2015-03-21 06:00

2015-03-21 06:00

Företagen betalar

Debatt: Välfärden

Politiska beslut är viktiga, men det är ett gott företagsklimat som är nyckeln till bra välfärd, skriver Fredrik Jönsson.

Nio värmländska företagare beskrev i NWT 23/2 det viktiga sambandet mellan företag och välfärd. Skribenterna menar att det behövs större kunskap hos allmänheten om varifrån pengarna kommer. Jag hävdar att kunskaperna behövs även i politiken.

Tisdag 24/2 sjösatte Stefan Löfven regeringens ”Innovationsråd” med företrädare från regeringen, näringslivet och akademin. Framtiden får utvisa vad statsministerns kafferep leder till. Redan nu vet vi däremot att fyra av fem nya jobb skapas av småföretagare. Vem eller vilka som representerar småföretagarna i rådet är för mig oklart.

Samtidigt letar finansminister Magdalena Andersson (S) med ljus och lykta efter nya skatteintäkter inför vårens budgetproposition. Vad händer med arbetsgivaravgiften för unga? Vad händer med restaurangmomsen? Vad händer med silverskatten, den särskilda löneskatten för personer över 65 år. Kommer den tillbaka? Sista utspelet stod Socialdemokratiska Ekonomklubben för, som föreslog ett återinförande av fastighetsskatten. I dagsläget kan vi bara göra kvalificerade gissningar om hur de slutliga förslagen påverkar företagarnas villkor.

På lokalt plan gjorde S och V ett försök att införa ”Vita jobb-modellen” (NWT 21/2) i Karlstads upphandlingspolicy. Karlstads kommun, som styrs av Alliansen och Miljöpartiet, lät modellen stanna som ett förslag i fullmäktige. Karlstad måste fortsatt kunna genomföra flexibla upphandlingar, inte åläggas ytterligare krav och styrning. Vill vi på allvar ge företag bättre villkor måste vi förenkla upphandlingsprocessen än mer framöver.

Filmbyrån Make My Day, ett av företagen bakom debattartikeln 23/2, bidrar med över en halv miljon kronor till vår gemensamma välfärd varje år. Skribenterna jämför summan med 18 000 skolluncher eller 15 blindtarmsoperationer. Personligen är jag övertygad om sambandet. Politiska beslut är viktiga, men det är ett gott företagsklimat som är nyckeln till bra välfärd.

Fredrik Jönsson (M)

Ledamot i kommunfullmäktige, Karlstad

Ersättare till riksdagen

Nio värmländska företagare beskrev i NWT 23/2 det viktiga sambandet mellan företag och välfärd. Skribenterna menar att det behövs större kunskap hos allmänheten om varifrån pengarna kommer. Jag hävdar att kunskaperna behövs även i politiken.

Tisdag 24/2 sjösatte Stefan Löfven regeringens ”Innovationsråd” med företrädare från regeringen, näringslivet och akademin. Framtiden får utvisa vad statsministerns kafferep leder till. Redan nu vet vi däremot att fyra av fem nya jobb skapas av småföretagare. Vem eller vilka som representerar småföretagarna i rådet är för mig oklart.

Samtidigt letar finansminister Magdalena Andersson (S) med ljus och lykta efter nya skatteintäkter inför vårens budgetproposition. Vad händer med arbetsgivaravgiften för unga? Vad händer med restaurangmomsen? Vad händer med silverskatten, den särskilda löneskatten för personer över 65 år. Kommer den tillbaka? Sista utspelet stod Socialdemokratiska Ekonomklubben för, som föreslog ett återinförande av fastighetsskatten. I dagsläget kan vi bara göra kvalificerade gissningar om hur de slutliga förslagen påverkar företagarnas villkor.

På lokalt plan gjorde S och V ett försök att införa ”Vita jobb-modellen” (NWT 21/2) i Karlstads upphandlingspolicy. Karlstads kommun, som styrs av Alliansen och Miljöpartiet, lät modellen stanna som ett förslag i fullmäktige. Karlstad måste fortsatt kunna genomföra flexibla upphandlingar, inte åläggas ytterligare krav och styrning. Vill vi på allvar ge företag bättre villkor måste vi förenkla upphandlingsprocessen än mer framöver.

Filmbyrån Make My Day, ett av företagen bakom debattartikeln 23/2, bidrar med över en halv miljon kronor till vår gemensamma välfärd varje år. Skribenterna jämför summan med 18 000 skolluncher eller 15 blindtarmsoperationer. Personligen är jag övertygad om sambandet. Politiska beslut är viktiga, men det är ett gott företagsklimat som är nyckeln till bra välfärd.

Fredrik Jönsson (M)

Ledamot i kommunfullmäktige, Karlstad

Ersättare till riksdagen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.