2015-07-29 06:01

2015-07-29 06:01

Hyresregleringen måste reformeras

Debatt: Bostadspolitik

I dagens bostadskris är det dags att sluta lyssna på hyresgästlobbyn och börja lyssna på experterna istället. En reformerad hyresreglering skulle bidra till ett ökat bostadsbyggande och en ökad rörlighet i bostadsbeståndet, skriver Lars Andersson.

Det är dyrare att hyra en lägenhet i skånska Hörby än i expansiva Sundbyberg. Det kostar nästan lika mycket att hyra en lägenhet i uppländska Håbo som i Stockholm och lilla Ydre i Östergötland har haft den snabbaste hyresutvecklingen i Sverige de senaste åren. Låter det snurrigt? Det är det också. En undersökning Fastighetsägarna presenterade i början av sommaren visar att det inte finns någon logik alls vad gäller den svenska hyresmarknaden.

Det skiljer nära 2 000 procent mellan den mest och den minst attraktiva bostadsmarknaden i Sverige sett till priset på villor och bostadsrätter. Hyresmarknaden däremot speglar inte alls hur människor värderar att bo på olika ställen i landet. Den har ingenting att göra med någon annan marknad alls, inte ens med den övriga bostadsmarknaden.

Förklaringen är att hyresrätten lever sin tynande tillvaro under en reglering och att hyrorna inte sätts i samförstånd mellan hyresgäst och hyresvärd. Bruksvärdet, det vill säga det värde som bostaden levererar i form av exempelvis läge, standard och förvaltningskvalitet, förhandlas fram mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Problemet är att det alltför sällan handlar om bruksvärdet.

Istället vill Hyresgästföreningen att hyran ska baseras på förvaltningskostnader. Men då handlar det ju bara om fastighetsbolagens värderingar och med den usla principen att de bolag som har minst välskött ekonomi, som har dragit på sig störst kostnader och sannolikt har högst vakanser är de som ska belönas med större hyreshöjningar. Det innebär också att det inte alls självklart är billigare att bo där lönerna är lägre och jobben färre. Eller, jo förresten. Men bara om du köper dig en bostad, på den riktiga marknaden.

Att det råder akut brist på hyresrätter och ändå inte byggs ens i närheten av tillräckligt mycket visar på stora och tydliga funktionsbrister i den svenska bostadsmarknaden. I Värmland är det Karlstad, Arvika och Hammarö kommuner som har störst brist på hyresrätter.

Fastighetsägarna representerar visserligen ett särintresse i denna fråga, men det är svårt att förneka alla de experter som de senaste åren har kommit fram till att hyresregleringen är skadlig och att systemet behöver reformeras. EU-kommissionen, Finanspolitiska rådet, Boverket, OECD, Långtidsutredningen och Världsbanken är bara några av dem. Det system vi har i dag älskas enbart av Hyresgästföreningen. Trots det kan du enkelt på ena handen räkna de politiker som vågar kritisera hyresregleringen och regeringen kommer istället med subventioner som branschen inte vill ha.

I dagens bostadskris är det dags att sluta lyssna på hyresgästlobbyn och börja lyssna på experterna istället. En reformerad hyresreglering skulle bidra till ett ökat bostadsbyggande och en ökad rörlighet i bostadsbeståndet. Det skulle gynna alla de som idag står utanför bostadsmarknaden. Vi bidrar gärna till en konstruktiv dialog om vägen till en väl fungerande bostadsmarknad, för det är uppenbart inte den väg vi är inne på nu.

Lars Andersson

Näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Värmland

Det är dyrare att hyra en lägenhet i skånska Hörby än i expansiva Sundbyberg. Det kostar nästan lika mycket att hyra en lägenhet i uppländska Håbo som i Stockholm och lilla Ydre i Östergötland har haft den snabbaste hyresutvecklingen i Sverige de senaste åren. Låter det snurrigt? Det är det också. En undersökning Fastighetsägarna presenterade i början av sommaren visar att det inte finns någon logik alls vad gäller den svenska hyresmarknaden.

Det skiljer nära 2 000 procent mellan den mest och den minst attraktiva bostadsmarknaden i Sverige sett till priset på villor och bostadsrätter. Hyresmarknaden däremot speglar inte alls hur människor värderar att bo på olika ställen i landet. Den har ingenting att göra med någon annan marknad alls, inte ens med den övriga bostadsmarknaden.

Förklaringen är att hyresrätten lever sin tynande tillvaro under en reglering och att hyrorna inte sätts i samförstånd mellan hyresgäst och hyresvärd. Bruksvärdet, det vill säga det värde som bostaden levererar i form av exempelvis läge, standard och förvaltningskvalitet, förhandlas fram mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Problemet är att det alltför sällan handlar om bruksvärdet.

Istället vill Hyresgästföreningen att hyran ska baseras på förvaltningskostnader. Men då handlar det ju bara om fastighetsbolagens värderingar och med den usla principen att de bolag som har minst välskött ekonomi, som har dragit på sig störst kostnader och sannolikt har högst vakanser är de som ska belönas med större hyreshöjningar. Det innebär också att det inte alls självklart är billigare att bo där lönerna är lägre och jobben färre. Eller, jo förresten. Men bara om du köper dig en bostad, på den riktiga marknaden.

Att det råder akut brist på hyresrätter och ändå inte byggs ens i närheten av tillräckligt mycket visar på stora och tydliga funktionsbrister i den svenska bostadsmarknaden. I Värmland är det Karlstad, Arvika och Hammarö kommuner som har störst brist på hyresrätter.

Fastighetsägarna representerar visserligen ett särintresse i denna fråga, men det är svårt att förneka alla de experter som de senaste åren har kommit fram till att hyresregleringen är skadlig och att systemet behöver reformeras. EU-kommissionen, Finanspolitiska rådet, Boverket, OECD, Långtidsutredningen och Världsbanken är bara några av dem. Det system vi har i dag älskas enbart av Hyresgästföreningen. Trots det kan du enkelt på ena handen räkna de politiker som vågar kritisera hyresregleringen och regeringen kommer istället med subventioner som branschen inte vill ha.

I dagens bostadskris är det dags att sluta lyssna på hyresgästlobbyn och börja lyssna på experterna istället. En reformerad hyresreglering skulle bidra till ett ökat bostadsbyggande och en ökad rörlighet i bostadsbeståndet. Det skulle gynna alla de som idag står utanför bostadsmarknaden. Vi bidrar gärna till en konstruktiv dialog om vägen till en väl fungerande bostadsmarknad, för det är uppenbart inte den väg vi är inne på nu.

Lars Andersson

Näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.