2015-08-29 06:00

2015-08-29 06:00

Offentligt angrepp mot Karlstad är förödande

Replik: Region Värmland

Är det verkligen Region Värmlands åsikt att Karlstad inte tar sitt ansvar och att vi hanterar frågan om Värmlands museum med tystnad, undrar Per-Samuel Nisser.

Svar till Tomas Riste (NWT 27/8)

Det är med förvåning jag ser regionråd Tomas Riste (S) och kommunalråd Linda Larsson (S) i NWT höja sig själva till skyarna som kulturens fanbärare och ”räddare” av Värmlands museum, samtidigt som de kritiserar mig och den politiska majoriteten i Karlstad för tystnad och dåligt ansvarstagande.

Ja, snacka om att slå in öppna dörrar. Både Riste och Larsson vet mycket väl att samtal pågår, även i denna vecka mellan Karlstad och Region Värmland, för att få till en lösning och samsyn kring museets framtid. Att i detta skede gå till angrepp mot Karlstad gynnar verkligen inte sakfrågan, tvärtom, det riskerar att helt stoppa en bra lösning för Värmlands museum. Varför gör de så?

Att Linda Larsson som oppositionsråd i Karlstad kritiserar den politiska majoriteten kan jag ha respekt för, även om jag inte håller med i sak, den rollen har en oppositionsföreträdare. Att däremot Tomas Riste som regionråd och talesman för hela Region Värmland, som är ett samverkansorgan för alla kommuner i länet, går ut offentligt och angriper Karlstad är förödande. Är det verkligen Region Värmlands åsikt att Karlstad inte tar sitt ansvar och att vi hanterar frågan om Värmlands museum med tystnad?

Nej, Region Värmland får inte vara ett socialdemokratiskt slagträ mot sina medlemmar, i detta fall Karlstad. Region Värmland ska arbeta för samverkan mellan kommuner, det är uppdraget de har fått av sina medlemmar, däribland Karlstad.

Vad gäller Värmlands museum, så bedrivs där en mycket bra verksamhet till gagn för Karlstadbor, värmlänningar och besökare. Karlstad stödjer Värmlands museum årligen med över 8 miljoner kronor och utöver det får museet riktade bidrag till olika utställningar och projekt. Vi vill kommande år öka kommunens insats med 2,5 procent, vilket är mer än till övrig verksamhet i Karlstad kommun. Vi för samtal med Region Värmland för att se på möjligheten att utöver detta eventuellt göra fler riktade satsningar.

Varför vill Tomas Riste äventyra allt detta?

Per-Samuel Nisser (M)

Kommunstyrelsens ordförande, Karlstad

Svar till Tomas Riste (NWT 27/8)

Det är med förvåning jag ser regionråd Tomas Riste (S) och kommunalråd Linda Larsson (S) i NWT höja sig själva till skyarna som kulturens fanbärare och ”räddare” av Värmlands museum, samtidigt som de kritiserar mig och den politiska majoriteten i Karlstad för tystnad och dåligt ansvarstagande.

Ja, snacka om att slå in öppna dörrar. Både Riste och Larsson vet mycket väl att samtal pågår, även i denna vecka mellan Karlstad och Region Värmland, för att få till en lösning och samsyn kring museets framtid. Att i detta skede gå till angrepp mot Karlstad gynnar verkligen inte sakfrågan, tvärtom, det riskerar att helt stoppa en bra lösning för Värmlands museum. Varför gör de så?

Att Linda Larsson som oppositionsråd i Karlstad kritiserar den politiska majoriteten kan jag ha respekt för, även om jag inte håller med i sak, den rollen har en oppositionsföreträdare. Att däremot Tomas Riste som regionråd och talesman för hela Region Värmland, som är ett samverkansorgan för alla kommuner i länet, går ut offentligt och angriper Karlstad är förödande. Är det verkligen Region Värmlands åsikt att Karlstad inte tar sitt ansvar och att vi hanterar frågan om Värmlands museum med tystnad?

Nej, Region Värmland får inte vara ett socialdemokratiskt slagträ mot sina medlemmar, i detta fall Karlstad. Region Värmland ska arbeta för samverkan mellan kommuner, det är uppdraget de har fått av sina medlemmar, däribland Karlstad.

Vad gäller Värmlands museum, så bedrivs där en mycket bra verksamhet till gagn för Karlstadbor, värmlänningar och besökare. Karlstad stödjer Värmlands museum årligen med över 8 miljoner kronor och utöver det får museet riktade bidrag till olika utställningar och projekt. Vi vill kommande år öka kommunens insats med 2,5 procent, vilket är mer än till övrig verksamhet i Karlstad kommun. Vi för samtal med Region Värmland för att se på möjligheten att utöver detta eventuellt göra fler riktade satsningar.

Varför vill Tomas Riste äventyra allt detta?

Per-Samuel Nisser (M)

Kommunstyrelsens ordförande, Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.