2015-03-07 06:01

2015-03-07 06:01

Ojämställt både här och där

Debatt: Internationella kvinnodagen

Ohälsotalet är bland de högsta i riket och i samtliga värmländska kommuner är ohälsotalet högre bland kvinnor än bland män och långa sjukfall är vanligare bland kvinnor än bland män, skriver Berit Högman.

I morgon är det internationella kvinnodagen. Det är en dag som dessvärre behövs för att visa bristen på jämställdhet mellan män och kvinnor. Det finns i dag inte en enda plats i hela världen som är jämställd. Inte Vatikanen, inte Västsahara, inte Värmland. Sverige har halkat efter de senaste åren och länsstyrelsens granskning visar att Värmland halkar efter resten av landet på flera viktiga områden.

Enligt Världsbanken utsätts årligen mer än 700 miljoner kvinnor i världen för fysiskt eller sexuellt våld, ofta i en nära relation. I 128 länder förekommer lagliga åtskillnader mellan män och kvinnor. Det handlar om allt ifrån att de nekas rätten att äga mark och fastigheter, eller arbeta utanför hemmet. I delar av världen utgör kränkningar av kvinnans mänskliga rättigheter ett växande hot mot fred och säkerhet.

Också i Sverige har vi problem med jämställdheten, även om det tar sig andra uttryck. Kvinnor i Sverige har sämre förutsättningar på arbetsmarknaden än män allt för många kvinnor misshandlas av män de älskar. Under de senaste åtta åren har jämställdheten backat. Alliansens jobbskatteavdrag har gynnat män i större utsträckning än kvinnor, vårdnadsbidraget har blivit en kvinnofälla och rekryteringen av kvinnor till börsbolagens styrelser har avstannat.

I Värmland är vi inte bättre. Tvärtom visar länsstyrelsens egen granskning att Värmland halkar efter på flera viktiga områden. Ohälsotalet är bland de högsta i riket och i samtliga värmländska kommuner är ohälsotalet högre bland kvinnor än bland män och långa sjukfall är vanligare bland kvinnor än bland män. Fler än var sjätte kvinna i Värmland har utsatts för någon form av sexuellt tvång.

Enbart var tionde bolag har en kvinnlig vd och 77 procent av Värmlands kommunstyrelseordförande är män. Kvinnor arbetar deltid i mycket större utsträckning än män, ofta till följd av att de vårdar barn och äldre anhöriga. Värmländska män tar ut mindre andel av föräldraledigheten än den genomsnittlige mannen i Sverige.

Men det finns ljusglimtar. Almi, som statsminister Stefan Löfven (S) träffade under ett besök i Karlstad, är ett sådant exempel. De har arbetat aktivt med att kartlägga representationen i bolagsstyrelser och lanserat ett program för att stärka kvinnor kompetens för styrelsearbete.

Sverige har nu världens första uttalat feministiska regering. Jämställdhet ska genomsyra hela regeringens arbete och man börjar med att sopa rent framför egen dörr genom en helt jämställd statsförvaltning. Andra prioriterade område är ekonomisk jämställdhet och jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen, slopandet av vårdnadsbidraget och rätt till heltid centrala punkter. Sist men inte minst; mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Stöd till kvinnojourer liksom översyn av våldtäktslagstiftningen är viktiga delar i detta arbete.

Nu förväntar jag mig att vi ser krafttag också i Värmland, från politik och näringsliv för ett jämställt Värmland!

Berit Högman (S)

Riksdagsledamot

I morgon är det internationella kvinnodagen. Det är en dag som dessvärre behövs för att visa bristen på jämställdhet mellan män och kvinnor. Det finns i dag inte en enda plats i hela världen som är jämställd. Inte Vatikanen, inte Västsahara, inte Värmland. Sverige har halkat efter de senaste åren och länsstyrelsens granskning visar att Värmland halkar efter resten av landet på flera viktiga områden.

Enligt Världsbanken utsätts årligen mer än 700 miljoner kvinnor i världen för fysiskt eller sexuellt våld, ofta i en nära relation. I 128 länder förekommer lagliga åtskillnader mellan män och kvinnor. Det handlar om allt ifrån att de nekas rätten att äga mark och fastigheter, eller arbeta utanför hemmet. I delar av världen utgör kränkningar av kvinnans mänskliga rättigheter ett växande hot mot fred och säkerhet.

Också i Sverige har vi problem med jämställdheten, även om det tar sig andra uttryck. Kvinnor i Sverige har sämre förutsättningar på arbetsmarknaden än män allt för många kvinnor misshandlas av män de älskar. Under de senaste åtta åren har jämställdheten backat. Alliansens jobbskatteavdrag har gynnat män i större utsträckning än kvinnor, vårdnadsbidraget har blivit en kvinnofälla och rekryteringen av kvinnor till börsbolagens styrelser har avstannat.

I Värmland är vi inte bättre. Tvärtom visar länsstyrelsens egen granskning att Värmland halkar efter på flera viktiga områden. Ohälsotalet är bland de högsta i riket och i samtliga värmländska kommuner är ohälsotalet högre bland kvinnor än bland män och långa sjukfall är vanligare bland kvinnor än bland män. Fler än var sjätte kvinna i Värmland har utsatts för någon form av sexuellt tvång.

Enbart var tionde bolag har en kvinnlig vd och 77 procent av Värmlands kommunstyrelseordförande är män. Kvinnor arbetar deltid i mycket större utsträckning än män, ofta till följd av att de vårdar barn och äldre anhöriga. Värmländska män tar ut mindre andel av föräldraledigheten än den genomsnittlige mannen i Sverige.

Men det finns ljusglimtar. Almi, som statsminister Stefan Löfven (S) träffade under ett besök i Karlstad, är ett sådant exempel. De har arbetat aktivt med att kartlägga representationen i bolagsstyrelser och lanserat ett program för att stärka kvinnor kompetens för styrelsearbete.

Sverige har nu världens första uttalat feministiska regering. Jämställdhet ska genomsyra hela regeringens arbete och man börjar med att sopa rent framför egen dörr genom en helt jämställd statsförvaltning. Andra prioriterade område är ekonomisk jämställdhet och jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen, slopandet av vårdnadsbidraget och rätt till heltid centrala punkter. Sist men inte minst; mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Stöd till kvinnojourer liksom översyn av våldtäktslagstiftningen är viktiga delar i detta arbete.

Nu förväntar jag mig att vi ser krafttag också i Värmland, från politik och näringsliv för ett jämställt Värmland!

Berit Högman (S)

Riksdagsledamot

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.