2015-03-16 06:00

2015-03-16 06:00

Vad gör den rödgröna regeringen?

Debatt: Funktionsnedsatta

Nuvarande system där beslut om personlig assistans ska omprövas vartannat år skapar onödig oro och byråkrati, skriver Maria Lundqvist-Brömster och Marianne Åhman.

I mitten på 90-talet beslutade riksdagen om en rättighetslagstiftning, LSS, Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Drivande var dåvarande folkpartiledaren och socialministern Bengt Westerberg. Reformen var ett stort framsteg för full delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättningar. Förändrad rättspraxis har medfört att bedömningar blivit snålare. Därför är det hög tid för en ny funktionshinderreform för ökad delaktighet, tillgänglighet och möjligheter till jobb.

För det första måste lagen förtydligas med fokus på rätten att vara förälder, att ha ett arbete och leva ett jämlikt liv.

För det andra måste valfriheten stärkas både vad gäller utförare av personlig assistans som daglig verksamhet och boenden.

För det tredje måste debatten om fusk hyfsas till. Kriminella nätverk som ”tvättat” pengar genom att utge sig för att vara assistansbolag samtidigt som de vanvårdat människor med omfattande funktionsnedsättningar måste kraftfullt bekämpas. Men man hittar inte kriminella genom att följa människor med funktionsnedsättningar in i duschen och räkna minuter.

Människors behov av stöd kan förändras till det bättre eller till det sämre. Nuvarande system där beslut om personlig assistans ska omprövas vartannat år skapar onödig oro och byråkrati. Hur ofta omprövningar ska ske bör anpassas efter den enskildes behov och förutsättningar.

I debatten påstås ofta att personlig assistans är dyrt. Innan LSS levde många personer med funktionsnedsättning på institutioner. De kan i dag vara entreprenörer, skådespelare, politiker eller helt enkelt aktiva och närvarande föräldrar tack vare LSS och personlig assistans. Vi och Folkpartiet vill inte tillbaka till institutionernas tid. LSS ska värnas och utvecklas.

I riksdagen motionerade vi om att LSS skulle förtydligas . Dåvarande opposition S, MP och V gav även uttryck för detta. Därför blir vi minst sagt förvånade när statsrådet Åsa Regnér i den rödgröna regeringen signalerar att det ska tillsättas ytterligare en utredning. Statsrådet meddelar samtidigt att några löften om förtydliganden i lagstiftningen inte utlovas. Det hörs inget från de rödgröna riksdagsledamöterna som skrek högt att när de får makten ska minsann LSS förtydligas. Så var det med dessa löften!

Maria Lundqvist-Brömster

FP-politiker från Nordmaling, Västerbotten

Marianne Åhman

FP-politiker Sunne, Värmland

I mitten på 90-talet beslutade riksdagen om en rättighetslagstiftning, LSS, Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Drivande var dåvarande folkpartiledaren och socialministern Bengt Westerberg. Reformen var ett stort framsteg för full delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättningar. Förändrad rättspraxis har medfört att bedömningar blivit snålare. Därför är det hög tid för en ny funktionshinderreform för ökad delaktighet, tillgänglighet och möjligheter till jobb.

För det första måste lagen förtydligas med fokus på rätten att vara förälder, att ha ett arbete och leva ett jämlikt liv.

För det andra måste valfriheten stärkas både vad gäller utförare av personlig assistans som daglig verksamhet och boenden.

För det tredje måste debatten om fusk hyfsas till. Kriminella nätverk som ”tvättat” pengar genom att utge sig för att vara assistansbolag samtidigt som de vanvårdat människor med omfattande funktionsnedsättningar måste kraftfullt bekämpas. Men man hittar inte kriminella genom att följa människor med funktionsnedsättningar in i duschen och räkna minuter.

Människors behov av stöd kan förändras till det bättre eller till det sämre. Nuvarande system där beslut om personlig assistans ska omprövas vartannat år skapar onödig oro och byråkrati. Hur ofta omprövningar ska ske bör anpassas efter den enskildes behov och förutsättningar.

I debatten påstås ofta att personlig assistans är dyrt. Innan LSS levde många personer med funktionsnedsättning på institutioner. De kan i dag vara entreprenörer, skådespelare, politiker eller helt enkelt aktiva och närvarande föräldrar tack vare LSS och personlig assistans. Vi och Folkpartiet vill inte tillbaka till institutionernas tid. LSS ska värnas och utvecklas.

I riksdagen motionerade vi om att LSS skulle förtydligas . Dåvarande opposition S, MP och V gav även uttryck för detta. Därför blir vi minst sagt förvånade när statsrådet Åsa Regnér i den rödgröna regeringen signalerar att det ska tillsättas ytterligare en utredning. Statsrådet meddelar samtidigt att några löften om förtydliganden i lagstiftningen inte utlovas. Det hörs inget från de rödgröna riksdagsledamöterna som skrek högt att när de får makten ska minsann LSS förtydligas. Så var det med dessa löften!

Maria Lundqvist-Brömster

FP-politiker från Nordmaling, Västerbotten

Marianne Åhman

FP-politiker Sunne, Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.