2015-09-11 06:00

2015-09-11 06:00

Jag förstår inte mjölklogiken

Debatt: Lantbruk

Varför vill inte mejeriet ha mer betalt om det finns både kunder och handlare som vill betala mer? Varför går det med dyrare mjölk i Österrike men inte i Sverige, undrar Urban Laurin.

Debatten om mjölk är intensiv. Mjölkbönderna går i konkurs. Det ropas på stöd. Men jag förstår inte mjölklogiken. Varför är mjölk så billigt?

Häromdagen träffade jag en delägare av en Ica Maxibutik. Han slog fast att den svenska mjölken är för billig. Han sa att han utan tvekan kan betala mer för mjölken. Han är också övertygad om att kunderna är beredda att betala mer. Problemet är att det mejeri som levererar säger att de inte kan ta mer betalt och betala de svenska bönderna mer, på grund av världsmarknadspriset.

Detta mejeri tar emot all mjölk som medlemmarna levererar, men kan bara sälja ungefär 50 procent av mjölken som förädlade produkter, exempelvis som mjölk i butik. Resten får bli mjölkpulver eller vad de nu hittar på. Mejerierna har givetvis olika val. Som det är nu väljer det att betala lika lite till bönderna för all mjölk, och som vi ser går mjölkbonde efter mjölkbonde i konkurs.

Alternativet vore att betala bönderna mer för den mjölk som förädlas, och även höja priset till butikerna. Så agerar mejerierna i exempelvis Österrike. Där finns A faire Milch som är 10 cent dyrare per liter och dessa går till landsbygden. Det finns också dyrare hömjölk (Heumilch) från kor som betar och äter hö. Denna mjölk anses ha högre kvalitet.

Jag förstår helt enkelt inte denna svenska mjölklogik. Snarare ser jag det som en brist på logik. Kan någon som är mer bildad än jag förklara så jag förstår? Varför vill inte mejeriet ha mer betalt om det finns både kunder och handlare som vill betala mer? Varför går det med dyrare mjölk i Österrike men inte i Sverige?

I Sverige blandas mjölk från en betande fjällko med mjölk från som äter en hel del soja från Brasiliens f d regnskogar. Varför är detta en nödvändig logik? Varför kan de stora svenska mejerierna inte ta mer betalt för lokal kvalitetsmjölk, om det nu både finns handlare och konsumenter som vill betala?

Urban Laurin

Fil dr i statsvetenskap

Debatten om mjölk är intensiv. Mjölkbönderna går i konkurs. Det ropas på stöd. Men jag förstår inte mjölklogiken. Varför är mjölk så billigt?

Häromdagen träffade jag en delägare av en Ica Maxibutik. Han slog fast att den svenska mjölken är för billig. Han sa att han utan tvekan kan betala mer för mjölken. Han är också övertygad om att kunderna är beredda att betala mer. Problemet är att det mejeri som levererar säger att de inte kan ta mer betalt och betala de svenska bönderna mer, på grund av världsmarknadspriset.

Detta mejeri tar emot all mjölk som medlemmarna levererar, men kan bara sälja ungefär 50 procent av mjölken som förädlade produkter, exempelvis som mjölk i butik. Resten får bli mjölkpulver eller vad de nu hittar på. Mejerierna har givetvis olika val. Som det är nu väljer det att betala lika lite till bönderna för all mjölk, och som vi ser går mjölkbonde efter mjölkbonde i konkurs.

Alternativet vore att betala bönderna mer för den mjölk som förädlas, och även höja priset till butikerna. Så agerar mejerierna i exempelvis Österrike. Där finns A faire Milch som är 10 cent dyrare per liter och dessa går till landsbygden. Det finns också dyrare hömjölk (Heumilch) från kor som betar och äter hö. Denna mjölk anses ha högre kvalitet.

Jag förstår helt enkelt inte denna svenska mjölklogik. Snarare ser jag det som en brist på logik. Kan någon som är mer bildad än jag förklara så jag förstår? Varför vill inte mejeriet ha mer betalt om det finns både kunder och handlare som vill betala mer? Varför går det med dyrare mjölk i Österrike men inte i Sverige?

I Sverige blandas mjölk från en betande fjällko med mjölk från som äter en hel del soja från Brasiliens f d regnskogar. Varför är detta en nödvändig logik? Varför kan de stora svenska mejerierna inte ta mer betalt för lokal kvalitetsmjölk, om det nu både finns handlare och konsumenter som vill betala?

Urban Laurin

Fil dr i statsvetenskap

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.