2015-08-31 06:00

2015-08-31 06:00

Satsa på Arendalsveckan istället

Debatt: Värmland

Men kanske är det just det som borde vara argumentet till att Värmland ska synas just där. För samtalsmöjligheterna är goda och genomslagskraften kan bli stor i Norge, skriver Håkan Svenneling.

Mycket kan man säga om roséminglet på Almedalsveckan men konkurrensen att synas och höras är stenhård. Från Värmland har man de sista åren lagt en del resurser på att märkas i konkurrens med andra regioner i Sverige. Samtidigt har Region Värmland en Norgestrategi i syfte att öka de värmländska kontakterna med vårt grannland.

Häromveckan besökte jag i min roll som jämställdhetspolitisk talesperson för Nordiska rådet Arendalsuka, som är Norges motsvarighet till Almedalsveckan. Veckan har pågått sedan 2012 och är betydligt mindre än dess svenska motsvarighet. Till skillnad från Almedalsveckan har inte varje parti en enskild dag, istället möts partiledarna i en stor tv-debatt mitt i veckan. Intresset för veckan är stort och 200 organisationer deltog i år. Inte mycket i jämförelse med Almedalens drygt 1 500 organisationer, så likheterna är större med hur Almedalen var tidigare.

Men kanske är det just det som borde vara argumentet till att Värmland ska synas just där. För samtalsmöjligheterna är goda och genomslagskraften kan bli stor i Norge. Vill man att Norge till exempel ska satsa på järnväg österut mot Sverige, ja då måste man konkurrera med de som vill satsa på andra håll i Norge.

Det svenska deltagande är än så länge väldigt lågt. Förutom jag själv så såg jag bara att gymnasieministern Aida Hadzialic (S) var svensk bland paneldeltagarna i alla de 400 arrangemangen. Min upplevelse var att samtalet var bra och att intresset ökad för att man var just svensk.

Blir 2016 året då Värmland blir först att satsa i Norge?

Håkan Svenneling

Riksdagsledamot, Vänsterpartiet

Mycket kan man säga om roséminglet på Almedalsveckan men konkurrensen att synas och höras är stenhård. Från Värmland har man de sista åren lagt en del resurser på att märkas i konkurrens med andra regioner i Sverige. Samtidigt har Region Värmland en Norgestrategi i syfte att öka de värmländska kontakterna med vårt grannland.

Häromveckan besökte jag i min roll som jämställdhetspolitisk talesperson för Nordiska rådet Arendalsuka, som är Norges motsvarighet till Almedalsveckan. Veckan har pågått sedan 2012 och är betydligt mindre än dess svenska motsvarighet. Till skillnad från Almedalsveckan har inte varje parti en enskild dag, istället möts partiledarna i en stor tv-debatt mitt i veckan. Intresset för veckan är stort och 200 organisationer deltog i år. Inte mycket i jämförelse med Almedalens drygt 1 500 organisationer, så likheterna är större med hur Almedalen var tidigare.

Men kanske är det just det som borde vara argumentet till att Värmland ska synas just där. För samtalsmöjligheterna är goda och genomslagskraften kan bli stor i Norge. Vill man att Norge till exempel ska satsa på järnväg österut mot Sverige, ja då måste man konkurrera med de som vill satsa på andra håll i Norge.

Det svenska deltagande är än så länge väldigt lågt. Förutom jag själv så såg jag bara att gymnasieministern Aida Hadzialic (S) var svensk bland paneldeltagarna i alla de 400 arrangemangen. Min upplevelse var att samtalet var bra och att intresset ökad för att man var just svensk.

Blir 2016 året då Värmland blir först att satsa i Norge?

Håkan Svenneling

Riksdagsledamot, Vänsterpartiet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.