2015-09-05 06:00

2015-09-05 06:00

Sveriges vanligaste cancerform

Debatt: Prostatacancer

Prostatacancerförbundet kräver att ett system införs med allmän screening för prostatacancer. Ofta upptäcks sjukdomen för sent, skriver Kenneth Hermansson.

Prostatacancerförbundet tillsammans med sina 26 patientföreningar genomför varje år i september en prostatacancerkampanj med olika teman för att uppmärksamma Sveriges vanligaste cancerform.

Kampanjens tema 2015 är: En prostatacancervård i världsklass – så når vi dit. I temat finns tre viktiga åtgärdsområden.

1) Tidig upptäckt räddar liv.

Prostatacancerförbundet kräver att ett system införs med allmän screening för prostatacancer. Ofta upptäcks sjukdomen för sent. Det nuvarande systemet är att PSA-prov endast ska ske på de män som själva tar initiativet. Dock är män mycket bra på att förringa och förneka egna fysiska och känslorelaterade problem och söker ogärna vård i tid. Det är en förrädisk sjukdom, som i de flesta fall inte ger några symtom medan den ännu är botbar. En generell screening i form av PSA-prov skulle förutom att finna fler i tid, lyfta prostatacancer i allmänhetens och männens medvetande. Om screening införs skulle cirka 1 100 män slippa få beskedet att deras cancer inte går att bota.

Över 200 dör varje månad. I Värmland pågår nu en studie med utskick till män i 70, 60, och 50 års ålder med erbjudande om PSA-prov. Utskick till 70- och 60-åringar har gjorts under våren och utskick till 50-åringar kommer att ske inom de närmsta veckorna.

2) Tillgång till livsförlängande läkemedel.

Prostatacancerförbundet kräver att alla prostatacancerpatienter ska ha tillgång till de livsförlängande läkemedel som finns. I dag får inte alla tillgång till de bra läkemedel som finns, bl a p g a av kostnadsskäl, samt att vissa läkemedel inte ingår i högkostnadsskyddet.

3) Kortare väntetider.

Prostatacancerförbundet kräver krafttag mot de orimligt långa väntetiderna, samt snabba åtgärder för att minska väntetiderna väsentligt. Förutom risken att sjukdomen förvärras medför väntetiderna en stark påfrestning på den som är drabbad.

Hjälp oss stödja kampen mot prostatacancer, bli medlem eller stödmedlem för 200 kronor per år. Tänk på våra nästa generationer. Det är dem vi hjälper med forskningspengar nu. Medlemsansökan gör man enkelt på vår hemsida www.pcfvärmland.se. För den som vill går det även bra att ge ett bidrag via postgiro, Prostatacancerföreningen Värmland pg 141 74 64-3.

Kenneth Hermansson

Prostatacancerföreningen Värmland

Prostatacancerförbundet tillsammans med sina 26 patientföreningar genomför varje år i september en prostatacancerkampanj med olika teman för att uppmärksamma Sveriges vanligaste cancerform.

Kampanjens tema 2015 är: En prostatacancervård i världsklass – så når vi dit. I temat finns tre viktiga åtgärdsområden.

1) Tidig upptäckt räddar liv.

Prostatacancerförbundet kräver att ett system införs med allmän screening för prostatacancer. Ofta upptäcks sjukdomen för sent. Det nuvarande systemet är att PSA-prov endast ska ske på de män som själva tar initiativet. Dock är män mycket bra på att förringa och förneka egna fysiska och känslorelaterade problem och söker ogärna vård i tid. Det är en förrädisk sjukdom, som i de flesta fall inte ger några symtom medan den ännu är botbar. En generell screening i form av PSA-prov skulle förutom att finna fler i tid, lyfta prostatacancer i allmänhetens och männens medvetande. Om screening införs skulle cirka 1 100 män slippa få beskedet att deras cancer inte går att bota.

Över 200 dör varje månad. I Värmland pågår nu en studie med utskick till män i 70, 60, och 50 års ålder med erbjudande om PSA-prov. Utskick till 70- och 60-åringar har gjorts under våren och utskick till 50-åringar kommer att ske inom de närmsta veckorna.

2) Tillgång till livsförlängande läkemedel.

Prostatacancerförbundet kräver att alla prostatacancerpatienter ska ha tillgång till de livsförlängande läkemedel som finns. I dag får inte alla tillgång till de bra läkemedel som finns, bl a p g a av kostnadsskäl, samt att vissa läkemedel inte ingår i högkostnadsskyddet.

3) Kortare väntetider.

Prostatacancerförbundet kräver krafttag mot de orimligt långa väntetiderna, samt snabba åtgärder för att minska väntetiderna väsentligt. Förutom risken att sjukdomen förvärras medför väntetiderna en stark påfrestning på den som är drabbad.

Hjälp oss stödja kampen mot prostatacancer, bli medlem eller stödmedlem för 200 kronor per år. Tänk på våra nästa generationer. Det är dem vi hjälper med forskningspengar nu. Medlemsansökan gör man enkelt på vår hemsida www.pcfvärmland.se. För den som vill går det även bra att ge ett bidrag via postgiro, Prostatacancerföreningen Värmland pg 141 74 64-3.

Kenneth Hermansson

Prostatacancerföreningen Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.