2015-04-22 06:01

2015-04-22 06:01

Ungdomar betalar regeringens löftessvek

Debatt: Vårpropositionen

Med den tredubblade ungdomsskatten blir det nära två månadslöner dyrare per år att anställa unga. Nära 20 000 unga kommer att förlora sina jobb och bara i Värmland hotas 1354 ungdomsjobb, skriver Rasmus Törnblom och Alexander Torin.

Den 15 april presenterade regeringen sin vårbudget. Löftessvek och höjda bidrag ska finansieras av vår ungdomsgeneration. Färre unga kommer kunna bli självständiga, stå på egna ben, uppfylla vardagsdrömmar och få råd med hyran när ungdomsskatten tredubblas. I Värmland hotas 1354 ungdomsjobb.

Utanförskapet för unga började växa och bet sig fast när Socialdemokraterna regerade Sverige under sent 90-tal och tidigt 00-tal. I vårbudgeten har regeringen dammat av precis den politik som fick ungdomsarbetslösheten att skjuta i höjden. Höjda bidrag, tillfälliga garantier och åtgärder istället för långsiktiga satsningar på jobb och företagande.

Ska ungdomsarbetslösheten kunna tryckas tillbaka måste arbetsmarknaden moderniseras. Kostnaderna för att anställa behöver sänkas, första jobbet och jobb med små inkomster behöver bli mer lönsamma. Arbetsmarknadslagstiftningen behöver sluta diskriminera unga och istället uppmuntra fler arbetsgivare att våga anställa. Inget av detta finns i regeringens budget.

Istället är tredubblad ungdomsskatt den största intäkten i regeringens budget. Nära 16 miljarder kronor ska tas från unga som precis klivit ut på arbetsmarknaden. Regeringens ”jobbsatsning” för unga är på ungefär 1,5 miljarder och innehåller samma typ av åtgärder och garantier som misslyckades med att trycka tillbaka ungas utanförskap för 15 år sen. Att ta nära 16 miljarder och sen satsa 1,5 miljarder är inte en satsning. Med den tredubblade ungdomsskatten blir det nära två månadslöner dyrare per år att anställa unga. Nära 20 000 unga kommer att förlora sina jobb och bara i Värmland hotas 1354 ungdomsjobb.

Traineeåtgärder och 90-dagarsgarantin har från flera håll dömts ut och har i olika varianter prövats tidigare med otillräckliga resultat. Konsekvensen blir att friska och välfungerande ungdomar blir ett arbetsmarknadsmässigt B-lag som trots förmåga och vilja till jobb hänvisas till tillfälliga åtgärder och garantier istället för riktiga jobb.

Så länge 90-talisterna har jobbat har det blivit enklare att anställas, kostnaderna har blivit lägre, studenten som jobbar extra fått 500 kronor mer tillbaka i plånboken och den som jobbar heltid har fått en månadslön extra varje år. Med regeringens politik blir det nya tider när löftessvek och höjda bidrag ska finansieras av ungas jobb.

Med tredubblade anställningskostnader kommer färre unga att kunna bli självständiga, få jobb, uppfylla vardagsdrömmar och få råd med en hyra. Vår ungdomsgeneration kommer att bli en förlorad generation med regeringens politik.

Rasmus Törnblom

Förbundsordförande, Moderata Ungdomsförbundet

Alexander Torin

Distriktsordförande, Moderata Ungdomsförbundet Värmland

Den 15 april presenterade regeringen sin vårbudget. Löftessvek och höjda bidrag ska finansieras av vår ungdomsgeneration. Färre unga kommer kunna bli självständiga, stå på egna ben, uppfylla vardagsdrömmar och få råd med hyran när ungdomsskatten tredubblas. I Värmland hotas 1354 ungdomsjobb.

Utanförskapet för unga började växa och bet sig fast när Socialdemokraterna regerade Sverige under sent 90-tal och tidigt 00-tal. I vårbudgeten har regeringen dammat av precis den politik som fick ungdomsarbetslösheten att skjuta i höjden. Höjda bidrag, tillfälliga garantier och åtgärder istället för långsiktiga satsningar på jobb och företagande.

Ska ungdomsarbetslösheten kunna tryckas tillbaka måste arbetsmarknaden moderniseras. Kostnaderna för att anställa behöver sänkas, första jobbet och jobb med små inkomster behöver bli mer lönsamma. Arbetsmarknadslagstiftningen behöver sluta diskriminera unga och istället uppmuntra fler arbetsgivare att våga anställa. Inget av detta finns i regeringens budget.

Istället är tredubblad ungdomsskatt den största intäkten i regeringens budget. Nära 16 miljarder kronor ska tas från unga som precis klivit ut på arbetsmarknaden. Regeringens ”jobbsatsning” för unga är på ungefär 1,5 miljarder och innehåller samma typ av åtgärder och garantier som misslyckades med att trycka tillbaka ungas utanförskap för 15 år sen. Att ta nära 16 miljarder och sen satsa 1,5 miljarder är inte en satsning. Med den tredubblade ungdomsskatten blir det nära två månadslöner dyrare per år att anställa unga. Nära 20 000 unga kommer att förlora sina jobb och bara i Värmland hotas 1354 ungdomsjobb.

Traineeåtgärder och 90-dagarsgarantin har från flera håll dömts ut och har i olika varianter prövats tidigare med otillräckliga resultat. Konsekvensen blir att friska och välfungerande ungdomar blir ett arbetsmarknadsmässigt B-lag som trots förmåga och vilja till jobb hänvisas till tillfälliga åtgärder och garantier istället för riktiga jobb.

Så länge 90-talisterna har jobbat har det blivit enklare att anställas, kostnaderna har blivit lägre, studenten som jobbar extra fått 500 kronor mer tillbaka i plånboken och den som jobbar heltid har fått en månadslön extra varje år. Med regeringens politik blir det nya tider när löftessvek och höjda bidrag ska finansieras av ungas jobb.

Med tredubblade anställningskostnader kommer färre unga att kunna bli självständiga, få jobb, uppfylla vardagsdrömmar och få råd med en hyra. Vår ungdomsgeneration kommer att bli en förlorad generation med regeringens politik.

Rasmus Törnblom

Förbundsordförande, Moderata Ungdomsförbundet

Alexander Torin

Distriktsordförande, Moderata Ungdomsförbundet Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.