2015-04-22 06:00

2015-04-22 06:00

Slår hårt mot landsbygden

Debatt: Regeringen

Man tar alltså pengar från landsbygden och ger dem till de större städerna, skriver Emil Johansson och Anton Svahn.

Det var den 25 mars som svenska folket blev informerade om att nu skulle regeringen minsann satsa på att få fler bostäder runt om i vårt avlånga land. Stora subventioner på 3,2 miljarder utlovades av statsministern och finansministern samt de två mp-språkrören för att fler unga skulle kunna få sin första bostad. Det här är ett stort rödgrönt luftslott utsmyckat med vackra formuleringar.

Om man nu ska sticka hål på det här luftslottet och se vad som döljer sig bakom denna vackra och rödmålade fasad så ser man att subventionerna inte är så generösa och ambitiösa som de verkar. Man sträcker nämligen ut högerhanden och ger 3,2 miljarder till byggindustrin samtidigt som man rycker tillbaka 2,4 miljarder med vänsterhanden i form av höjda arbetsgivaravgiften på cirka 50 000 jobb för unga under 25 år och ett kraftigt försämrat rotavdrag. Dessutom så har fastighetsägare, bostadsbyggare och två stora statliga utredningar avvisat en återgång till subventionspolitiken.

Detta är inte bara fel, utan det är också ett stort svek när socialdemokratin ger landsbygden en rak vänster och sviker sitt vallöfte. För det första så drabbar det låg- och medelinkomsttagare som kanske inte kan göra den där renoveringen av sitt kök som man kanske hade önskat medan höginkomsttagare inte förlorar en enda krona.

För det andra så är det inte små landsbygdskommuner eller bruksorter som ska få dessa bidrag som de är i så stort behov av, nej det ska först och främst ges till storstäderna. Man tar alltså pengar från landsbygden och ger dem till de större städerna.

Det för mina tankar till en partiledardebatt i riksdagen med anledning av regeringsförklaringen den 8 oktober förra året. Då replikerade statsminister Löfven på C-ledaren Annie Lööf med att fråga om det inte känns skönt med en regering och med en finansminister som ser landsbygdens potential. Om nu Stefan Löfven menade allvar med det han sa så måste det uppstått ett stort systemfel på Rosenbad i rekryteringen av finansminister, för det mest basala för att utveckla det potential som den svenska landsbygden har är väl att det finns bostäder så att fler kan flytta dit och att fler kan och vill stanna kvar?

Nej, denna politik fungerar inte. Självklart så ska man bygga fler bostäder i Sverige men då ska man göra det genom enklare att bygga och inte genom att slå mot landsbygden och vanligt folk!

Emil Johansson

Ordförande, CUF Sunne

Anton Svahn

CUF Sunne

Det var den 25 mars som svenska folket blev informerade om att nu skulle regeringen minsann satsa på att få fler bostäder runt om i vårt avlånga land. Stora subventioner på 3,2 miljarder utlovades av statsministern och finansministern samt de två mp-språkrören för att fler unga skulle kunna få sin första bostad. Det här är ett stort rödgrönt luftslott utsmyckat med vackra formuleringar.

Om man nu ska sticka hål på det här luftslottet och se vad som döljer sig bakom denna vackra och rödmålade fasad så ser man att subventionerna inte är så generösa och ambitiösa som de verkar. Man sträcker nämligen ut högerhanden och ger 3,2 miljarder till byggindustrin samtidigt som man rycker tillbaka 2,4 miljarder med vänsterhanden i form av höjda arbetsgivaravgiften på cirka 50 000 jobb för unga under 25 år och ett kraftigt försämrat rotavdrag. Dessutom så har fastighetsägare, bostadsbyggare och två stora statliga utredningar avvisat en återgång till subventionspolitiken.

Detta är inte bara fel, utan det är också ett stort svek när socialdemokratin ger landsbygden en rak vänster och sviker sitt vallöfte. För det första så drabbar det låg- och medelinkomsttagare som kanske inte kan göra den där renoveringen av sitt kök som man kanske hade önskat medan höginkomsttagare inte förlorar en enda krona.

För det andra så är det inte små landsbygdskommuner eller bruksorter som ska få dessa bidrag som de är i så stort behov av, nej det ska först och främst ges till storstäderna. Man tar alltså pengar från landsbygden och ger dem till de större städerna.

Det för mina tankar till en partiledardebatt i riksdagen med anledning av regeringsförklaringen den 8 oktober förra året. Då replikerade statsminister Löfven på C-ledaren Annie Lööf med att fråga om det inte känns skönt med en regering och med en finansminister som ser landsbygdens potential. Om nu Stefan Löfven menade allvar med det han sa så måste det uppstått ett stort systemfel på Rosenbad i rekryteringen av finansminister, för det mest basala för att utveckla det potential som den svenska landsbygden har är väl att det finns bostäder så att fler kan flytta dit och att fler kan och vill stanna kvar?

Nej, denna politik fungerar inte. Självklart så ska man bygga fler bostäder i Sverige men då ska man göra det genom enklare att bygga och inte genom att slå mot landsbygden och vanligt folk!

Emil Johansson

Ordförande, CUF Sunne

Anton Svahn

CUF Sunne

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.