2015-09-09 06:01

2015-09-09 06:01

Störst av allt är kärleken

Debatt: Värmland Pride

Vi går där för att visa vårt stöd till dig som i någon av Värmlands alla byar och hörn funderar över din identitet och sexualitet. Du ska aldrig behöva uppleva motstånd, du ska få reda på att ”störst av allt är kärleken”, skriver Erik Andersson.

Störst av allt är kärleken. Under den parollen har Svenska kyrkan i sommar gått i prideparader över hela vårt land. Människor längs gatorna eller vid morgonkaffet med tidningen i knät har åsikter. Vad ska det där vara bra för? Har de totalt övergivit sin kristna tro? Kommer de komma till himmelen? Frågor som vi tänker hör till historien men så är tyvärr inte fallet. Vi såg tidigare i år att debatten om hbtq-personers vara eller icke vara i kyrkan och himlen ännu är en viktig sak att samtala om.

Som svar på frågorna som uppstår när pridetåget drar fram genom Karlstad på lördag säger vi ”Störst av allt är kärleken”. Därför går vi där, som kyrka, i paraden. För att allas rätt att älska är en rättighet som är värd att kämpa för. För att vi som kyrka tror på att alla människor är skapade till Guds avbild och att den som vi alla innerst inne är tänkta att vara är värd att kämpa för. Vi går där med stolthet, men inte bara. Där finns också ett litet mått av dåligt samvete.

Den kyrka som vi går där som representanter för har under så lång till och än i dag på sina håll gjort och gör så illa. Det finns ingen ursäkt för allt det som gjorts i Guds eller kyrkans namn mot hbtq-personer. Det går alltid att försöka med att vi förstod mindre, hade för lite kunskap eller tolkade bibeln på ett annat sätt. Men det hjälper inte. Kristen tro handlar inte om att fördöma, förvisa eller förneka. Det handlar om att befria, upprätta och ge hopp.

Alla de människor som aldrig vågat komma ut för att kyrkan sagt att så kan en inte leva, alla de människor som avslutat sina liv på grund av hur bibeln tolkats, alla de människor som tvingats till en livslögn för att orka en dag till. För dem går vi nu där. Vi går där för att visa vårt stöd till dig som i någon av Värmlands alla byar och hörn funderar över din identitet och sexualitet. Du ska aldrig behöva uppleva motstånd, du ska få reda på att ”störst av allt är kärleken”.

Jag har sedan i januari rest runt i stiftets församlingar och pratat med människor kring temat hbtq under rubriken ”Varje människa är en berättelse”. Det har varit en resa med många fina möten med människor som vill lära sig mer. Som vill ta del av min och många andras livsberättelser.

Det går att försöka förstå hbtq-personer genom att studera dem som en fråga. Men vill du på riktigt förstå så måste du börja med dig själv. Börja ställa dig själv frågorna om vem du är, var du står, hur du tänker och vilken makt du äger i din position. När du har gjort det så har du reflekterat kring din egen berättelse, då kan din och någon annans berättelse mötas och i det mötet kommer det att finnas igenkänning kring identitet, sexualitet och kärlek.

Som kyrka arrangerar vi en rad olika aktiviteter under Värmland Pride. Vi kommer att viga par vid drop in-vigsel på Sandgrundsudden, samtala och bjuda på kaffe, saft och bullar i parken, fira Regnbågsmässa i Norrstrandskyrkan – i allt detta försöka att ge hopp, beröra på djupet, dela och glädja. Vi kommer att gå i paraden med dig som är utkommer för länge sedan och som går där med stolthet. Vi kommer att gå för dig som står lite vid sidan av i rädsla för att någon ska se och känna igen dig. Vi kommer att gå där för dig som bor i någon av Värmlands alla byar och som det inte finns på kartan för att du skulle gå i något tåg då du är rädd för hur din omgivning skulle reagera. Vi kommer gå där för att visa att störst av allat är kärleken!

Erik Andersson

Präst på Hammarö med ansvar för Svenska kyrkans deltagande under Värmland Pride och förbundsordförande för Riksförbundet EKHO – kristna hbtq-personer

Störst av allt är kärleken. Under den parollen har Svenska kyrkan i sommar gått i prideparader över hela vårt land. Människor längs gatorna eller vid morgonkaffet med tidningen i knät har åsikter. Vad ska det där vara bra för? Har de totalt övergivit sin kristna tro? Kommer de komma till himmelen? Frågor som vi tänker hör till historien men så är tyvärr inte fallet. Vi såg tidigare i år att debatten om hbtq-personers vara eller icke vara i kyrkan och himlen ännu är en viktig sak att samtala om.

Som svar på frågorna som uppstår när pridetåget drar fram genom Karlstad på lördag säger vi ”Störst av allt är kärleken”. Därför går vi där, som kyrka, i paraden. För att allas rätt att älska är en rättighet som är värd att kämpa för. För att vi som kyrka tror på att alla människor är skapade till Guds avbild och att den som vi alla innerst inne är tänkta att vara är värd att kämpa för. Vi går där med stolthet, men inte bara. Där finns också ett litet mått av dåligt samvete.

Den kyrka som vi går där som representanter för har under så lång till och än i dag på sina håll gjort och gör så illa. Det finns ingen ursäkt för allt det som gjorts i Guds eller kyrkans namn mot hbtq-personer. Det går alltid att försöka med att vi förstod mindre, hade för lite kunskap eller tolkade bibeln på ett annat sätt. Men det hjälper inte. Kristen tro handlar inte om att fördöma, förvisa eller förneka. Det handlar om att befria, upprätta och ge hopp.

Alla de människor som aldrig vågat komma ut för att kyrkan sagt att så kan en inte leva, alla de människor som avslutat sina liv på grund av hur bibeln tolkats, alla de människor som tvingats till en livslögn för att orka en dag till. För dem går vi nu där. Vi går där för att visa vårt stöd till dig som i någon av Värmlands alla byar och hörn funderar över din identitet och sexualitet. Du ska aldrig behöva uppleva motstånd, du ska få reda på att ”störst av allt är kärleken”.

Jag har sedan i januari rest runt i stiftets församlingar och pratat med människor kring temat hbtq under rubriken ”Varje människa är en berättelse”. Det har varit en resa med många fina möten med människor som vill lära sig mer. Som vill ta del av min och många andras livsberättelser.

Det går att försöka förstå hbtq-personer genom att studera dem som en fråga. Men vill du på riktigt förstå så måste du börja med dig själv. Börja ställa dig själv frågorna om vem du är, var du står, hur du tänker och vilken makt du äger i din position. När du har gjort det så har du reflekterat kring din egen berättelse, då kan din och någon annans berättelse mötas och i det mötet kommer det att finnas igenkänning kring identitet, sexualitet och kärlek.

Som kyrka arrangerar vi en rad olika aktiviteter under Värmland Pride. Vi kommer att viga par vid drop in-vigsel på Sandgrundsudden, samtala och bjuda på kaffe, saft och bullar i parken, fira Regnbågsmässa i Norrstrandskyrkan – i allt detta försöka att ge hopp, beröra på djupet, dela och glädja. Vi kommer att gå i paraden med dig som är utkommer för länge sedan och som går där med stolthet. Vi kommer att gå för dig som står lite vid sidan av i rädsla för att någon ska se och känna igen dig. Vi kommer att gå där för dig som bor i någon av Värmlands alla byar och som det inte finns på kartan för att du skulle gå i något tåg då du är rädd för hur din omgivning skulle reagera. Vi kommer gå där för att visa att störst av allat är kärleken!

Erik Andersson

Präst på Hammarö med ansvar för Svenska kyrkans deltagande under Värmland Pride och förbundsordförande för Riksförbundet EKHO – kristna hbtq-personer

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.