2015-07-21 06:01

2015-07-21 06:01

Avsaknad av ledarskap inte ansvarsfullt ledarskap

Replik: Karlstads kommun

Det gör att vi satsar mer på skolan, vården och omsorgen samtidigt som vi gör kraftiga satsningar på jobb och jämlikhet, skriver Linda Larsson med flera.

Svar till Per-Samuel Nisser med flera (NWT 14/7)

Majoriteten i Karlstad (Moderaterna, Miljöpartiet, Centern, Kristdemokraterna, Folkpartiet) replikerar vår artikel under parollen ”Ett ansvarsfullt ledarskap” men inget kunde vara mer felaktigt. Den budget som borgerligheten i Karlstad klubbade igenom saknar helt politisk ledning då endast generella ramhöjningar och allmänna resursförstärkningar presenterades, vilket är detsamma som att inte visa vad man vill använda skattebetalarnas pengar till. Vi Socialdemokrater står för öppenhet och tydlighet i vårt förslag.

Vidare anklagar man oss för att sakna ansvarstagande, trovärdighet och finansiering. Apropå ansvar är det intressant att när det gäller kommunens finansieringsmål så har vi uppnått det så sällan att revisorerna påpekat att vi borde ta bort det. I artikeln lyfter majoriteten fram fem punkter som ska visa att vi bygger luftslott men i själva verket faller deras argument som ett korthus:

1. Vi till skillnad mot majoriteten ger just prioriterade nämnder två procent i uppräkning. Det gör att vi satsar mer på skolan, vården och omsorgen samtidigt som vi gör kraftiga satsningar på jobb och jämlikhet.

2. Vi anklagas för att inte avsätta några medel till ett flertal förvaltningar inom tillväxtområdet. Det är en direkt lögn för självklart har de medel även 2016. Däremot ger vi dem ingen uppräkning och poängterar att de vid behov ska använda de stora överskott som de själva skapat. Majoriteten tillämpar klassisk borgerlig politik genom att ge till dem som redan har istället för till dem som har störst behov.

3. Vi har fler nya förslag än majoriteten därför att vi har en högre ambition. Precis som i idrottens värld räknar vi med en större framgång vid en hårdare satsning. Karlstad behöver växa med 1 000 nya invånare per år, dubblera bostadsbyggandet och få fler i arbete. För att nå dessa viktiga mål presenterade vi många strategiska och samtidigt konkreta förslag.

4. Precis som majoriteten skriver så hänvisar vi till statliga medel i vårt budgetförslag men att påstå att vi räknar med ”kanskepengar” är att sjunka till en väldigt låg nivå för en majoritet som anser sig seriös. Vi pekar bara på en rad viktiga satsningar som den Socialdemokratiskt ledda regeringen tagit fram.

5. Resultatmålet om två procent gäller inte varje enskilt budgetår och majoriteten har själv tidigare frångått SKL:s (Sveriges Kommuner och Landsting) rekommendationer samtidigt som en av dess främsta företrädare var ordförande i SKL. Det är däremot ansvarslöst att låta nämnderna sitta på närmare en kvarts miljard som inte används när flera verksamheter har kraftig resursbrist.

Den politiska majoriteten vet mycket väl att Karlstad halkar efter på många områden mot jämförbara kommuner i Sverige. Vi socialdemokrater är precis som Karlstadsborna stolta över vår stad men vi vill också gärna vandra uppåt i tabellen och inte bara få tröstpriser. Vi presenterade ett offensivt budgetförslag för fler jobb och ökad jämlikhet och hade majoriteten stått för ett ansvarsfullt ledarskap hade man åtminstone köpt några av våra förslag nu när man saknar egna!

Linda Larsson

Christian Norlin

Anna Dahlén Gauffin

Anders Tallgren

Pernilla Edman

Håkan Holm Alteblad

Maria Wågemo

Christer Alnebratt

Ingela Wretling

Socialdemokraterna i Karlstad

Svar till Per-Samuel Nisser med flera (NWT 14/7)

Majoriteten i Karlstad (Moderaterna, Miljöpartiet, Centern, Kristdemokraterna, Folkpartiet) replikerar vår artikel under parollen ”Ett ansvarsfullt ledarskap” men inget kunde vara mer felaktigt. Den budget som borgerligheten i Karlstad klubbade igenom saknar helt politisk ledning då endast generella ramhöjningar och allmänna resursförstärkningar presenterades, vilket är detsamma som att inte visa vad man vill använda skattebetalarnas pengar till. Vi Socialdemokrater står för öppenhet och tydlighet i vårt förslag.

Vidare anklagar man oss för att sakna ansvarstagande, trovärdighet och finansiering. Apropå ansvar är det intressant att när det gäller kommunens finansieringsmål så har vi uppnått det så sällan att revisorerna påpekat att vi borde ta bort det. I artikeln lyfter majoriteten fram fem punkter som ska visa att vi bygger luftslott men i själva verket faller deras argument som ett korthus:

1. Vi till skillnad mot majoriteten ger just prioriterade nämnder två procent i uppräkning. Det gör att vi satsar mer på skolan, vården och omsorgen samtidigt som vi gör kraftiga satsningar på jobb och jämlikhet.

2. Vi anklagas för att inte avsätta några medel till ett flertal förvaltningar inom tillväxtområdet. Det är en direkt lögn för självklart har de medel även 2016. Däremot ger vi dem ingen uppräkning och poängterar att de vid behov ska använda de stora överskott som de själva skapat. Majoriteten tillämpar klassisk borgerlig politik genom att ge till dem som redan har istället för till dem som har störst behov.

3. Vi har fler nya förslag än majoriteten därför att vi har en högre ambition. Precis som i idrottens värld räknar vi med en större framgång vid en hårdare satsning. Karlstad behöver växa med 1 000 nya invånare per år, dubblera bostadsbyggandet och få fler i arbete. För att nå dessa viktiga mål presenterade vi många strategiska och samtidigt konkreta förslag.

4. Precis som majoriteten skriver så hänvisar vi till statliga medel i vårt budgetförslag men att påstå att vi räknar med ”kanskepengar” är att sjunka till en väldigt låg nivå för en majoritet som anser sig seriös. Vi pekar bara på en rad viktiga satsningar som den Socialdemokratiskt ledda regeringen tagit fram.

5. Resultatmålet om två procent gäller inte varje enskilt budgetår och majoriteten har själv tidigare frångått SKL:s (Sveriges Kommuner och Landsting) rekommendationer samtidigt som en av dess främsta företrädare var ordförande i SKL. Det är däremot ansvarslöst att låta nämnderna sitta på närmare en kvarts miljard som inte används när flera verksamheter har kraftig resursbrist.

Den politiska majoriteten vet mycket väl att Karlstad halkar efter på många områden mot jämförbara kommuner i Sverige. Vi socialdemokrater är precis som Karlstadsborna stolta över vår stad men vi vill också gärna vandra uppåt i tabellen och inte bara få tröstpriser. Vi presenterade ett offensivt budgetförslag för fler jobb och ökad jämlikhet och hade majoriteten stått för ett ansvarsfullt ledarskap hade man åtminstone köpt några av våra förslag nu när man saknar egna!

Linda Larsson

Christian Norlin

Anna Dahlén Gauffin

Anders Tallgren

Pernilla Edman

Håkan Holm Alteblad

Maria Wågemo

Christer Alnebratt

Ingela Wretling

Socialdemokraterna i Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.