2015-08-05 06:00

2015-08-05 06:00

Kristdemokraterna investerar för framtiden

Debatt: Årjängs kommun

Men i en förhandling måste man ge och ta. Att sätta sig ner i sandlådan och skrika för att man inte får som man vill är inte ansvarsfullt och inget som Kristdemokraterna Årjäng vill ägna tid åt, skriver Stefan Moberg, Kjell-Arne Ottosson och Simon Sjögren.

Frågorna till oss i Kristdemokraterna Årjäng har varit många sedan valet förra september. Hur kunde ni överge bydgeskolorna? Ni lovade ju att kämpa för landsbygden! Varför svek ni oss? Det har varit en jobbig tid för många av oss och att påstå något annat vore en lögn. Men vi vill ge er, ni som röstade på oss och litar på oss, en chans att förstå varför vi har agerat som vi har gjort.

Efter valet stod kommunen inför en parlamentarisk kris. Inget av de politiska partierna kunde skapa en egen majoritet och styra kommunen. Vid detta tillfälle bestämde vi oss för att ta ansvar för hela kommunen och tillsammans med våra vänner i Nya Alliansen inleddes förhandlingarna med Socialdemokraterna. Anledningen till att vi gjorde detta var för att vi visste att Årjängs kommun behövde en stabil ledning. I det läge vi befann oss i hade vi inte haft råd att riskera kaos och osäkerhet. Med endast 12 av 35 mandat i fullmäktige hade inte Nya Alliansen majoritet i skolfrågan. Men istället beslutade vi oss för att använda våra 12 mandat för att försöka skapa stabilitet i kommunen de kommande fyra åren.

Vi kom tillslut fram till några grundläggande principer som vi kan regera efter tillsammans inom Nya Alliansen och Socialdemokraterna. Är vi helt nöjda med alla delar av detta? Nej så klart är vi inte det! Vi hade velat se politik för en mer levande landsbygd. Men i en förhandling måste man ge och ta. Att sätta sig ner i sandlådan och skrika för att man inte får som man vill är inte ansvarsfullt och inget som Kristdemokraterna Årjäng vill ägna tid åt.

Nu har Årjängs kommun fått en budget som tar ekonomiskt ansvar, samtidigt som vi satsar inför framtiden med fokus på tillväxt och omsorg. Hade vi i Kristdemokraterna Årjäng inte beslutat oss för att ta ansvar efter valet hade vi idag inte haft den budget vi har. Våra väljares inflytande hade varit lika med noll och risken för kaos i Årjängs kommun hade varit stor om vi inte beslutat oss för att regera tillsammans med Socialdemokraterna. Därför ångrar vi inte att vi, när det blåste som hårdast, valde att kliva ur det trygga området och sätta oss i främsta raden och ta ansvar.

Vi kommer ställa krav under den tid vi regerar tillsammans med Socialdemokraterna. Krav på en levande landsbygd och omsorg om de minsta. Och i kommande val kommer vi presentera skarpa och genomarbetade förslag för utveckling. Men tills det måste vi regera, för man kan inte lämna styret bara för att det blåser.

Stefan Moberg

Lokalordförande för Kristdemokraterna Årjäng

Kjell-Arne Ottosson

Kommunfullmäktiges ordförande

Simon Sjögren

Ersättare i styrelsen för Kristdemokraterna Årjäng

Frågorna till oss i Kristdemokraterna Årjäng har varit många sedan valet förra september. Hur kunde ni överge bydgeskolorna? Ni lovade ju att kämpa för landsbygden! Varför svek ni oss? Det har varit en jobbig tid för många av oss och att påstå något annat vore en lögn. Men vi vill ge er, ni som röstade på oss och litar på oss, en chans att förstå varför vi har agerat som vi har gjort.

Efter valet stod kommunen inför en parlamentarisk kris. Inget av de politiska partierna kunde skapa en egen majoritet och styra kommunen. Vid detta tillfälle bestämde vi oss för att ta ansvar för hela kommunen och tillsammans med våra vänner i Nya Alliansen inleddes förhandlingarna med Socialdemokraterna. Anledningen till att vi gjorde detta var för att vi visste att Årjängs kommun behövde en stabil ledning. I det läge vi befann oss i hade vi inte haft råd att riskera kaos och osäkerhet. Med endast 12 av 35 mandat i fullmäktige hade inte Nya Alliansen majoritet i skolfrågan. Men istället beslutade vi oss för att använda våra 12 mandat för att försöka skapa stabilitet i kommunen de kommande fyra åren.

Vi kom tillslut fram till några grundläggande principer som vi kan regera efter tillsammans inom Nya Alliansen och Socialdemokraterna. Är vi helt nöjda med alla delar av detta? Nej så klart är vi inte det! Vi hade velat se politik för en mer levande landsbygd. Men i en förhandling måste man ge och ta. Att sätta sig ner i sandlådan och skrika för att man inte får som man vill är inte ansvarsfullt och inget som Kristdemokraterna Årjäng vill ägna tid åt.

Nu har Årjängs kommun fått en budget som tar ekonomiskt ansvar, samtidigt som vi satsar inför framtiden med fokus på tillväxt och omsorg. Hade vi i Kristdemokraterna Årjäng inte beslutat oss för att ta ansvar efter valet hade vi idag inte haft den budget vi har. Våra väljares inflytande hade varit lika med noll och risken för kaos i Årjängs kommun hade varit stor om vi inte beslutat oss för att regera tillsammans med Socialdemokraterna. Därför ångrar vi inte att vi, när det blåste som hårdast, valde att kliva ur det trygga området och sätta oss i främsta raden och ta ansvar.

Vi kommer ställa krav under den tid vi regerar tillsammans med Socialdemokraterna. Krav på en levande landsbygd och omsorg om de minsta. Och i kommande val kommer vi presentera skarpa och genomarbetade förslag för utveckling. Men tills det måste vi regera, för man kan inte lämna styret bara för att det blåser.

Stefan Moberg

Lokalordförande för Kristdemokraterna Årjäng

Kjell-Arne Ottosson

Kommunfullmäktiges ordförande

Simon Sjögren

Ersättare i styrelsen för Kristdemokraterna Årjäng

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.