2015-02-18 06:00

2015-02-18 06:00

Svårt att tro på rekordsiffrorna

Debatt: Värmländska kluster

Förmodligen stannar de fiktiva miljarderna hos de som satsade miljonerna som dåliga räkneexempel. Och så har vi ju några som har säkrat sitt uppehälle under tiden, skriver Rolf Johannesson.

Äntligen några ifrågasättanden av miljardvinsterna via de värmländska klustren. Med en insats av 20-30 miljoner kronor skulle Värmland ha tillförts 3 miljarder under en femårsperiod. Man nämner så kallade mjuka frågor speciellt. Hur mäter man mjuka frågor och hur genereras de pengarna? Och så alla dessa broar som genererat så många miljarder.

Efter att ha jobbat i branschen kan jag inte låta bli att kommentera dessa siffror utan att vara något speciellt involverad just. Det hör till vanlig allmänbildning att när politiskt aktiva framhäver sin förträfflighet så bör man alltid vara på sin vakt och noggrant analysera vad som döljer sig bakom uttalandet. Uttalande av detta slag har alltid en politisk underton.

Kluster i all ära men med lite större förståelse för de egna medarbetarnas och deras idéer så hade det nog gett lika mycket utan allt spring på broarna. Tyvärr så är i dag de stora företagen inom pappersindustrin toppstyrda från koncernnivå i alla led. Medarbetare med egna idéer har gradvis tystats ner till ingenting. Så att agera på hemmaplan är inte alldeles självklart numera.

De riktiga företagsledarna finns heller inte kvar längre. De har manövrerats ut eller avgått på egen begäran efter påtryckningar. Beslutande befattningar finns idag på koncernnivå utan möjlighet att påverka. Detta är frustrerande för många medarbetare.

Bisnode är företaget som presenterat siffrorna. Intressant att se hur man har räknat fram detta och vilka i Värmland som har fått del av denna avkastning. Förmodligen stannar de fiktiva miljarderna hos de som satsade miljonerna som dåliga räkneexempel. Och så har vi ju några som har säkrat sitt uppehälle under tiden.

Paper Province utvecklar näringen sägs det. Näringen pappersindustrin själva och industrierna runt papperstillverkningen. Inte minst företag som sysslar med visioner och framtid. Det är inget fel att samarbeta och utveckla tillsammans men det är svårt att tro på siffrorna som presenteras. Det finns också andra aktörer i näringskedjan som sällan omnämns och får del av framgångarna.

De allmänna pengar som satsats ger nog ingenting konkret att peka på. Säkert samma standardpresentation med framräknade indirekta sysselsättningsökningar. Har jag missat bron?

Rolf Johannesson

Långserud

Äntligen några ifrågasättanden av miljardvinsterna via de värmländska klustren. Med en insats av 20-30 miljoner kronor skulle Värmland ha tillförts 3 miljarder under en femårsperiod. Man nämner så kallade mjuka frågor speciellt. Hur mäter man mjuka frågor och hur genereras de pengarna? Och så alla dessa broar som genererat så många miljarder.

Efter att ha jobbat i branschen kan jag inte låta bli att kommentera dessa siffror utan att vara något speciellt involverad just. Det hör till vanlig allmänbildning att när politiskt aktiva framhäver sin förträfflighet så bör man alltid vara på sin vakt och noggrant analysera vad som döljer sig bakom uttalandet. Uttalande av detta slag har alltid en politisk underton.

Kluster i all ära men med lite större förståelse för de egna medarbetarnas och deras idéer så hade det nog gett lika mycket utan allt spring på broarna. Tyvärr så är i dag de stora företagen inom pappersindustrin toppstyrda från koncernnivå i alla led. Medarbetare med egna idéer har gradvis tystats ner till ingenting. Så att agera på hemmaplan är inte alldeles självklart numera.

De riktiga företagsledarna finns heller inte kvar längre. De har manövrerats ut eller avgått på egen begäran efter påtryckningar. Beslutande befattningar finns idag på koncernnivå utan möjlighet att påverka. Detta är frustrerande för många medarbetare.

Bisnode är företaget som presenterat siffrorna. Intressant att se hur man har räknat fram detta och vilka i Värmland som har fått del av denna avkastning. Förmodligen stannar de fiktiva miljarderna hos de som satsade miljonerna som dåliga räkneexempel. Och så har vi ju några som har säkrat sitt uppehälle under tiden.

Paper Province utvecklar näringen sägs det. Näringen pappersindustrin själva och industrierna runt papperstillverkningen. Inte minst företag som sysslar med visioner och framtid. Det är inget fel att samarbeta och utveckla tillsammans men det är svårt att tro på siffrorna som presenteras. Det finns också andra aktörer i näringskedjan som sällan omnämns och får del av framgångarna.

De allmänna pengar som satsats ger nog ingenting konkret att peka på. Säkert samma standardpresentation med framräknade indirekta sysselsättningsökningar. Har jag missat bron?

Rolf Johannesson

Långserud

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.