2015-09-14 06:00

2015-09-14 06:00

Fler vill arbeta för rättvis världshandel

Replik: Fairtrade

När du väljer Fairtrade-märkt bidrar du till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom för förbättrade arbets- och levnadsvillkor, skriver Magdalena Streijffert.

Svar till Hugo Fiévet (NWT 8/9)

Att konsumentministern har gått ut med en vilja att göra handeln inte bara fri utan också rättvis är något vi välkomnar. Vad det i slutändan innebär är något som vi säkert får anledning att återkomma till. Det finns i dagsläget inga kriterier eller mål för hur arbetet ska se ut och initiativet som regeringen lanserat omfattar mycket mer än produktmärkningen Fairtrade.

Det handlar om att på ett brett sätt arbeta för en mer rättvis världshandel, där även de som producerat våra varor får ta del av den vinst som handelskedjan genererar och som fler aktörer har ansvar för att så sker. Fairtrade välkomnar att fler organisationer och företag tillsammans med regeringen är en del av det arbetet.

Fairtrade-märkningen ägs till hälften av de människor som odlar och producerar varorna. Fairtrade International, där Fairtrade Sverige är en av ett tjugotal nationella Fairtrade-organisationer, ägs sedan 2013 till 50 procent av de odlare och anställda som finns i systemet genom våra tre producentnätverk i Latinamerika, Afrika och Asien. Det är deras bästa som står i centrum för vår verksamhet.

Fairtrade Sverige är uppdelat på en förening och ett aktiebolag. Fairtrade Sverige AB är ett icke-vinstdrivande bolag som licensierar Fairtrade-märket till företag vars produkter är certifierade i enlighet med internationella Fairtrade-kriterier. Fairtrade Sverige AB ägs till 50 procent av LO och 50 procent av Svenska kyrkan. Föreningen för Fairtrade består i sin tur av 44 medlemsorganisationer med en bred förankring i det svenska samhället.

Allt överskott som bolaget genererar återinvesteras kontinuerligt i verksamheten, till exempel genom sänkta avgifter för licensiering och ökande bidrag till Fairtrade Internationals utveckling av kriterier och producentstöd. Under de senaste sex åren har Fairtrade Sverige femdubblat sitt bidrag till Fairtrade International och nästan halverat snittlicensavgiften. Ambitionen framåt för ägarna är att eftersträva ett nollresultat där eventuellt överskott fortsatt går till att bidra internationellt samt sänka licensavgifterna. Det leder också till att mer stöd och resurser kommer fram till odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom.

När du väljer Fairtrade-märkt bidrar du till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom för förbättrade arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade kan dock inte ensamt utrota fattigdomen, utan välkomnar därför regeringens initiativ där fler aktörer samlas för att tillsammans arbeta för att även de människor som odlar och producerar våra varor ska få ta del av vinsten som handelskedjan genererar.

Magdalena Streijffert

Generalsekreterare, Fairtrade Sverige

Svar till Hugo Fiévet (NWT 8/9)

Att konsumentministern har gått ut med en vilja att göra handeln inte bara fri utan också rättvis är något vi välkomnar. Vad det i slutändan innebär är något som vi säkert får anledning att återkomma till. Det finns i dagsläget inga kriterier eller mål för hur arbetet ska se ut och initiativet som regeringen lanserat omfattar mycket mer än produktmärkningen Fairtrade.

Det handlar om att på ett brett sätt arbeta för en mer rättvis världshandel, där även de som producerat våra varor får ta del av den vinst som handelskedjan genererar och som fler aktörer har ansvar för att så sker. Fairtrade välkomnar att fler organisationer och företag tillsammans med regeringen är en del av det arbetet.

Fairtrade-märkningen ägs till hälften av de människor som odlar och producerar varorna. Fairtrade International, där Fairtrade Sverige är en av ett tjugotal nationella Fairtrade-organisationer, ägs sedan 2013 till 50 procent av de odlare och anställda som finns i systemet genom våra tre producentnätverk i Latinamerika, Afrika och Asien. Det är deras bästa som står i centrum för vår verksamhet.

Fairtrade Sverige är uppdelat på en förening och ett aktiebolag. Fairtrade Sverige AB är ett icke-vinstdrivande bolag som licensierar Fairtrade-märket till företag vars produkter är certifierade i enlighet med internationella Fairtrade-kriterier. Fairtrade Sverige AB ägs till 50 procent av LO och 50 procent av Svenska kyrkan. Föreningen för Fairtrade består i sin tur av 44 medlemsorganisationer med en bred förankring i det svenska samhället.

Allt överskott som bolaget genererar återinvesteras kontinuerligt i verksamheten, till exempel genom sänkta avgifter för licensiering och ökande bidrag till Fairtrade Internationals utveckling av kriterier och producentstöd. Under de senaste sex åren har Fairtrade Sverige femdubblat sitt bidrag till Fairtrade International och nästan halverat snittlicensavgiften. Ambitionen framåt för ägarna är att eftersträva ett nollresultat där eventuellt överskott fortsatt går till att bidra internationellt samt sänka licensavgifterna. Det leder också till att mer stöd och resurser kommer fram till odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom.

När du väljer Fairtrade-märkt bidrar du till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom för förbättrade arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade kan dock inte ensamt utrota fattigdomen, utan välkomnar därför regeringens initiativ där fler aktörer samlas för att tillsammans arbeta för att även de människor som odlar och producerar våra varor ska få ta del av vinsten som handelskedjan genererar.

Magdalena Streijffert

Generalsekreterare, Fairtrade Sverige

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.