2015-02-27 06:00

2015-02-27 06:00

Man ska inte jämföra äpplen och päron

Replik: Klustren

Den slutsats som Bisnode gjort skadar enbart klustrens verksamhet. Klustren skapar ingen överlönsamhet men de genererar andra värden för medlemsföretagen, skriver Torbjörn Joghed.

Jag tycker att han kanske skulle ha tagit reda på mer fakta, säger Tomas Riste som svar på min debattartikel publicerad i NWT den 16 februari. Utifrån de fakta jag tagit del av kan jag konstatera att man i Bisnodes analys jämför äpplen och päron vid val av jämförelsegrupp. Västernorrland och dess pappersindustri som huvudsakligen är inriktad på grafiska papper har valts som jämförelsegrupp.

Grafiska papper är ett produktsegment som under många år brottats med svag lönsamhet, vilket lett till betydande produktionsinskränkningar. I Sverige har sex pappersmaskiner under senare år lagts ned som en följd av bristande lönsamhet och efterfrågan. Ett av företagen, Metsä Board, som ingår i jämförelsegruppen har som en följd av detta beslutat att ändra produktionsinriktning till förpackningspapper. Förpackningspapper och kartong tillhör de mest lönsamma segmenten inom svensk pappersindustri. Detta segment är dominerande inom The Paper Province medlemsföretag. Att då välja Västernorrlands industri som jämförelsegrupp är därför direkt vilseledande.

Om en mer relevant jämförelsegrupp valts, exempelvis av de företag som ligger inom radie på drygt tio mil kring Gävle, hade den så kallade överlönsamheten sannolikt reducerats avsevärt eller till med försvunnit. Att då som Anna Löfmarck på Bisnode dra slutsatsen att det finns en tydlig klustereffekt som ger en överlönsamhet på 3 miljarder är direkt felaktig. Äpplen skall jämföras med äpplen och inte med päron.

Är övertygad om att Maria Hollander, vd på The Paper Province, och Fredrik Turzik, ordförande och tillika chef för Gruvön, är av samma uppfattning. Den slutsats som Bisnode gjort skadar enbart klustrens verksamhet. Klustren skapar ingen överlönsamhet men de genererar andra värden för medlemsföretagen. Tror inte att Fredrik Turzik kan peka på någon resultateffekt för Gruvön som kan härledas till klustret.

Tomas Riste, om du fortfarande tror att jag inte tagit del av tillräckligt med fakta ser jag fram emot en redovisning.

Torbjörn Joghed

Karlstad

Jag tycker att han kanske skulle ha tagit reda på mer fakta, säger Tomas Riste som svar på min debattartikel publicerad i NWT den 16 februari. Utifrån de fakta jag tagit del av kan jag konstatera att man i Bisnodes analys jämför äpplen och päron vid val av jämförelsegrupp. Västernorrland och dess pappersindustri som huvudsakligen är inriktad på grafiska papper har valts som jämförelsegrupp.

Grafiska papper är ett produktsegment som under många år brottats med svag lönsamhet, vilket lett till betydande produktionsinskränkningar. I Sverige har sex pappersmaskiner under senare år lagts ned som en följd av bristande lönsamhet och efterfrågan. Ett av företagen, Metsä Board, som ingår i jämförelsegruppen har som en följd av detta beslutat att ändra produktionsinriktning till förpackningspapper. Förpackningspapper och kartong tillhör de mest lönsamma segmenten inom svensk pappersindustri. Detta segment är dominerande inom The Paper Province medlemsföretag. Att då välja Västernorrlands industri som jämförelsegrupp är därför direkt vilseledande.

Om en mer relevant jämförelsegrupp valts, exempelvis av de företag som ligger inom radie på drygt tio mil kring Gävle, hade den så kallade överlönsamheten sannolikt reducerats avsevärt eller till med försvunnit. Att då som Anna Löfmarck på Bisnode dra slutsatsen att det finns en tydlig klustereffekt som ger en överlönsamhet på 3 miljarder är direkt felaktig. Äpplen skall jämföras med äpplen och inte med päron.

Är övertygad om att Maria Hollander, vd på The Paper Province, och Fredrik Turzik, ordförande och tillika chef för Gruvön, är av samma uppfattning. Den slutsats som Bisnode gjort skadar enbart klustrens verksamhet. Klustren skapar ingen överlönsamhet men de genererar andra värden för medlemsföretagen. Tror inte att Fredrik Turzik kan peka på någon resultateffekt för Gruvön som kan härledas till klustret.

Tomas Riste, om du fortfarande tror att jag inte tagit del av tillräckligt med fakta ser jag fram emot en redovisning.

Torbjörn Joghed

Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.