2015-07-20 06:00

2015-07-20 06:00

Låt snuset smaka

Debatt: Tobak

Tyvärr har regeringen ännu inte kunnat avfärda utredningens förslag om att förbjuda smakmärkning på snusdosor, skriver Patrik Strömer

Varför vill någon förbjuda smak? Kanske för att produkten i sig framstår som provocerande. Sill, jordgubbar och snus är svenska smaker. Alla är inte lika förtjusta i alla tre, men matjessillen har sin klassiska kryddning och jordgubbar serveras ofta med socker, eller numera kanske med lime och mynta. Snus har varit smaksatt i hundratals år och som pursvensk produkt har det varit svårt för EU att förstå vad den ska vara bra för.

Nu är det svenska snuset skyddat av vårt anslutningsfördrag till EU, så endast riksdag och regering kan föreslå försämringar för landets omkring en miljon snusare. Det finns en utredning som föreslår att snusdosor inte får ha smakmärkning. Ingen annan produkt som tillverkas enligt de krav som gäller inom livsmedelslagstiftningen har ett förbud mot smaker. Tvärtom anses det med rätta att konsumenterna ska kunna ta del av innehåll, och i förekommande fall karaktäristisk smak.

Gastronomen och näringslivshistorikern Edward Blom höll ett föredrag om snusets historia i Almedalen tidigare i somras. Han visade då hur klassiska märken som General smaksatts med bergamottolja och att Göteborgs Rapé får sin karaktär från enbär. Så långt verkar det fullkomlig orimligt att ge sig på traditionen. Men hur är det med mer distinkt smaksatt snus av modernare snitt? Behöver vi verkligen prillor med eukalyptus, salmiak eller fläder? Ja, vem ska avgöra det? Rimligen konsumenterna.

Tyvärr är det många tobaksmotståndare som inbillar sig att sådana produkter är utformade för att locka ungdomar, men i själva verket är det främst kvinnor som vill sluta röka, som tycker att det fungerar bäst med smaksatt snus. Eftersom rökning är betydligt skadligare än att snusa, borde alla som bryr sig om människors liv och hälsa vara glada över att det finns ett mindre skadligt alternativ i Sverige för den som vill sluta röka och behöver hjälp.

Tyvärr har regeringen ännu inte kunnat avfärda utredningens förslag om att förbjuda smakmärkning på snusdosor, utan inväntar nästa utredning som ska ta ställning till hur snuset som produkt ska regleras. Saken är att det redan finns en tydlig reglering sedan 1971, som säger att snus ska tillverkas enligt de krav på innehåll som gäller för livsmedel. Med den senaste föreskriften från Livsmedelsverket ska halten av oönskade ämnen i snus vara enligt FN:s världshälsoorganisation, WHO:s riktlinjer. Så vad finns att fundera över? Att försämra för svenskt snus leder inte till något gott!

Patrik Strömer

Generalsekreterare, Svenska Snustillverkarföreningen

Varför vill någon förbjuda smak? Kanske för att produkten i sig framstår som provocerande. Sill, jordgubbar och snus är svenska smaker. Alla är inte lika förtjusta i alla tre, men matjessillen har sin klassiska kryddning och jordgubbar serveras ofta med socker, eller numera kanske med lime och mynta. Snus har varit smaksatt i hundratals år och som pursvensk produkt har det varit svårt för EU att förstå vad den ska vara bra för.

Nu är det svenska snuset skyddat av vårt anslutningsfördrag till EU, så endast riksdag och regering kan föreslå försämringar för landets omkring en miljon snusare. Det finns en utredning som föreslår att snusdosor inte får ha smakmärkning. Ingen annan produkt som tillverkas enligt de krav som gäller inom livsmedelslagstiftningen har ett förbud mot smaker. Tvärtom anses det med rätta att konsumenterna ska kunna ta del av innehåll, och i förekommande fall karaktäristisk smak.

Gastronomen och näringslivshistorikern Edward Blom höll ett föredrag om snusets historia i Almedalen tidigare i somras. Han visade då hur klassiska märken som General smaksatts med bergamottolja och att Göteborgs Rapé får sin karaktär från enbär. Så långt verkar det fullkomlig orimligt att ge sig på traditionen. Men hur är det med mer distinkt smaksatt snus av modernare snitt? Behöver vi verkligen prillor med eukalyptus, salmiak eller fläder? Ja, vem ska avgöra det? Rimligen konsumenterna.

Tyvärr är det många tobaksmotståndare som inbillar sig att sådana produkter är utformade för att locka ungdomar, men i själva verket är det främst kvinnor som vill sluta röka, som tycker att det fungerar bäst med smaksatt snus. Eftersom rökning är betydligt skadligare än att snusa, borde alla som bryr sig om människors liv och hälsa vara glada över att det finns ett mindre skadligt alternativ i Sverige för den som vill sluta röka och behöver hjälp.

Tyvärr har regeringen ännu inte kunnat avfärda utredningens förslag om att förbjuda smakmärkning på snusdosor, utan inväntar nästa utredning som ska ta ställning till hur snuset som produkt ska regleras. Saken är att det redan finns en tydlig reglering sedan 1971, som säger att snus ska tillverkas enligt de krav på innehåll som gäller för livsmedel. Med den senaste föreskriften från Livsmedelsverket ska halten av oönskade ämnen i snus vara enligt FN:s världshälsoorganisation, WHO:s riktlinjer. Så vad finns att fundera över? Att försämra för svenskt snus leder inte till något gott!

Patrik Strömer

Generalsekreterare, Svenska Snustillverkarföreningen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.