2015-07-09 06:00

2015-07-09 06:00

Vi måste jobba för ökad jämställdhet

Replik: Europaparlamentet

Stora delar av den strategi för jämställdhet som Adaktusson förkastar handlar just om att minska det ojämlika maktförhållandet som existerar inom EU, skriver Anna Hedh.

Svar till Lars Adaktusson (NWT 29/6)

När Lars Adaktusson svarar på min debattartikel om jämställdhet så blir det genast uppenbart att han dels inte förstår problemet och dels även är en del av problemet. Genom att använda sig av härskartekniker och personliga påhopp så försöker Lars Adaktusson förklara för mig och samtliga läsare varför jämställdhet inte är väsentligt.

Vi kan börja med sakfrågan. Lars Adaktusson röstade bland annat emot att EU ska undanröja alla former av könsrelaterat våld, däribland kvinnlig könsstympning, barnäktenskap och tvångsäktenskap, könsrelaterat mord, tvångssterilisering och våldtäkt i äktenskapet. I det agerandet gick han betydligt längre än vad SD gjorde och bör därför vara beredd på en reaktion ifrån andra politikers sida.

I EU-fördraget (artikel 21) står det tydligt att ingen människa ska diskrimineras, något som Lars Adaktusson bör vara medveten om. Framförallt när han i slutet skriver att Kristdemokraterna gick till val på att bekämpa de stora gränsöverskridande problemen. Visserligen så tycker kanske Adaktusson inte att det är ett problem att 33 procent av kvinnorna inom EU har utsatts för fysiskt och/eller sexuellt våld.

Vad som fascinerar mig än mer är att Lars Adaktusson i sitt inlägg tar på sig rollen att förklara för mig varför jämställdhet inte är nödvändigt att lägga energi på. Låt oss vara tydliga med en sak, jag skulle aldrig ta på mig rollen att förstå alla former av förtryck i världen, något som Lars Adaktusson än mindre bör göra.

Stora delar av den strategi för jämställdhet som Adaktusson förkastar handlar just om att minska det ojämlika maktförhållandet som existerar inom EU. Det är såklart komplicerat för en person som Lars Adaktusson som tillhör den mest privilegierade gruppen av alla. Något han i fortsättningen bör tänka på innan han förklarar för Europas kvinnor att vi inte behöver jobba för ökad jämställdhet.

Anna Hedh (S)

Europaparlamentariker

Svar till Lars Adaktusson (NWT 29/6)

När Lars Adaktusson svarar på min debattartikel om jämställdhet så blir det genast uppenbart att han dels inte förstår problemet och dels även är en del av problemet. Genom att använda sig av härskartekniker och personliga påhopp så försöker Lars Adaktusson förklara för mig och samtliga läsare varför jämställdhet inte är väsentligt.

Vi kan börja med sakfrågan. Lars Adaktusson röstade bland annat emot att EU ska undanröja alla former av könsrelaterat våld, däribland kvinnlig könsstympning, barnäktenskap och tvångsäktenskap, könsrelaterat mord, tvångssterilisering och våldtäkt i äktenskapet. I det agerandet gick han betydligt längre än vad SD gjorde och bör därför vara beredd på en reaktion ifrån andra politikers sida.

I EU-fördraget (artikel 21) står det tydligt att ingen människa ska diskrimineras, något som Lars Adaktusson bör vara medveten om. Framförallt när han i slutet skriver att Kristdemokraterna gick till val på att bekämpa de stora gränsöverskridande problemen. Visserligen så tycker kanske Adaktusson inte att det är ett problem att 33 procent av kvinnorna inom EU har utsatts för fysiskt och/eller sexuellt våld.

Vad som fascinerar mig än mer är att Lars Adaktusson i sitt inlägg tar på sig rollen att förklara för mig varför jämställdhet inte är nödvändigt att lägga energi på. Låt oss vara tydliga med en sak, jag skulle aldrig ta på mig rollen att förstå alla former av förtryck i världen, något som Lars Adaktusson än mindre bör göra.

Stora delar av den strategi för jämställdhet som Adaktusson förkastar handlar just om att minska det ojämlika maktförhållandet som existerar inom EU. Det är såklart komplicerat för en person som Lars Adaktusson som tillhör den mest privilegierade gruppen av alla. Något han i fortsättningen bör tänka på innan han förklarar för Europas kvinnor att vi inte behöver jobba för ökad jämställdhet.

Anna Hedh (S)

Europaparlamentariker

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.