2015-03-06 06:00

2015-03-06 06:00

Stötdämpande matta mot benskörhet

Debatt: Internationella kvinnodagen

I anslutning till Internationella kvinnodagen vill jag lyfta fram den stötdämpande mattan som nu funnits några år i Sunne och som förhindrar att gamla får olika typer av benbrott när de ramlar, skriver Catarina Segersten Larsson.

I Sverige finns cirka 300 000 kvinnor med benskörhet. Det är fyra gånger fler kvinnor än män. Varje år inträffar mer än 70 000 frakturer som har samband med benskörhet varav ca hälften är höftfrakturer. Frakturer orsakar mycket lidande för den enskilde som ofta är gammal. Frakturerna leder också till stora kostnader för samhället, enligt beräkningar minst 4,6 miljarder kronor per år.

Det finns flera sätt att sänka antalet frakturer. Förutom olika former av förebyggande insatser som motion och en hälsosammare livsstil, finns också läkemedelsterapier. Ett av de förebyggande sätten är att lägga in stötdämpande mattor i gruppboenden för gamla. Det har man gjort i Sunne kommun med lyckat resultat. Den stötdämpande mattan är föremål för forskning men har redan visat sig så framgångsrik att kommunen utvidgat användandet av mattan. Den kostar mer än en vanlig matta, men sänker antalet frakturer vilket innebär mindra lidande och lägre kostnader totalt.

I anslutning till Internationella kvinnodagen vill jag lyfta fram den stötdämpande mattan som nu funnits några år i Sunne och som förhindrar att gamla får olika typer av benbrott när de ramlar. Den stötdämpande mattan i Sunne har ännu inte fått någon efterföljare i övriga Värmland men väl i andra regioner. Kanske skulle mattan få ett betydligt större genomslag på nationell nivå om också Värmland i sin helhet anammade idén om att använda denna stötdämpande matta? Den största kommunen har ännu inte tagit ett positivt beslut när det gäller mattan, men skulle om politiken så vågade kunna ändra inställning vilket skulle vara en kraftfull signal till att anamma nya idéer även om de kommer från någon annan i Värmland.

Värmlandsstrategin lyfter fram Värmland som en region full av kultur och berättarkonst. Flaggskeppet är naturligtvis Selma Lagerlöf vars författarskap på olika sätt inspirerar också nutidens författare och kulturarbetare. Men Selma Lagerlöf var så mycket mer än en fantastisk författare som är en viktig del av den värmländska berättartraditionen. Hon var på sin tid i framkant och modern ur många aspekter.

Det gällde inte minst hur hon på sitt älskade Mårbacka genomförde en rad för den tiden nästan revolutionerande reformer som gällde de anställda och deras arbetsvillkor och löner. Så moderna att omgivningens arbetsgivare tyckte att hon förstörde deras möjligheter att tjäna pengar. Hon var också modern i sitt privata leverne och brydde sig lite om vad omgivningen hade för synpunkter om hur hon valde att leva. Hon var på sitt sätt ett modernt exempel på tolerans och öppenhet.

Varför kan inte värmlänningarna enas och bestämma sig för att Värmland ska ligga i framkant när det gäller att samarbeta och ta tillvara varandras erfarenheter och innovationer, att bli en framgångsrikregion som andra tittar på och kan ta efter? Helt i linje med Selma Lagerlöfs anda.

Ska Värmland vara en framgångsrik region måste värmlänningarna bli mycket bättre på att ta tillvara alla nya tankar och idéer som finns och mota bort alla Janteinställningar som finns. Exemplet med den stötdämpande mattan i Sunne är ett exempel på detta. Det finns tyvärr fler. En viktig fråga för alla kvinnor är att benskörhetsfrågor prioriteras mycket högre än vad som är fallet idag. Alla möjligheter till förebyggande arbete och reducering av risker måste tas! För alla kvinnors skull men också för de män som drabbas.

Catarina Segersten Larsson

Före detta landstings- och regionråd (M)

I Sverige finns cirka 300 000 kvinnor med benskörhet. Det är fyra gånger fler kvinnor än män. Varje år inträffar mer än 70 000 frakturer som har samband med benskörhet varav ca hälften är höftfrakturer. Frakturer orsakar mycket lidande för den enskilde som ofta är gammal. Frakturerna leder också till stora kostnader för samhället, enligt beräkningar minst 4,6 miljarder kronor per år.

Det finns flera sätt att sänka antalet frakturer. Förutom olika former av förebyggande insatser som motion och en hälsosammare livsstil, finns också läkemedelsterapier. Ett av de förebyggande sätten är att lägga in stötdämpande mattor i gruppboenden för gamla. Det har man gjort i Sunne kommun med lyckat resultat. Den stötdämpande mattan är föremål för forskning men har redan visat sig så framgångsrik att kommunen utvidgat användandet av mattan. Den kostar mer än en vanlig matta, men sänker antalet frakturer vilket innebär mindra lidande och lägre kostnader totalt.

I anslutning till Internationella kvinnodagen vill jag lyfta fram den stötdämpande mattan som nu funnits några år i Sunne och som förhindrar att gamla får olika typer av benbrott när de ramlar. Den stötdämpande mattan i Sunne har ännu inte fått någon efterföljare i övriga Värmland men väl i andra regioner. Kanske skulle mattan få ett betydligt större genomslag på nationell nivå om också Värmland i sin helhet anammade idén om att använda denna stötdämpande matta? Den största kommunen har ännu inte tagit ett positivt beslut när det gäller mattan, men skulle om politiken så vågade kunna ändra inställning vilket skulle vara en kraftfull signal till att anamma nya idéer även om de kommer från någon annan i Värmland.

Värmlandsstrategin lyfter fram Värmland som en region full av kultur och berättarkonst. Flaggskeppet är naturligtvis Selma Lagerlöf vars författarskap på olika sätt inspirerar också nutidens författare och kulturarbetare. Men Selma Lagerlöf var så mycket mer än en fantastisk författare som är en viktig del av den värmländska berättartraditionen. Hon var på sin tid i framkant och modern ur många aspekter.

Det gällde inte minst hur hon på sitt älskade Mårbacka genomförde en rad för den tiden nästan revolutionerande reformer som gällde de anställda och deras arbetsvillkor och löner. Så moderna att omgivningens arbetsgivare tyckte att hon förstörde deras möjligheter att tjäna pengar. Hon var också modern i sitt privata leverne och brydde sig lite om vad omgivningen hade för synpunkter om hur hon valde att leva. Hon var på sitt sätt ett modernt exempel på tolerans och öppenhet.

Varför kan inte värmlänningarna enas och bestämma sig för att Värmland ska ligga i framkant när det gäller att samarbeta och ta tillvara varandras erfarenheter och innovationer, att bli en framgångsrikregion som andra tittar på och kan ta efter? Helt i linje med Selma Lagerlöfs anda.

Ska Värmland vara en framgångsrik region måste värmlänningarna bli mycket bättre på att ta tillvara alla nya tankar och idéer som finns och mota bort alla Janteinställningar som finns. Exemplet med den stötdämpande mattan i Sunne är ett exempel på detta. Det finns tyvärr fler. En viktig fråga för alla kvinnor är att benskörhetsfrågor prioriteras mycket högre än vad som är fallet idag. Alla möjligheter till förebyggande arbete och reducering av risker måste tas! För alla kvinnors skull men också för de män som drabbas.

Catarina Segersten Larsson

Före detta landstings- och regionråd (M)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.