger som gör att föreningar har fått bättre möjligheter till simträning mot tidigare. När det görs underhåll i den ena bassängen kan den andra ändå hållas öppen. KSS har fått en ökning av bantider för simning med drygt 60 procent i veckan. Föreningar har varje vecka drygt 300 bantimmar bokade i dessa bassänger, varav KSS har den allra största delen.

• KSS har möjlighet att släppa in drygt 140 personer vid varje träningstillfälle. Föreningarna väljer själva hur de vill fördela platserna mellan barn, ledare och föräldrar.

Sundstabadet lockar som sagt många besökare. De nya riktlinjerna öppnar för en trevligare miljö och bättre tillgänglighet i anläggningen för både privatpersoner och föreningar.

Johanna Larsson (M)

Ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Karlstads kommun

Mats Ahrén

Kultur- och fritidsdirektör, Karlstads kommun

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.