2015-09-10 06:00

2015-09-10 06:00

Fler lagliga vägar in i Europa

Debatt: Flyktingar

Kombinationen av ett komplicerat system och svårigheten att ta sig till Europa på lagliga och säkra sätt tvingar människor att hamna i händerna på hänsynslösa människosmugglare. Det leder till att människor tar livsfarliga vägar, skriver företrädare för de politiska ungdomsförbunden i Värmland.

Världen står inför den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Över 60 miljoner människor är i dag på flykt från krig och misär i Afrika och Mellanöstern. Den treåriga pojken Alan Kurdi är en av flyktingarna som under de senaste dagarna har gett oss en bild av den verklighet och det lidande som drabbar de som flyr för sitt liv. På en kapsejsad båt utanför Turkiets kust tog Alans resa mot ett bättre liv slut. Det är en obeskrivlig tragedi och ett misslyckande för EU:s flyktingpolitik.

I Europa handlar situationen istället om en ansvarskris. EU:s länder har under de senaste dagarna byggt upp barriärer mot flyktingar där landsgränser runt om i Europa har stängts där flyktingar hindras vidare resor. Anledningen är för att EU:s flyktingpolitik bygger på Dublinförordningen eller ”förstalandsprincipen” som den oftast benämns. Principen innebär att en flykting enbart är berättigad att söka asyl i det EU-land som man först kommer till i Europa. Vidare asylsökande i andra länder blir därmed inte möjligt.

Den höga andelen flyktingar som dagligen kommer till Europa gör i dag att förstalandsprincipen bokstavligen har kollapsat, något vi i dag ser i Ungern. Ungern ska enligt konventionen istället för att godkänna vidare resor till Tyskland och Sverige skicka tillbaka flyktingarna till det första EU-land man kommit till för att få sin asyl prövad. Många flyktingar väljer istället att undvika att söka asyl i det första EU-landet då man med stor sannolikhet inte kommer att beviljas asyl där. Stora strömningar av människor flyr därför mot Tyskland och Sverige eftersom det är två länder i Europa som sätter människovärdet före systemet och lagar.

Kombinationen av ett komplicerat system och svårigheten att ta sig till Europa på lagliga och säkra sätt tvingar människor att hamna i händerna på hänsynslösa människosmugglare. Det leder till att människor tar livsfarliga vägar. En av dessa vägar som ledde Alan och hans familj till deras död. Enligt UNHCR väljer idag mer än 300 000 människor Medelhavet som flyktväg. Bara under de senaste månaderna har mer än 2 500 människor dött.

Det är oacceptabelt att människor som flyr krig och misär inte kan ta sig till Europa utan att riskera sina liv. Den 14 september träffas Europas ledare för att diskutera flyktingkatastrofen. Den svenska regeringen med Stefan Löfven måste vara en tydlig kraft för ett solidariskt flyktingmottagande i hela Europa. Genom att öka flyktingkvoten bland Europas länder kan fler flyktingar på annat sätt än via människosmugglare komma till Europa på ett tryggt och humant sätt. Därför tar vi flertalet politiska ungdomsförbund i Värmland i dag torsdag ett initiativ till en manifestation för fler lagliga och säkra vägar in i Europa för människor på flykt.

Alexander Johansson Pettersson

Ordförande, SSU Värmland

Alexander Torin

Ordförande, MUF Värmland

Matilda Edvardsson

Språkrör, Grön Ungdom Värmland

Felicia Pettersson

Ordförande, CUF Värmland

Henning Ewald

Ordförande, Ung Vänster Värmland

Anders Viking Pettersson

Ordförande, LUF Värmland

Simon Sjögren

Ordförande, KDU Värmland

Världen står inför den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Över 60 miljoner människor är i dag på flykt från krig och misär i Afrika och Mellanöstern. Den treåriga pojken Alan Kurdi är en av flyktingarna som under de senaste dagarna har gett oss en bild av den verklighet och det lidande som drabbar de som flyr för sitt liv. På en kapsejsad båt utanför Turkiets kust tog Alans resa mot ett bättre liv slut. Det är en obeskrivlig tragedi och ett misslyckande för EU:s flyktingpolitik.

I Europa handlar situationen istället om en ansvarskris. EU:s länder har under de senaste dagarna byggt upp barriärer mot flyktingar där landsgränser runt om i Europa har stängts där flyktingar hindras vidare resor. Anledningen är för att EU:s flyktingpolitik bygger på Dublinförordningen eller ”förstalandsprincipen” som den oftast benämns. Principen innebär att en flykting enbart är berättigad att söka asyl i det EU-land som man först kommer till i Europa. Vidare asylsökande i andra länder blir därmed inte möjligt.

Den höga andelen flyktingar som dagligen kommer till Europa gör i dag att förstalandsprincipen bokstavligen har kollapsat, något vi i dag ser i Ungern. Ungern ska enligt konventionen istället för att godkänna vidare resor till Tyskland och Sverige skicka tillbaka flyktingarna till det första EU-land man kommit till för att få sin asyl prövad. Många flyktingar väljer istället att undvika att söka asyl i det första EU-landet då man med stor sannolikhet inte kommer att beviljas asyl där. Stora strömningar av människor flyr därför mot Tyskland och Sverige eftersom det är två länder i Europa som sätter människovärdet före systemet och lagar.

Kombinationen av ett komplicerat system och svårigheten att ta sig till Europa på lagliga och säkra sätt tvingar människor att hamna i händerna på hänsynslösa människosmugglare. Det leder till att människor tar livsfarliga vägar. En av dessa vägar som ledde Alan och hans familj till deras död. Enligt UNHCR väljer idag mer än 300 000 människor Medelhavet som flyktväg. Bara under de senaste månaderna har mer än 2 500 människor dött.

Det är oacceptabelt att människor som flyr krig och misär inte kan ta sig till Europa utan att riskera sina liv. Den 14 september träffas Europas ledare för att diskutera flyktingkatastrofen. Den svenska regeringen med Stefan Löfven måste vara en tydlig kraft för ett solidariskt flyktingmottagande i hela Europa. Genom att öka flyktingkvoten bland Europas länder kan fler flyktingar på annat sätt än via människosmugglare komma till Europa på ett tryggt och humant sätt. Därför tar vi flertalet politiska ungdomsförbund i Värmland i dag torsdag ett initiativ till en manifestation för fler lagliga och säkra vägar in i Europa för människor på flykt.

Alexander Johansson Pettersson

Ordförande, SSU Värmland

Alexander Torin

Ordförande, MUF Värmland

Matilda Edvardsson

Språkrör, Grön Ungdom Värmland

Felicia Pettersson

Ordförande, CUF Värmland

Henning Ewald

Ordförande, Ung Vänster Värmland

Anders Viking Pettersson

Ordförande, LUF Värmland

Simon Sjögren

Ordförande, KDU Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.