2015-07-17 06:01

2015-07-17 06:01

Vilket samhälle strävar vi efter?

Replik: Föräldraförsäkringen

Det man med andra ord vill göra är att ta bort en del av det svenska trygghetssystemet (föräldraförsäkringen) för dem som inte passar in i regeringens fyrkantiga världsbild, skriver Simon Sjögren.

Svar till Gunilla Svantorp (NWT 8/7)

Gunilla Svantorp menar i sin replik på min debattartikel att Socialdemokraterna och mitt parti, Kristdemokraterna, är oense om är hur statliga subventioner ska användas. Men frågan är långt mer komplex än så. För det jag och Gunilla är oense om är vilket samhälle vi vill skapa.

Gunilla Svantorp skriver själv i sin debattartikel att regeringens mål med en statligt styrd föräldraförsäkring är att familjer själva inte ska ta besluten. Istället vill regeringen genom att villkora delar av det svenska trygghetssystemet leda in föräldrar på den väg som S tycker är rätt.

Men problemet med regeringens politik är att de vill bygga ett samhälle där politiker tar de flesta besluten. KD vill istället bygga ett samhälle där beslut tas så nära invånarna som möjligt. Därför anser vi att föräldrarna är mer lämpade att lägga upp sin vardag än regeringen.

Gunilla påpekar att föräldrar inte behöver ta ut föräldraförsäkringen om man inte vill ta del av den. Men det man med andra ord vill göra är att ta bort en del av det svenska trygghetssystemet (föräldraförsäkringen) för dem som inte passar in i regeringens fyrkantiga världsbild.

Socialdemokraternas långsiktiga mål är att helt dela föräldraförsäkringen vilket visas i regeringens politik som inte rymmer föräldrar som själva vill lägga upp sin vardag. Men som Gunilla påpekar, man behöver inte ta ut föräldraförsäkringen. Men till skillnad från Socialdemokraterna vill inte KD dra undan trygghetssystem från självständiga föräldrar.

Simon Sjögren

Distriktsordförande för KDU Wermland

Svar till Gunilla Svantorp (NWT 8/7)

Gunilla Svantorp menar i sin replik på min debattartikel att Socialdemokraterna och mitt parti, Kristdemokraterna, är oense om är hur statliga subventioner ska användas. Men frågan är långt mer komplex än så. För det jag och Gunilla är oense om är vilket samhälle vi vill skapa.

Gunilla Svantorp skriver själv i sin debattartikel att regeringens mål med en statligt styrd föräldraförsäkring är att familjer själva inte ska ta besluten. Istället vill regeringen genom att villkora delar av det svenska trygghetssystemet leda in föräldrar på den väg som S tycker är rätt.

Men problemet med regeringens politik är att de vill bygga ett samhälle där politiker tar de flesta besluten. KD vill istället bygga ett samhälle där beslut tas så nära invånarna som möjligt. Därför anser vi att föräldrarna är mer lämpade att lägga upp sin vardag än regeringen.

Gunilla påpekar att föräldrar inte behöver ta ut föräldraförsäkringen om man inte vill ta del av den. Men det man med andra ord vill göra är att ta bort en del av det svenska trygghetssystemet (föräldraförsäkringen) för dem som inte passar in i regeringens fyrkantiga världsbild.

Socialdemokraternas långsiktiga mål är att helt dela föräldraförsäkringen vilket visas i regeringens politik som inte rymmer föräldrar som själva vill lägga upp sin vardag. Men som Gunilla påpekar, man behöver inte ta ut föräldraförsäkringen. Men till skillnad från Socialdemokraterna vill inte KD dra undan trygghetssystem från självständiga föräldrar.

Simon Sjögren

Distriktsordförande för KDU Wermland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.