2015-02-23 06:00

2015-02-23 06:00

Jobb och företag är nödvändiga

Debatt: Välfärden

När en företagare anställer betyder det att politiker får mer att fördela eftersom företagaren betalar in skatt för den nyanställde. Fler jobb skapar alltså mer pengar till välfärden, skriver Magnus Kihlström med flera.

Vi står inför stora utmaningar. Forskare har visat att vårdkostnader kommer att öka dramatiskt. För att klara dessa utmaningar krävs att någon betalar. Att vi ska finansiera detta med skatter är självklart för de flesta. Det är ju på detta vis vi tillsammans har byggt den välfärd som vi är så stolta över.

Men det behövs en större kunskap hos allmänheten om varifrån pengarna kommer, hur de skapas och vilket resultat de leder till. När någon anställs så skapas ett flöde av välfärdsintäkter genom arbetsgivaravgifter och skatter som hamnar i vår gemensamma välfärdskassa. En förutsättning för detta flöde är att företagare skapar jobb. Desto fler arbetstillfällen som skapas, än mer pengar blir det till välfärdskassan. På så sätt omvandlas skatt till allt det som vi behöver i samhället.

Orsakssambanden blir tydliga om man visar i siffror vad ett företags skatt bidrar till i praktiken. Visste du exempelvis att filmbyrån Make My Day AB med sina 3 anställda bidrar med 18 068 skolluncher på ett år? Den skatt på 560 000 kronor som företaget betalar med i år kan, förutom skolluncher, bidra till 5 gymnasieplatser eller 15 blindtarmsoperationer. När en företagare anställer betyder det att politiker får mer att fördela eftersom företagaren betalar in skatt för den nyanställde. Fler jobb skapar alltså mer pengar till välfärden.

Det blir även tydligt att om vi inte får fler som vill och kan starta företag innebär det konsekvenser för vårt samhälle. Med färre företag som vill anställa resulterar det i färre som kommer i arbete. Det gynnar inte vår gemensamma ekonomi eftersom skatteintäkterna kommer att minska. Men ändå förväntas att vår välfärd ska fungera så som den alltid har gjort. Den ekvationen går inte ihop.

För att klara utmaningarna inom vård, skola och omsorg måste vi säkra finansieringen. Skatteintäkterna kan därför inte tillåtas minska. Tvärtom måste de öka för att möta behoven. Därför är det viktigt att företagen är konkurrenskraftiga och att fler företagsamma människor får möjlighet att starta företag så att jobben blir fler. Risken är annars att skatteintäkterna inte klarar att finansiera framtidens välfärd.

Magnus Kihlström

Make My Day AB

Niclas Edlund

Niclas Edlund AB

Olga Karlsson

Karlstad Bilbärgning

Anders Broms

EO Stål AB

Kent Forslund

Keyline AB

Cecilia Wall

Keyline Städ & Konsult AB

Per Johansson

Forshaga Akademi

Anna Skinnargård

Hudvårdssalongen i Forshaga AB

Cay Samuelsson

Ica Nära Glava

Vi står inför stora utmaningar. Forskare har visat att vårdkostnader kommer att öka dramatiskt. För att klara dessa utmaningar krävs att någon betalar. Att vi ska finansiera detta med skatter är självklart för de flesta. Det är ju på detta vis vi tillsammans har byggt den välfärd som vi är så stolta över.

Men det behövs en större kunskap hos allmänheten om varifrån pengarna kommer, hur de skapas och vilket resultat de leder till. När någon anställs så skapas ett flöde av välfärdsintäkter genom arbetsgivaravgifter och skatter som hamnar i vår gemensamma välfärdskassa. En förutsättning för detta flöde är att företagare skapar jobb. Desto fler arbetstillfällen som skapas, än mer pengar blir det till välfärdskassan. På så sätt omvandlas skatt till allt det som vi behöver i samhället.

Orsakssambanden blir tydliga om man visar i siffror vad ett företags skatt bidrar till i praktiken. Visste du exempelvis att filmbyrån Make My Day AB med sina 3 anställda bidrar med 18 068 skolluncher på ett år? Den skatt på 560 000 kronor som företaget betalar med i år kan, förutom skolluncher, bidra till 5 gymnasieplatser eller 15 blindtarmsoperationer. När en företagare anställer betyder det att politiker får mer att fördela eftersom företagaren betalar in skatt för den nyanställde. Fler jobb skapar alltså mer pengar till välfärden.

Det blir även tydligt att om vi inte får fler som vill och kan starta företag innebär det konsekvenser för vårt samhälle. Med färre företag som vill anställa resulterar det i färre som kommer i arbete. Det gynnar inte vår gemensamma ekonomi eftersom skatteintäkterna kommer att minska. Men ändå förväntas att vår välfärd ska fungera så som den alltid har gjort. Den ekvationen går inte ihop.

För att klara utmaningarna inom vård, skola och omsorg måste vi säkra finansieringen. Skatteintäkterna kan därför inte tillåtas minska. Tvärtom måste de öka för att möta behoven. Därför är det viktigt att företagen är konkurrenskraftiga och att fler företagsamma människor får möjlighet att starta företag så att jobben blir fler. Risken är annars att skatteintäkterna inte klarar att finansiera framtidens välfärd.

Magnus Kihlström

Make My Day AB

Niclas Edlund

Niclas Edlund AB

Olga Karlsson

Karlstad Bilbärgning

Anders Broms

EO Stål AB

Kent Forslund

Keyline AB

Cecilia Wall

Keyline Städ & Konsult AB

Per Johansson

Forshaga Akademi

Anna Skinnargård

Hudvårdssalongen i Forshaga AB

Cay Samuelsson

Ica Nära Glava

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.