2015-03-14 06:00

2015-03-14 06:00

En skev bild av landsbygden

Debatt: Uppdrag granskning

Är det granskande att försöka punktera Värmlands prognos med argumentet att inflyttarna är flyktingar? Vi menar att det snarare är fördomsfullt, skriver Sven-Olov Berggren och Åse Classon.

Uppdrag gransknings Leva och dö i Grums gav en svartmålad och generaliserande bild av den svenska landsbygden. Upprörande, enligt oss som bor här.

Ett stort problem i programmet var att Grums, bruksorter och landsbygden användes som synonymer. Men Grums är inte hela den svenska landsbygden, eller ens hela Värmland. Och Grums, liksom Värmland, är så mycket mer än arbetslöshet, avfolkning och utanförskap. Det vet vi. I Värmlands län, inklusive Grums kommun, har vi i Hela Sverige ska leva varit med och initierat omkring 35 lokala utvecklingsplaner och det finns platser som riktigt bubblar över av framtidstro.

Uppdrag granskning hade även en förutsatt misstro mot Region Värmlands prognos om att inflyttningen till länet ökar. Det visade sig att många av de nya invånarna är flyktingar, och därmed viftades Regionens entusiasm bort. Detta var mycket olyckligt. Dels sprider programmet på detta sätt en bild av flyktingar som mindre viktiga för utveckling, dels nedvärderar programmet den potential som en inflyttning av flyktingar till små orter faktiskt skapar. Är det granskande att försöka punktera Värmlands prognos med argumentet att inflyttarna är flyktingar? Vi menar att det snarare är fördomsfullt.

En bild av Grums/landsbygden insinueras fram som så bedrövligt att leva i att de unga antingen flyttar därifrån eller går under av droger och förtvivlan. En granskning hade visat på statistik över de tragiska självmorden och den utbredda användningen av droger. Men efter programmet undrar vi fortfarande: Har Grums och bruksorter/landsbygdsorter fler självmord och högre droganvändning bland unga än andra orter/städer/kommuner? Det fick vi inget svar på.

Vi ställer frågan: Vad var denna granskning till för? Problemen på landsbygden och i bruksorterna ska naturligtvis belysas – men inte på detta vinklade och destruktiva sätt.

Sven-Olov Berggren

Ordförande, Hela Sverige ska leva/Värmland

Åse Classon

Ordförande, Riksorganisationen Hela Sverige ska leva

Uppdrag gransknings Leva och dö i Grums gav en svartmålad och generaliserande bild av den svenska landsbygden. Upprörande, enligt oss som bor här.

Ett stort problem i programmet var att Grums, bruksorter och landsbygden användes som synonymer. Men Grums är inte hela den svenska landsbygden, eller ens hela Värmland. Och Grums, liksom Värmland, är så mycket mer än arbetslöshet, avfolkning och utanförskap. Det vet vi. I Värmlands län, inklusive Grums kommun, har vi i Hela Sverige ska leva varit med och initierat omkring 35 lokala utvecklingsplaner och det finns platser som riktigt bubblar över av framtidstro.

Uppdrag granskning hade även en förutsatt misstro mot Region Värmlands prognos om att inflyttningen till länet ökar. Det visade sig att många av de nya invånarna är flyktingar, och därmed viftades Regionens entusiasm bort. Detta var mycket olyckligt. Dels sprider programmet på detta sätt en bild av flyktingar som mindre viktiga för utveckling, dels nedvärderar programmet den potential som en inflyttning av flyktingar till små orter faktiskt skapar. Är det granskande att försöka punktera Värmlands prognos med argumentet att inflyttarna är flyktingar? Vi menar att det snarare är fördomsfullt.

En bild av Grums/landsbygden insinueras fram som så bedrövligt att leva i att de unga antingen flyttar därifrån eller går under av droger och förtvivlan. En granskning hade visat på statistik över de tragiska självmorden och den utbredda användningen av droger. Men efter programmet undrar vi fortfarande: Har Grums och bruksorter/landsbygdsorter fler självmord och högre droganvändning bland unga än andra orter/städer/kommuner? Det fick vi inget svar på.

Vi ställer frågan: Vad var denna granskning till för? Problemen på landsbygden och i bruksorterna ska naturligtvis belysas – men inte på detta vinklade och destruktiva sätt.

Sven-Olov Berggren

Ordförande, Hela Sverige ska leva/Värmland

Åse Classon

Ordförande, Riksorganisationen Hela Sverige ska leva

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.