2015-02-28 06:00

2015-02-28 06:00

Vi upphandlar för en bättre framtid

Replik: Vita jobb

Vi vill förenkla så att små och medelstora företag kan delta i upphandlingsarbetet. Vi vill ställa högre miljökrav, vilket i många fall också gynnar svenska uppfödare och producenter, skriver majoriteten i Karlstads kommun.

Svar till Kenneth Svärd, Mejern Larsson och Linda Larsson (NWT 21/2)

I Karlstads kommun upphandlar vi för drygt en miljard kronor varje år. Det gör att upphandlingar spelar en stor roll i hur vi bygger ett framtida Karlstad och Värmland. Ett Värmland som är ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart, där det finns jobb och där såväl stora som små företag kan växa och utvecklas.

Vi anser att upphandlingsarbetet tidigare legat för långt från politiken. Nu vill vi vara med och tydligare arbeta med upphandlingsunderlagen så att de återspeglar de mål vi har för arbete och tillväxt. Därför har vi skrivit en ny upphandlingspolicy för Karlstads kommun och vi har bestämt att varje större upphandlingsunderlag ska diskuteras i ett av kommunstyrelsens utskott.

Vi vill förenkla så att små och medelstora företag kan delta i upphandlingsarbetet. Vi vill ställa högre miljökrav, vilket i många fall också gynnar svenska uppfödare och producenter. Entreprenörer som vi anlitar ska vara bra på jämställdhet och mångfald. Vi ställer sociala och etiska krav på varor och produkter. Vi har skrivit in att vi, där så är lämpligt, ska ha kollektivavtalsliknande anställningsvillkor för anställda i företag som levererar till oss.

Tre socialdemokratiska debattörer vill i en artikel i NWT den 21 februari att vi ska införa den fackligt inspirerade Vita jobb-modellen i vår upphandlingspolicy. Det finns en mängd olika organisationer som vill ha sina märkningar som krav i vår policy och sätta med sin OK-stämpel på våra upphandlingar. Vi tror inte att det är en bra idé. En policy ska vara bred och hållbar över tid. Den ligger i sin tur som underlag för de mer specifika upphandlingsunderlag som sedan skrivs fram i varje upphandlingsärende. Dessa ska vara så tydliga och rättvisa så att de håller för prövning i rättslig instans.

Nu har vi en bra och hållbar policy för upphandling. Det som återstår är själva jobbet med nya upphandlingar. I det samtalet är vi öppna för en bred dialog också med oppositionens företrädare.

Majoriteten i Karlstads kommun

Per-Samuel Nisser (M)

Per-Inge Lidén (MP)

Niklas Wikström (FP)

Peter Kullgren (KD)

Andreas Pettersson (C)

Svar till Kenneth Svärd, Mejern Larsson och Linda Larsson (NWT 21/2)

I Karlstads kommun upphandlar vi för drygt en miljard kronor varje år. Det gör att upphandlingar spelar en stor roll i hur vi bygger ett framtida Karlstad och Värmland. Ett Värmland som är ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart, där det finns jobb och där såväl stora som små företag kan växa och utvecklas.

Vi anser att upphandlingsarbetet tidigare legat för långt från politiken. Nu vill vi vara med och tydligare arbeta med upphandlingsunderlagen så att de återspeglar de mål vi har för arbete och tillväxt. Därför har vi skrivit en ny upphandlingspolicy för Karlstads kommun och vi har bestämt att varje större upphandlingsunderlag ska diskuteras i ett av kommunstyrelsens utskott.

Vi vill förenkla så att små och medelstora företag kan delta i upphandlingsarbetet. Vi vill ställa högre miljökrav, vilket i många fall också gynnar svenska uppfödare och producenter. Entreprenörer som vi anlitar ska vara bra på jämställdhet och mångfald. Vi ställer sociala och etiska krav på varor och produkter. Vi har skrivit in att vi, där så är lämpligt, ska ha kollektivavtalsliknande anställningsvillkor för anställda i företag som levererar till oss.

Tre socialdemokratiska debattörer vill i en artikel i NWT den 21 februari att vi ska införa den fackligt inspirerade Vita jobb-modellen i vår upphandlingspolicy. Det finns en mängd olika organisationer som vill ha sina märkningar som krav i vår policy och sätta med sin OK-stämpel på våra upphandlingar. Vi tror inte att det är en bra idé. En policy ska vara bred och hållbar över tid. Den ligger i sin tur som underlag för de mer specifika upphandlingsunderlag som sedan skrivs fram i varje upphandlingsärende. Dessa ska vara så tydliga och rättvisa så att de håller för prövning i rättslig instans.

Nu har vi en bra och hållbar policy för upphandling. Det som återstår är själva jobbet med nya upphandlingar. I det samtalet är vi öppna för en bred dialog också med oppositionens företrädare.

Majoriteten i Karlstads kommun

Per-Samuel Nisser (M)

Per-Inge Lidén (MP)

Niklas Wikström (FP)

Peter Kullgren (KD)

Andreas Pettersson (C)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.