2015-03-20 06:00

2015-03-20 06:00

Hur tar vi hand om våra små?

Debatt: Vabba och vobba

Ingen gör ditt jobb när du inte är på kontoret. Du måste ta jobbet med dig hem, och när du gör det vobbar du, skriver Magnus Hildebrand.

60 procent av tjänstemännen vobbar istället för att vabba. Så ser verkligheten ut för dagens tjänstemän, enligt en nyligen gjord undersökning av Unionen med över 2 000 tillfrågade.

Unionen konstaterar att arbetsbelastningen stadigt ökar i de alltmer slimmade organisationerna, vilket får flera konsekvenser, även för våra små barn. Tjänstemännen får en ökad stress i arbetslivet, ny teknik gör att vi suddar ut gränser mellan arbetsliv och privatliv. För det hör nu till vanligheterna att den viktiga rapporten skall vara klar oavsett hur snuviga barnen är. Ingen gör ditt jobb när du inte är på kontoret. Du måste ta jobbet med dig hem, och när du gör det vobbar du.

Majoriteten av tjänstemännen vobbar för att hinna med sina arbetsuppgifter. Två av tre vobbar – och ännu värre är det för cheferna, där hela 70 procent måste vobba för att hinna med. Tjänstemännen uppger i mycket hög utsträckning att det inte finns någon att lämna sina arbetsuppgifter till när vi t ex är hemma och vårdar våra sjuka barn.

I dag är stress och hög arbetsbelastning de mest angelägna frågorna för Unionens arbetsmiljöombud, som också upplever att den psykosociala arbetsmiljön har försämrats på arbetsplatserna. Och det är inte av ekonomiska skäl man vobbar – bara en av tre vobbar för att slippa den lägre ersättningen från Försäkringskassan. Nej, då är det viktigare att hjälpa kollegorna.

Tjänstemännen är lojala mot sina arbetsgivare och många är i princip alltid tillgängliga för jobbet. Just därför är det viktigt att arbetsgivaren också är tydlig med vad som förväntas av de anställda. Ett sätt är att ta fram en mobil- och tillgänglighetspolicy på arbetsplatsen. Arbetsgivarens ansvar att leda och fördela arbetet blir ännu viktigare i ett arbetsliv där gränserna för arbete och fritid suddas ut.

Unionen vill att alla anställda ska ha rimliga arbetstider – tillgängligheten kanske är lönsam på kort sikt, men kan få stora, negativa konsekvenser på lång sikt. Ett arbetsliv med utrymme för återhämtning är absolut nödvändigt. Vi ser gärna att arbetsgivare hör av sig till oss så vi kan hjälpa till att utforma en tillgänglighetspolicy. Tillsammans kan vi skapa hållbara förhållanden för ett hållbart arbetsliv.

Magnus Hildebrand

Regionchef, Unionen Värmland

60 procent av tjänstemännen vobbar istället för att vabba. Så ser verkligheten ut för dagens tjänstemän, enligt en nyligen gjord undersökning av Unionen med över 2 000 tillfrågade.

Unionen konstaterar att arbetsbelastningen stadigt ökar i de alltmer slimmade organisationerna, vilket får flera konsekvenser, även för våra små barn. Tjänstemännen får en ökad stress i arbetslivet, ny teknik gör att vi suddar ut gränser mellan arbetsliv och privatliv. För det hör nu till vanligheterna att den viktiga rapporten skall vara klar oavsett hur snuviga barnen är. Ingen gör ditt jobb när du inte är på kontoret. Du måste ta jobbet med dig hem, och när du gör det vobbar du.

Majoriteten av tjänstemännen vobbar för att hinna med sina arbetsuppgifter. Två av tre vobbar – och ännu värre är det för cheferna, där hela 70 procent måste vobba för att hinna med. Tjänstemännen uppger i mycket hög utsträckning att det inte finns någon att lämna sina arbetsuppgifter till när vi t ex är hemma och vårdar våra sjuka barn.

I dag är stress och hög arbetsbelastning de mest angelägna frågorna för Unionens arbetsmiljöombud, som också upplever att den psykosociala arbetsmiljön har försämrats på arbetsplatserna. Och det är inte av ekonomiska skäl man vobbar – bara en av tre vobbar för att slippa den lägre ersättningen från Försäkringskassan. Nej, då är det viktigare att hjälpa kollegorna.

Tjänstemännen är lojala mot sina arbetsgivare och många är i princip alltid tillgängliga för jobbet. Just därför är det viktigt att arbetsgivaren också är tydlig med vad som förväntas av de anställda. Ett sätt är att ta fram en mobil- och tillgänglighetspolicy på arbetsplatsen. Arbetsgivarens ansvar att leda och fördela arbetet blir ännu viktigare i ett arbetsliv där gränserna för arbete och fritid suddas ut.

Unionen vill att alla anställda ska ha rimliga arbetstider – tillgängligheten kanske är lönsam på kort sikt, men kan få stora, negativa konsekvenser på lång sikt. Ett arbetsliv med utrymme för återhämtning är absolut nödvändigt. Vi ser gärna att arbetsgivare hör av sig till oss så vi kan hjälpa till att utforma en tillgänglighetspolicy. Tillsammans kan vi skapa hållbara förhållanden för ett hållbart arbetsliv.

Magnus Hildebrand

Regionchef, Unionen Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.