2015-02-21 06:00

2015-02-21 06:00

Inför Vita jobb-modellen

Debatt: Arbetsmarknad

Det borde vara självklart att samma villkor ska gälla för de anställda på företag som utför offentligt finansierad verksamhet som det gör i verksamhet som drivs i kommunal regi, skriver Kenneth Svärd, Lars Mejern Larsson och Linda Larsson.

Skattepengar ska inte gå till dumpade löner, usla arbetsförhållanden och skattefusk. Flera kommuner i Sverige har därför valt att införa en Vita jobb-modell. Vita jobb-modellen innebär att när kommunen upphandlar verksamhet ska krav på kollektivavtal ställas.

Tanken är att det företag som får uppdrag av kommunen att utföra till exempel ett byggprojekt ska garantera sina anställda vettiga villkor. Vita jobb-modellen har visat sig behövas. Alldeles för ofta vid offentliga upphandlingar väljs den entreprenör som kan erbjuda lägst pris. Men priset för det får de anställda betala med sämre villkor och löner än det som kollektivavtalet erbjuder. Det är inte okej, vi anser att kommunen ska vara ett föredöme som arbetsgivare.

Ett exempel där man har prövat modellen är i Stockholm. Den borgerliga majoriteten avbröt arbetet under sin tid vid makten men nu ska modellen sjösättas igen. Flera exempel på skandaler visar att ett behov av reglering behövs. Ett annat exempel var i Råcksta, en förort i västra Stockholm. Där skulle kommunala Stockholms parkering renovera ett parkeringshus. När bygget inspekterades av fackförbundet Byggnads så visade det sig att byggnadsarbetarna, mot reglerna, bodde i byggbodarna på arbetsplatsen och tjänade 35 kronor i timmen, en femtedel av avtalsenlig lön.

Socialdemokraterna i Karlstad vill sedan länge införa Vita jobb-modellen i kommunen och föreslog i dagarna att Vita jobb-modellen ska arbetas in i upphandlingspolicyn. I Karlstad upphandlas varor och tjänster för närmare 1 miljard varje år. Det borde vara självklart att samma villkor ska gälla för de anställda på företag som utför offentligt finansierad verksamhet som det gör i verksamhet som drivs i kommunal regi. På kommunfullmäktiges sammanträde i torsdags avslog de borgerliga partierna och Miljöpartiet vårt förslag

På riksplanet är förändringar också på gång. Den nya regeringen har ambitioner och strax innan jul fick vi beskedet att man vill ställa krav på svenska kollektivavtal vid offentliga upphandlingar. En utredning för hur det ska gå till är tillsatt. Faktum är att Sverige ligger efter när det gäller att ta sociala hänsyn vid upphandlingar. Många länder runt om oss har kommit längre och förstått att man behöver skydda arbetstagare från att bli utnyttjade.

Från arbetsgivarhåll har det kommit kritik mot Vita jobb-modellen, bland annat från Almega. I huvudsak går kritiken ut på att fackföreningarna skulle få till uppdrag att bevaka att kollektivavtalet följs. Det är en märklig invändning då uppföljningen av avtal alltid har varit fackets uppgift, och en grundstomme i den svenska modellen. Kollektivavtalen gynnar både arbetsgivare och arbetstagare – och arbetsmarknadens parter borde försvara och vara med och utveckla den svenska modellen. Ett mer seriöst, kvalitetsfokuserat och effektivt upphandlingsförfarande som vi nu sätter i sjön genom Vita jobb-modellen gynnar dessutom alla seriösa företag – och vi vet att många företag välkomnar detta. Allt för många vittnesmål från t ex byggarbetsplatserna visar att Vita jobb-modellens behövs.

Kenneth Svärd

Ordförande, Byggnads Örebro-Värmland

Lars Mejern Larsson (S)

Riksdagsledamot, Värmland

Linda Larsson (S)

Kommunalråd, Karlstad

Skattepengar ska inte gå till dumpade löner, usla arbetsförhållanden och skattefusk. Flera kommuner i Sverige har därför valt att införa en Vita jobb-modell. Vita jobb-modellen innebär att när kommunen upphandlar verksamhet ska krav på kollektivavtal ställas.

Tanken är att det företag som får uppdrag av kommunen att utföra till exempel ett byggprojekt ska garantera sina anställda vettiga villkor. Vita jobb-modellen har visat sig behövas. Alldeles för ofta vid offentliga upphandlingar väljs den entreprenör som kan erbjuda lägst pris. Men priset för det får de anställda betala med sämre villkor och löner än det som kollektivavtalet erbjuder. Det är inte okej, vi anser att kommunen ska vara ett föredöme som arbetsgivare.

Ett exempel där man har prövat modellen är i Stockholm. Den borgerliga majoriteten avbröt arbetet under sin tid vid makten men nu ska modellen sjösättas igen. Flera exempel på skandaler visar att ett behov av reglering behövs. Ett annat exempel var i Råcksta, en förort i västra Stockholm. Där skulle kommunala Stockholms parkering renovera ett parkeringshus. När bygget inspekterades av fackförbundet Byggnads så visade det sig att byggnadsarbetarna, mot reglerna, bodde i byggbodarna på arbetsplatsen och tjänade 35 kronor i timmen, en femtedel av avtalsenlig lön.

Socialdemokraterna i Karlstad vill sedan länge införa Vita jobb-modellen i kommunen och föreslog i dagarna att Vita jobb-modellen ska arbetas in i upphandlingspolicyn. I Karlstad upphandlas varor och tjänster för närmare 1 miljard varje år. Det borde vara självklart att samma villkor ska gälla för de anställda på företag som utför offentligt finansierad verksamhet som det gör i verksamhet som drivs i kommunal regi. På kommunfullmäktiges sammanträde i torsdags avslog de borgerliga partierna och Miljöpartiet vårt förslag

På riksplanet är förändringar också på gång. Den nya regeringen har ambitioner och strax innan jul fick vi beskedet att man vill ställa krav på svenska kollektivavtal vid offentliga upphandlingar. En utredning för hur det ska gå till är tillsatt. Faktum är att Sverige ligger efter när det gäller att ta sociala hänsyn vid upphandlingar. Många länder runt om oss har kommit längre och förstått att man behöver skydda arbetstagare från att bli utnyttjade.

Från arbetsgivarhåll har det kommit kritik mot Vita jobb-modellen, bland annat från Almega. I huvudsak går kritiken ut på att fackföreningarna skulle få till uppdrag att bevaka att kollektivavtalet följs. Det är en märklig invändning då uppföljningen av avtal alltid har varit fackets uppgift, och en grundstomme i den svenska modellen. Kollektivavtalen gynnar både arbetsgivare och arbetstagare – och arbetsmarknadens parter borde försvara och vara med och utveckla den svenska modellen. Ett mer seriöst, kvalitetsfokuserat och effektivt upphandlingsförfarande som vi nu sätter i sjön genom Vita jobb-modellen gynnar dessutom alla seriösa företag – och vi vet att många företag välkomnar detta. Allt för många vittnesmål från t ex byggarbetsplatserna visar att Vita jobb-modellens behövs.

Kenneth Svärd

Ordförande, Byggnads Örebro-Värmland

Lars Mejern Larsson (S)

Riksdagsledamot, Värmland

Linda Larsson (S)

Kommunalråd, Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.