2015-06-10 06:01

2015-06-10 06:01

En saga från regeringskansliet

Debatt: Värmlandsmetanol

”Men visst vore jag glad att slippa höra tugget från de där Värmlandstomtarna. De försöker kollra bort mig med sitt kemisnack.”

Näringsdepartementet:

”Ministern, nu är Värmlandsmetanol här och bråkar om biodrivmedel igen, du vet han som tvättade skjortor i grädde. De säger att vi måste sätta ner foten i beskattningsfrågan.”

”Säg att det inte ligger på vårt departement utan på skolministern.”

”Skolministern?”

”Han är skollärare och vet säkert allt om energivärden, kilowatt, vålt, ampär och slaget om kärnkraften. Det har ju du också svårt för, du som är min energiexpert.”

”På min nivå behöver man inte smutsa ner sig med naturvetenskap. Jag lägger min energi på skatter. Sätta ner foten är inte min grej. Men visst vore jag glad att slippa höra tugget från de där Värmlandstomtarna. De försöker kollra bort mig med sitt kemisnack. Förgasa timmerstockar så att det blir flis! Gasar man upp träet får man vara glad om det blir lite aska kvar. Gasen går ju upp i rök.

De var tydliga med att det var metanol och inte etanol de skulle tillverka. De säger att vi i regeringen brukar blanda ihop begreppen. Jag blandar aldrig etanol det lovar jag dig. Den skall förtäras rent. Vad jag vet så är metanol något som de där blindstyrena kör speedway på och att det försämrar mörkerseende, eller om det nu var tvärt om. De snackar också om koloxid. Det är ju för fan livsfarligt. Vare sig det är neutralt eller inte. Det var ju det förre vargministern dog av. Nej förresten, det var KOL när jag tänker efter. KOL är det inte ett bränsle det också? Eller menade de koldioxid? Ja du har rätt, skolministern blir bra, eller heter det utbildningsminister?”

Finansdepartementet:

”Kom hit skall du få se. Det här har rullat igenom de flesta departementen de senaste åren och ingen ville ta i det. Vår uppgift blir att skydda bensinen då den har större skattepotential. Här måste vi dölja det i komplexitet bortom all fattningsförmåga och orimlig tvivel. Procent är nyckeln till att kollra bort de som är födda efter 1950. Procent på procent och bakåtmoms brukar ta loven av resten. Vi sätter alla bränslen på rader i en Excel matris. Ved, Grot, Bensin, RME, NLG, metatabletter, bränsle, bränsle, bränsle. Har jag glömt några?”

”Ja, flera stycken och du får hålla reda på akronymerna. SAS vad är det? Flygfotogen? Och du kan inte sätta upp metatabletter, då får du marinen på dig. Tänk också på att man måste vara 20 år för att tanka etanol och att man inte får sälja det till synligt berusade personer om man inte har målsmans sällskap.”

”Vad är det för idioter som hittat på det?”

”Det är vi.”

”Okey, okey, det var raderna. Nu för vi in variablerna för skattesatserna i kolumnerna. Vi blandar in lite dollar också, den går alltid upp och ner. Bra att skylla på. Värmlandsmetanol kommer att få tuppjuck när de skall remissa om det här. Nu har vi bara att fylla i procentvariablerna så att summan av alla skatteintäkterna blir högre än borgarnas. Sen får vi hjälpa statsministern med vad han skall säga. Till en början kan han säga att biobränslefrågan är under utredning på Filminstitutet. De lär ha en dansk chef från Yttre Jylland som varit ”bonderöv”. Där kommer Centern att stöta på välförtjänta kommunikationsproblem.

”Vad gör vi med Värmlandsmetanol?”

”Skicka dem till Julholt, säg att han är den blivande utredningsexperten. Då går luften ur dem. Säg till Julle att ha ren vit skjorta på sig, hälla Predd i kaffet och inte sätta ner foten.

Först måste vi se till att köra slut på den välskattade bensinen, innan vi börjar ta till spriten.”

Gunnar Westlind

Örebro

(opålitlig liberal)

Näringsdepartementet:

”Ministern, nu är Värmlandsmetanol här och bråkar om biodrivmedel igen, du vet han som tvättade skjortor i grädde. De säger att vi måste sätta ner foten i beskattningsfrågan.”

”Säg att det inte ligger på vårt departement utan på skolministern.”

”Skolministern?”

”Han är skollärare och vet säkert allt om energivärden, kilowatt, vålt, ampär och slaget om kärnkraften. Det har ju du också svårt för, du som är min energiexpert.”

”På min nivå behöver man inte smutsa ner sig med naturvetenskap. Jag lägger min energi på skatter. Sätta ner foten är inte min grej. Men visst vore jag glad att slippa höra tugget från de där Värmlandstomtarna. De försöker kollra bort mig med sitt kemisnack. Förgasa timmerstockar så att det blir flis! Gasar man upp träet får man vara glad om det blir lite aska kvar. Gasen går ju upp i rök.

De var tydliga med att det var metanol och inte etanol de skulle tillverka. De säger att vi i regeringen brukar blanda ihop begreppen. Jag blandar aldrig etanol det lovar jag dig. Den skall förtäras rent. Vad jag vet så är metanol något som de där blindstyrena kör speedway på och att det försämrar mörkerseende, eller om det nu var tvärt om. De snackar också om koloxid. Det är ju för fan livsfarligt. Vare sig det är neutralt eller inte. Det var ju det förre vargministern dog av. Nej förresten, det var KOL när jag tänker efter. KOL är det inte ett bränsle det också? Eller menade de koldioxid? Ja du har rätt, skolministern blir bra, eller heter det utbildningsminister?”

Finansdepartementet:

”Kom hit skall du få se. Det här har rullat igenom de flesta departementen de senaste åren och ingen ville ta i det. Vår uppgift blir att skydda bensinen då den har större skattepotential. Här måste vi dölja det i komplexitet bortom all fattningsförmåga och orimlig tvivel. Procent är nyckeln till att kollra bort de som är födda efter 1950. Procent på procent och bakåtmoms brukar ta loven av resten. Vi sätter alla bränslen på rader i en Excel matris. Ved, Grot, Bensin, RME, NLG, metatabletter, bränsle, bränsle, bränsle. Har jag glömt några?”

”Ja, flera stycken och du får hålla reda på akronymerna. SAS vad är det? Flygfotogen? Och du kan inte sätta upp metatabletter, då får du marinen på dig. Tänk också på att man måste vara 20 år för att tanka etanol och att man inte får sälja det till synligt berusade personer om man inte har målsmans sällskap.”

”Vad är det för idioter som hittat på det?”

”Det är vi.”

”Okey, okey, det var raderna. Nu för vi in variablerna för skattesatserna i kolumnerna. Vi blandar in lite dollar också, den går alltid upp och ner. Bra att skylla på. Värmlandsmetanol kommer att få tuppjuck när de skall remissa om det här. Nu har vi bara att fylla i procentvariablerna så att summan av alla skatteintäkterna blir högre än borgarnas. Sen får vi hjälpa statsministern med vad han skall säga. Till en början kan han säga att biobränslefrågan är under utredning på Filminstitutet. De lär ha en dansk chef från Yttre Jylland som varit ”bonderöv”. Där kommer Centern att stöta på välförtjänta kommunikationsproblem.

”Vad gör vi med Värmlandsmetanol?”

”Skicka dem till Julholt, säg att han är den blivande utredningsexperten. Då går luften ur dem. Säg till Julle att ha ren vit skjorta på sig, hälla Predd i kaffet och inte sätta ner foten.

Först måste vi se till att köra slut på den välskattade bensinen, innan vi börjar ta till spriten.”

Gunnar Westlind

Örebro

(opålitlig liberal)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.