2015-07-17 06:00

2015-07-17 06:00

Hälsosamt och klimatsmart

Debatt: Viltkött

Vi ser en ökad kunskap om vilt som livsmedel som ett steg i rätt riktning för att kunna marknadsföra viltkött som hälsosam klimatsmart mat, skriver Runar Filper.

Naturvårdsverkets viltstrategi som presenterades under Almedalsveckan har förutsättningar att nå framgång. Att främja brukandet av vilt som resurs är en mycket uppskattad vision som Sverigedemokraterna ser positivt på. Sverigedemokraterna vill öka tillgängligheten för att få fler att äta viltkött. Vi ser en ökad kunskap om vilt som livsmedel som ett steg i rätt riktning för att kunna marknadsföra viltkött som hälsosam klimatsmart mat.

Viltet har stor potential att nå fler om vi lyckas förändra attityderna kring jakt och viltkött. Att äta vilt skall kunna vara en självklarhet och inte som idag ett exotiskt inslag. Vidare är skadeförebyggande åtgärder, en tydlig och förutsägbar förvaltning och aktivt samarbete med andra länder viktiga punkter som Sverigedemokraterna ser positivt på.

Ett ord som (tyvärr) nästan helt utelämas i strategin är jägare. Jägarkåren besitter en kunskap som är oumbärlig för svensk viltvård, men om detta ordas det tyst om. Endast en gång nämns ordet jägare i Naturvårdsverkets strategi. Skall viltförvaltningen byggas på kvalitetssäkrad kunskap som strategin nämner, ja då kan inte jägarnas roll förringas. Den är snarare en garanti för denna måluppfyllelse.

Sverigedemokraterna ser med spänning fram mot och kommer nogsamt att följa och styra kosan mot en hållbar utveckling inom viltstrategins ramar.

Runar Filper (SD)

Jaktpolitisk talesman i riksdagen

Naturvårdsverkets viltstrategi som presenterades under Almedalsveckan har förutsättningar att nå framgång. Att främja brukandet av vilt som resurs är en mycket uppskattad vision som Sverigedemokraterna ser positivt på. Sverigedemokraterna vill öka tillgängligheten för att få fler att äta viltkött. Vi ser en ökad kunskap om vilt som livsmedel som ett steg i rätt riktning för att kunna marknadsföra viltkött som hälsosam klimatsmart mat.

Viltet har stor potential att nå fler om vi lyckas förändra attityderna kring jakt och viltkött. Att äta vilt skall kunna vara en självklarhet och inte som idag ett exotiskt inslag. Vidare är skadeförebyggande åtgärder, en tydlig och förutsägbar förvaltning och aktivt samarbete med andra länder viktiga punkter som Sverigedemokraterna ser positivt på.

Ett ord som (tyvärr) nästan helt utelämas i strategin är jägare. Jägarkåren besitter en kunskap som är oumbärlig för svensk viltvård, men om detta ordas det tyst om. Endast en gång nämns ordet jägare i Naturvårdsverkets strategi. Skall viltförvaltningen byggas på kvalitetssäkrad kunskap som strategin nämner, ja då kan inte jägarnas roll förringas. Den är snarare en garanti för denna måluppfyllelse.

Sverigedemokraterna ser med spänning fram mot och kommer nogsamt att följa och styra kosan mot en hållbar utveckling inom viltstrategins ramar.

Runar Filper (SD)

Jaktpolitisk talesman i riksdagen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.