2015-04-21 06:00

2015-04-21 06:00

Nu bygger vi för hållbarhet och framtidstro

Debatt: Vårpropositionen

I Värmland kommer skillnaden att märkas genom att det kan bli 82 miljoner kronor mer till skola och vuxenutbildning nästa år, skriver Stina Bergström och Janine Alm Ericson.

Om bara några månader ska en ny årskull unga lämna skolan och ge sig ut i vuxenlivet. Det är en tid av förväntan och framtidstro, då många drömmer om sitt första jobb eller att komma in på sin drömutbildning. Men tyvärr är det inte lika hoppfullt för alla. Sverige är ett fantastiskt land men det finns så mycket som kan bli bättre. Många unga lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet, och många saknar bostad eller jobb. Klimatutsläppen är skyhögt över hållbara nivåer.

När regeringen nu presenterar vårbudgeten ligger fokus på att skapa en bättre framtid för de unga som lämnar skolan. Sverige har i åtta år styrts av en alliansregering som fokuserat på en sak: att sänka skatten. Vi prioriterar istället klimatet, skolan och jobben med stora satsningar på tågunderhåll och bostäder, fler lärare och praktik eller utbildning för alla unga inom 90 dagar. Det är en budget för hållbarhet och framtidstro i hela landet.

I Värmland kommer skillnaden att märkas genom att det kan bli 82 miljoner kronor mer till skola och vuxenutbildning nästa år. Efter åtta år med en borgerlig regering riskerar vi att missa 14 av de 16 miljömål som riksdagen slagit fast. Miljöpartiet och regeringen använder nu den ekonomiska politiken för att vända utvecklingen. Totalt satsar regeringen 3,7 miljarder mer än alliansen på miljö och klimat nästa år.

Vi ger Sveriges kommuner ökade möjligheter att vara med i miljöarbetet genom ett särskilt anslag för lokala klimatinvesteringar. Det ger pengar till bättre kollektivtrafik eller utbyggd fjärrvärme. Vi ökar anslagen för att skydda värdefull natur, gynna förnybara bränslen och stärka miljömyndigheterna. I Värmland kan det bli 22 miljoner kronor mer till klimat- och miljösatsningar år 2016.

Men de här förbättringarna är inte gratis. Vi kommer att behöva höja skatten inom några områden för att ha råd med de framtidsinvesteringar som Sverige så akut behöver. Miljöskatter är effektiva för att styra utvecklingen åt rätt håll. Vi tror att de flesta kan acceptera ett lägre skatteavdrag för att renovera köket, om pengarna istället går till att bygga bostäder till unga. Och vi tror att de flesta kan tänka sig att betala 50 kronor mer för bensinen, om pengarna går till tågen eller skolan.

Den här regeringen vill gynna ekonomisk utveckling inom de ramar som naturen ger. Vi presenterar nu en budget för barnens framtid och för naturens.

Stina Bergström (MP)

Riksdagsledamot för Värmland

Janine Alm Ericson (MP)

Ekonomiskpolitisk talesperson

Om bara några månader ska en ny årskull unga lämna skolan och ge sig ut i vuxenlivet. Det är en tid av förväntan och framtidstro, då många drömmer om sitt första jobb eller att komma in på sin drömutbildning. Men tyvärr är det inte lika hoppfullt för alla. Sverige är ett fantastiskt land men det finns så mycket som kan bli bättre. Många unga lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet, och många saknar bostad eller jobb. Klimatutsläppen är skyhögt över hållbara nivåer.

När regeringen nu presenterar vårbudgeten ligger fokus på att skapa en bättre framtid för de unga som lämnar skolan. Sverige har i åtta år styrts av en alliansregering som fokuserat på en sak: att sänka skatten. Vi prioriterar istället klimatet, skolan och jobben med stora satsningar på tågunderhåll och bostäder, fler lärare och praktik eller utbildning för alla unga inom 90 dagar. Det är en budget för hållbarhet och framtidstro i hela landet.

I Värmland kommer skillnaden att märkas genom att det kan bli 82 miljoner kronor mer till skola och vuxenutbildning nästa år. Efter åtta år med en borgerlig regering riskerar vi att missa 14 av de 16 miljömål som riksdagen slagit fast. Miljöpartiet och regeringen använder nu den ekonomiska politiken för att vända utvecklingen. Totalt satsar regeringen 3,7 miljarder mer än alliansen på miljö och klimat nästa år.

Vi ger Sveriges kommuner ökade möjligheter att vara med i miljöarbetet genom ett särskilt anslag för lokala klimatinvesteringar. Det ger pengar till bättre kollektivtrafik eller utbyggd fjärrvärme. Vi ökar anslagen för att skydda värdefull natur, gynna förnybara bränslen och stärka miljömyndigheterna. I Värmland kan det bli 22 miljoner kronor mer till klimat- och miljösatsningar år 2016.

Men de här förbättringarna är inte gratis. Vi kommer att behöva höja skatten inom några områden för att ha råd med de framtidsinvesteringar som Sverige så akut behöver. Miljöskatter är effektiva för att styra utvecklingen åt rätt håll. Vi tror att de flesta kan acceptera ett lägre skatteavdrag för att renovera köket, om pengarna istället går till att bygga bostäder till unga. Och vi tror att de flesta kan tänka sig att betala 50 kronor mer för bensinen, om pengarna går till tågen eller skolan.

Den här regeringen vill gynna ekonomisk utveckling inom de ramar som naturen ger. Vi presenterar nu en budget för barnens framtid och för naturens.

Stina Bergström (MP)

Riksdagsledamot för Värmland

Janine Alm Ericson (MP)

Ekonomiskpolitisk talesperson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.