2015-09-12 06:00

2015-09-12 06:00

Mångfald ger växtkraft

Debatt: Värmland Pride

För vi tror, och vet, att mångfald och öppenhet berikar Karlstad och Värmland. Det ger växtkraft och innovationskraft nu och för framtiden. Vi har varken lust eller råd att bygga Karlstad enbart för några, skriver Maria Frisk och Per-Inge Liden.

I dag är det Prideparad i Karlstad och Värmland. En dag då vi firar att mångfald är större än enfald och att vi gillar ett öppet samhälle med plats för alla. Det är fest, det är roligt och många vill vara med.

Miljöpartiet har tillsammans med de övriga partierna i kommunstyrelsen drivit på för att uppmärksamma homo-, bi-, trans- och queerpersoners (hbtq) villkor och vardag i Karlstads kommun. Många av kommunens verksamheter är hbt-certifierade, utbildningar för alla anställda har genomförts, diskussioner om inkludering genomförs på arbetsplatser. Sist, men inte minst, ser vi över hur vi presenterar kommunen i bilder och på blanketter.

I år flaggar kommunen för första gången med regnbågsflaggor. Vårt bussbolag har regnbågsflaggor och det är enkelt att ta ställning för allas lika möjligheter. Fler än någonsin har aviserat att de tänker delta i Prideparaden senare i dag. Det känns självklart.

Men hur ser det ut resten av året? Hur fungerar det i vardagen på företag, i trossamfund, idrottsförbund och kulturföreningar? Får alla vara med på lika villkor och vara den de är? Har vi en förståelse och öppenhet för alla människor att delta i verksamheter? Är Karlstad och Värmland en plats där alla får vara den de är och älska vem de vill?

Vi vet att det på flera platser finns attityder som gör att människor väljer att flytta härifrån, för att man inte känner att man passar in, man får inte vara som man egentligen känner eller älska vem man vill. Är Karlstad och Värmland en plats med ganska enfaldiga värderingar?

Är det så, så måste vi bli ännu bättre på att jobba för mångfald. I kommunen, men också i resten av samhället - i föreningar, företag och trossamfund. För vi tror, och vet, att mångfald och öppenhet berikar Karlstad och Värmland. Det ger växtkraft och innovationskraft nu och för framtiden. Vi har varken lust eller råd att bygga Karlstad enbart för några. Staden och regionen blir starkare och bättre om vi ger plats för alla. Dessutom är det ju mycket roligare om alla kan vara med.

Maria Frisk

Per-Inge Liden

Språkrör Miljöpartiet de gröna i Karlstad

I dag är det Prideparad i Karlstad och Värmland. En dag då vi firar att mångfald är större än enfald och att vi gillar ett öppet samhälle med plats för alla. Det är fest, det är roligt och många vill vara med.

Miljöpartiet har tillsammans med de övriga partierna i kommunstyrelsen drivit på för att uppmärksamma homo-, bi-, trans- och queerpersoners (hbtq) villkor och vardag i Karlstads kommun. Många av kommunens verksamheter är hbt-certifierade, utbildningar för alla anställda har genomförts, diskussioner om inkludering genomförs på arbetsplatser. Sist, men inte minst, ser vi över hur vi presenterar kommunen i bilder och på blanketter.

I år flaggar kommunen för första gången med regnbågsflaggor. Vårt bussbolag har regnbågsflaggor och det är enkelt att ta ställning för allas lika möjligheter. Fler än någonsin har aviserat att de tänker delta i Prideparaden senare i dag. Det känns självklart.

Men hur ser det ut resten av året? Hur fungerar det i vardagen på företag, i trossamfund, idrottsförbund och kulturföreningar? Får alla vara med på lika villkor och vara den de är? Har vi en förståelse och öppenhet för alla människor att delta i verksamheter? Är Karlstad och Värmland en plats där alla får vara den de är och älska vem de vill?

Vi vet att det på flera platser finns attityder som gör att människor väljer att flytta härifrån, för att man inte känner att man passar in, man får inte vara som man egentligen känner eller älska vem man vill. Är Karlstad och Värmland en plats med ganska enfaldiga värderingar?

Är det så, så måste vi bli ännu bättre på att jobba för mångfald. I kommunen, men också i resten av samhället - i föreningar, företag och trossamfund. För vi tror, och vet, att mångfald och öppenhet berikar Karlstad och Värmland. Det ger växtkraft och innovationskraft nu och för framtiden. Vi har varken lust eller råd att bygga Karlstad enbart för några. Staden och regionen blir starkare och bättre om vi ger plats för alla. Dessutom är det ju mycket roligare om alla kan vara med.

Maria Frisk

Per-Inge Liden

Språkrör Miljöpartiet de gröna i Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.