2015-08-18 06:01

2015-08-18 06:01

Kraftsamling i kampen mot brottsligheten

Debatt: Samhället

För att på allvar bekämpa brottsligheten krävs det att vi erkänner vad den organiserade brottsligheten aspirerar på en parallell samhällsstruktur. Med egna spelregler, separerade från samhällets rättsordning, skriver Petter A Månsby.

Den organiserade brottsligheten har tillåtits slå rot och spridit sig i vårt samhälle. Sedan årsskiftet har 30 sprängdåd inträffat i Malmö. Oförmågan att hantera detta samhällsproblem kan få förödande konsekvenser för rättsstaten Sverige i nutid och i framtiden.

I mars månad sköts tre unga människor till döds i Uddevalla. Ett par dagar senare klev två maskerade män med polisvästar in på en restaurang i Göteborg med automatvapen. Man lämnade efter sig två döda människor och åtta skadade.

Incidenter likt dessa är inte ovanliga i dagens Sverige. Händelserna börjar bli så många till antalet att de personliga berättelserna går förlorade när de många offren reduceras till siffror i en skrämmande statistik. I Göteborg inträffade 56 skottlossningar under 2013. I Stockholm uppgick siffran till 90. I Malmö, 109. Storstäderna är värst drabbade men även på mindre orter ser vi allt grövre former av våldsbrott.

Den organiserade brottsligheten styr sina organisationer likt privata företag och strukturen är ofta mycket sofistikerad. Vinsterna är i sin tur enorma. 2009 uppskattades den totala intäkten för världens organiserade brottslighet till 870 miljarder dollar, eller 1,5 procent av världens totala BNP.

Bilden av den otursförföljde brottslingen som hankar sig fram på brott för att klara brödfödan, stämmer mindre väl med en verklighet, där en välplanerad miljardrullning pågår dygnet runt, året om. Vinsterna via narkotikaförsäljning, vapenförsäljning, människosmuggling och utpressning, för att nämna ett fåtal exempel, används i sin tur för att locka nya medlemmar med löften om ett liv i lyx.

När maffiastrukturer slår rot och växer sig starka blir det därför viktigare än någonsin att betona att samhället inte bara byggs upp utav rättigheter. Utan att det i lika hög grad består av skyldigheter som vi alla har lika stort ansvar att rätta oss efter. För att på allvar bekämpa brottsligheten krävs det att vi erkänner vad den organiserade brottsligheten aspirerar på en parallell samhällsstruktur. Med egna spelregler, separerade från samhällets rättsordning.

I Södertälje genomförde polisen den så kallade operation Tore eller Södertäljeinsatsen i nära samverkan med Säkerhetspolisen, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Södertälje kommun och en rad andra myndigheter. Insatsen var den största i sitt slag i svensk kriminalhistoria och var dessutom mycket framgångsrik. 32 personer åtalades. Anklagade för välfärdsbedrägerier i mångmiljonklassen.

Samtidigt visade den också på allvaret i den situation vi står inför. Den organiserade brottsligheten fanns inte bara representerad på gatan, utan också i privata företag, i politiken och bland tjänstemännen. Framgångsreceptet i Södertälje byggde på att man aldrig gav brottslingarna andrum. En ökad polisnärvaro i gatubilden och en lokalt förankrad samverkan mellan politik, myndigheter och rättssystem gav resultat.

Att se allvaret i det hot som den organiserade brottsligheten utgör, inte bara mot rättsstaten utan mot hela samhällsordningen, är nyckeln till att få rätsida på situationen i landet. Ansvaret åligger inte bara polisen. Den organiserade brottsligheten smyger sig in i hela samhället, därför måste hela samhällsapparaten engageras i dess bekämpande.

Petter A Månsby

Debattör

Den organiserade brottsligheten har tillåtits slå rot och spridit sig i vårt samhälle. Sedan årsskiftet har 30 sprängdåd inträffat i Malmö. Oförmågan att hantera detta samhällsproblem kan få förödande konsekvenser för rättsstaten Sverige i nutid och i framtiden.

I mars månad sköts tre unga människor till döds i Uddevalla. Ett par dagar senare klev två maskerade män med polisvästar in på en restaurang i Göteborg med automatvapen. Man lämnade efter sig två döda människor och åtta skadade.

Incidenter likt dessa är inte ovanliga i dagens Sverige. Händelserna börjar bli så många till antalet att de personliga berättelserna går förlorade när de många offren reduceras till siffror i en skrämmande statistik. I Göteborg inträffade 56 skottlossningar under 2013. I Stockholm uppgick siffran till 90. I Malmö, 109. Storstäderna är värst drabbade men även på mindre orter ser vi allt grövre former av våldsbrott.

Den organiserade brottsligheten styr sina organisationer likt privata företag och strukturen är ofta mycket sofistikerad. Vinsterna är i sin tur enorma. 2009 uppskattades den totala intäkten för världens organiserade brottslighet till 870 miljarder dollar, eller 1,5 procent av världens totala BNP.

Bilden av den otursförföljde brottslingen som hankar sig fram på brott för att klara brödfödan, stämmer mindre väl med en verklighet, där en välplanerad miljardrullning pågår dygnet runt, året om. Vinsterna via narkotikaförsäljning, vapenförsäljning, människosmuggling och utpressning, för att nämna ett fåtal exempel, används i sin tur för att locka nya medlemmar med löften om ett liv i lyx.

När maffiastrukturer slår rot och växer sig starka blir det därför viktigare än någonsin att betona att samhället inte bara byggs upp utav rättigheter. Utan att det i lika hög grad består av skyldigheter som vi alla har lika stort ansvar att rätta oss efter. För att på allvar bekämpa brottsligheten krävs det att vi erkänner vad den organiserade brottsligheten aspirerar på en parallell samhällsstruktur. Med egna spelregler, separerade från samhällets rättsordning.

I Södertälje genomförde polisen den så kallade operation Tore eller Södertäljeinsatsen i nära samverkan med Säkerhetspolisen, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Södertälje kommun och en rad andra myndigheter. Insatsen var den största i sitt slag i svensk kriminalhistoria och var dessutom mycket framgångsrik. 32 personer åtalades. Anklagade för välfärdsbedrägerier i mångmiljonklassen.

Samtidigt visade den också på allvaret i den situation vi står inför. Den organiserade brottsligheten fanns inte bara representerad på gatan, utan också i privata företag, i politiken och bland tjänstemännen. Framgångsreceptet i Södertälje byggde på att man aldrig gav brottslingarna andrum. En ökad polisnärvaro i gatubilden och en lokalt förankrad samverkan mellan politik, myndigheter och rättssystem gav resultat.

Att se allvaret i det hot som den organiserade brottsligheten utgör, inte bara mot rättsstaten utan mot hela samhällsordningen, är nyckeln till att få rätsida på situationen i landet. Ansvaret åligger inte bara polisen. Den organiserade brottsligheten smyger sig in i hela samhället, därför måste hela samhällsapparaten engageras i dess bekämpande.

Petter A Månsby

Debattör

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.