2015-09-07 06:01

2015-09-07 06:01

Kastar pengar i bassängen

Debatt: Karlstads kommun

Det är samma politiker och tjänstemän som nu suktar efter SM-veckan som förbjuder en idrottsförening att använda lediga omklädningsrum och bassänger och att få arrangera tävlingar, skriver Björn Gustavson.

Karlstad simsällskap, med traditioner sedan 1923, verkar gå en kvalfull död till mötes. Orsaken är absurda regeländringar av kommunen vilka är tagna ur luften, direkt oetiska, förmodligen olagliga och som saknar fullständigt logik. Politiken skyller på tjänstemännen, tjänstemännen på politiken och alla på KSS som med bakbundna händer tvingas stå på kanten och titta på en tom bassäng.

1. Hur f-n tänker kommunen när de tvingar KSS att ta hand om omklädning och dusch av barn som inte kan prata rent, byta om eller gå på toaletten själva? Hur tror ni barnet och föräldrarna känner när en fullt främmande människa ska ta över den delen? Som att vara i vatten inte är svårt nog för vissa barn? Har ni aldrig haft egna barn eller har ni glömt? Har ni en aning om vilka resurser det kräver av KSS? Finns det någon plats på jorden, Nordkorea undantaget, där man driver en liknande linje? Är det ens lagligt?

2. Ovan sagda sker exakt samtidigt(!) som kommunen bjuder med föräldrarna att obegränsat bada gratis vid sin egen simskola! Med entrén avräknad går kommunen back 240 kronor per barn och då har inte ens lön betalats ut till någon simlärare. Hur i hela friden ska någon organisation, privat eller ideell, kunna möta en kommun som så vettlöst konkurrerar med hjälp av skattemedel?

3. KSS får inte längre använda något av handikappomklädningsrummen för barn med särskilda behov. Hur tänker kommunen där?!

4. Kommunens nya regler gör att KSS och invånarna har förlorat flera hundra simskoleplatser. Kommunens eget trixande med kurser fångar inte i närheten upp den mängd barn KSS förlorar. KSS använder väsentligt mindre utrymmen än vad kommunen gör. Invånarna förlorar simundervisning, kommunen skatteintäkter emedan utgifterna ökar.

5. KSS får nu ha ett maxantal personer i simhallen baserat på antalet skåp(!) som finns i små omklädningsrum. Varför? Samtidigt står omklädningsrum med många hundra skåp och ett 30-tal duschar lediga! Badhuset påstår bl a att det inte går att blanda allmänhet med föreningsverksamhet. KSS har delat omklädningsrum med allmänheten sedan 1923.

6. Man har från kommunens sida bestämt att högst 25 procent av tiden får användas av KSS. Varför? På mycket av KSS tilldelade tid står bassängen tom/är väldigt lite använd av allmänheten. Det är t ex kommunens simskola som med fördragna gardiner ockuperar den varma övningsbassängen, inte KSS.

7. Varför stänger badhuset en av två simbassänger stora delar av dagen när det nu är så trångt i badhuset?

8. KSS är förmodligen den enda idrottsföreningen i Karlstad som hyr av kommunen. T o m när badhuset håller stängt måste KSS betala för bassängen! Karlstads generösa gratispolicy ska väl gälla alla?

9. Karlstad, med ett badhus för en kvarts miljard, tillåter inga tävlingar! Med nya badhuset har nästan dubbla bassängytan tillkommit. Kommunen har också installerat elektroniska tävlingspallar för över 500 000 kronor och så får inga tävlingar förekomma.

10. 62 miljoner back! Kommunen har nu(!) fått upp ögonen för SM-veckan, ett arrangemang som genererar över 60 miljoner kronor i turistekonomiska effekter. För detta krävs en 50-meters bassäng. KSS visade bl a på Borås som innan Karlstad byggde nytt uppförde en 50:a för 55 miljoner. Närke har fem stycken 50-meters bassänger, Värmland ingen!

Det är samma politiker och tjänstemän som nu suktar efter SM-veckan som förbjuder en idrottsförening att använda lediga omklädningsrum och bassänger och att få arrangera tävlingar! Samma personer drömmer också om Karlstad 100 000, men kastar samtidigt pengarna i bassängen. Och om kommunens föräldrar inte har rätt simskola har de heller inte rätt att hjälpa sina barn att byta om. Kommunens vision med badhuset var vare sig att få hit SM-veckan, Grand Prix-tävlingar eller att få bäst simkunnighet i landet utan att få simma till levande ljus och musik. Trevligt men föga visionärt. Så gratulerar Karlstad kommun, ni har lyckats!

Björn Gustavson

KSS-medlem och skattebetalare

Karlstad simsällskap, med traditioner sedan 1923, verkar gå en kvalfull död till mötes. Orsaken är absurda regeländringar av kommunen vilka är tagna ur luften, direkt oetiska, förmodligen olagliga och som saknar fullständigt logik. Politiken skyller på tjänstemännen, tjänstemännen på politiken och alla på KSS som med bakbundna händer tvingas stå på kanten och titta på en tom bassäng.

1. Hur f-n tänker kommunen när de tvingar KSS att ta hand om omklädning och dusch av barn som inte kan prata rent, byta om eller gå på toaletten själva? Hur tror ni barnet och föräldrarna känner när en fullt främmande människa ska ta över den delen? Som att vara i vatten inte är svårt nog för vissa barn? Har ni aldrig haft egna barn eller har ni glömt? Har ni en aning om vilka resurser det kräver av KSS? Finns det någon plats på jorden, Nordkorea undantaget, där man driver en liknande linje? Är det ens lagligt?

2. Ovan sagda sker exakt samtidigt(!) som kommunen bjuder med föräldrarna att obegränsat bada gratis vid sin egen simskola! Med entrén avräknad går kommunen back 240 kronor per barn och då har inte ens lön betalats ut till någon simlärare. Hur i hela friden ska någon organisation, privat eller ideell, kunna möta en kommun som så vettlöst konkurrerar med hjälp av skattemedel?

3. KSS får inte längre använda något av handikappomklädningsrummen för barn med särskilda behov. Hur tänker kommunen där?!

4. Kommunens nya regler gör att KSS och invånarna har förlorat flera hundra simskoleplatser. Kommunens eget trixande med kurser fångar inte i närheten upp den mängd barn KSS förlorar. KSS använder väsentligt mindre utrymmen än vad kommunen gör. Invånarna förlorar simundervisning, kommunen skatteintäkter emedan utgifterna ökar.

5. KSS får nu ha ett maxantal personer i simhallen baserat på antalet skåp(!) som finns i små omklädningsrum. Varför? Samtidigt står omklädningsrum med många hundra skåp och ett 30-tal duschar lediga! Badhuset påstår bl a att det inte går att blanda allmänhet med föreningsverksamhet. KSS har delat omklädningsrum med allmänheten sedan 1923.

6. Man har från kommunens sida bestämt att högst 25 procent av tiden får användas av KSS. Varför? På mycket av KSS tilldelade tid står bassängen tom/är väldigt lite använd av allmänheten. Det är t ex kommunens simskola som med fördragna gardiner ockuperar den varma övningsbassängen, inte KSS.

7. Varför stänger badhuset en av två simbassänger stora delar av dagen när det nu är så trångt i badhuset?

8. KSS är förmodligen den enda idrottsföreningen i Karlstad som hyr av kommunen. T o m när badhuset håller stängt måste KSS betala för bassängen! Karlstads generösa gratispolicy ska väl gälla alla?

9. Karlstad, med ett badhus för en kvarts miljard, tillåter inga tävlingar! Med nya badhuset har nästan dubbla bassängytan tillkommit. Kommunen har också installerat elektroniska tävlingspallar för över 500 000 kronor och så får inga tävlingar förekomma.

10. 62 miljoner back! Kommunen har nu(!) fått upp ögonen för SM-veckan, ett arrangemang som genererar över 60 miljoner kronor i turistekonomiska effekter. För detta krävs en 50-meters bassäng. KSS visade bl a på Borås som innan Karlstad byggde nytt uppförde en 50:a för 55 miljoner. Närke har fem stycken 50-meters bassänger, Värmland ingen!

Det är samma politiker och tjänstemän som nu suktar efter SM-veckan som förbjuder en idrottsförening att använda lediga omklädningsrum och bassänger och att få arrangera tävlingar! Samma personer drömmer också om Karlstad 100 000, men kastar samtidigt pengarna i bassängen. Och om kommunens föräldrar inte har rätt simskola har de heller inte rätt att hjälpa sina barn att byta om. Kommunens vision med badhuset var vare sig att få hit SM-veckan, Grand Prix-tävlingar eller att få bäst simkunnighet i landet utan att få simma till levande ljus och musik. Trevligt men föga visionärt. Så gratulerar Karlstad kommun, ni har lyckats!

Björn Gustavson

KSS-medlem och skattebetalare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.