2015-02-13 06:00

2015-02-13 06:00

Slår mot företag och ungdomsjobben

Debatt: Skattechock

Om företagsamma människor får goda förutsättningar att tillåtas verka och utveckla sina verksamheter kan vi få fler ungdomsjobb och möta framtidens arbetsmarknad, skriver Edward Hamilton och Urban Svanberg.

I dag träffar vi företagare och politiker i Karlstad för att diskutera möjligheter och utmaningar på framtidens arbetsmarknad. Det saknas inte höga ambitioner i jobbpolitiken. Regeringens mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det kräver i sin tur 500 000 nya jobb. Men de skarpa förslag som ligger på bordet inför vårpropositionen leder i fel riktning. Att göra det dyrare att anställa ungdomar när vi samtidigt ser en hög ungdomsarbetslöshet är ett tydligt exempel.

Färska siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) på beställning av Svenskt Näringsliv visar att ungdomsarbetslösheten i Värmlands län uppgår till drygt 24 procent. Det motsvarar cirka 4 500 ungdomar. Det är sant att cirka hälften av dessa är heltidsstuderande, men siffrorna är likväl alarmerande.

Fullt utbyggt kan – om regeringens förslag blir verklighet – arbetsgivaravgifterna för unga höjas med hela 19 miljarder kronor fram till 2016. Flera expertinstanser pekar på negativa jobbeffekter. Konjunkturinstitutet räknar med högre jämviktsarbetslöshet. Handelns utredningsinstitut varnar för kraftigt högre ungdomsarbetslöshet. Regeringens eget finansdepartement menar att tillväxt och sysselsättning kommer att dämpas något som resultat av de föreslagna skatteåtgärderna.

Slående är att regeringen tänker sig att bryta praxis i budgetprocessen och lägga in kraftiga skattehöjningar i miljardklassen mitt under pågående budgetår. Det väcker frågor om legalitets- och förutsägbarhetsprinciper. Företag är beroende av att kunna planera sin verksamhet.

Företagen är jobbmotorn i Sverige. Om företagsamma människor får goda förutsättningar att tillåtas verka och utveckla sina verksamheter kan vi få fler ungdomsjobb och möta framtidens arbetsmarknad. Det kräver en offensiv jobbpolitik, inte oförutsägbara skattechocker som slår mot företag och ungdomsjobb.

Edward Hamilton

Arbetsmarknadsenheten, Svenskt Näringsliv

Urban Svanberg

Regionchef, Svenskt Näringsliv

I dag träffar vi företagare och politiker i Karlstad för att diskutera möjligheter och utmaningar på framtidens arbetsmarknad. Det saknas inte höga ambitioner i jobbpolitiken. Regeringens mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det kräver i sin tur 500 000 nya jobb. Men de skarpa förslag som ligger på bordet inför vårpropositionen leder i fel riktning. Att göra det dyrare att anställa ungdomar när vi samtidigt ser en hög ungdomsarbetslöshet är ett tydligt exempel.

Färska siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) på beställning av Svenskt Näringsliv visar att ungdomsarbetslösheten i Värmlands län uppgår till drygt 24 procent. Det motsvarar cirka 4 500 ungdomar. Det är sant att cirka hälften av dessa är heltidsstuderande, men siffrorna är likväl alarmerande.

Fullt utbyggt kan – om regeringens förslag blir verklighet – arbetsgivaravgifterna för unga höjas med hela 19 miljarder kronor fram till 2016. Flera expertinstanser pekar på negativa jobbeffekter. Konjunkturinstitutet räknar med högre jämviktsarbetslöshet. Handelns utredningsinstitut varnar för kraftigt högre ungdomsarbetslöshet. Regeringens eget finansdepartement menar att tillväxt och sysselsättning kommer att dämpas något som resultat av de föreslagna skatteåtgärderna.

Slående är att regeringen tänker sig att bryta praxis i budgetprocessen och lägga in kraftiga skattehöjningar i miljardklassen mitt under pågående budgetår. Det väcker frågor om legalitets- och förutsägbarhetsprinciper. Företag är beroende av att kunna planera sin verksamhet.

Företagen är jobbmotorn i Sverige. Om företagsamma människor får goda förutsättningar att tillåtas verka och utveckla sina verksamheter kan vi få fler ungdomsjobb och möta framtidens arbetsmarknad. Det kräver en offensiv jobbpolitik, inte oförutsägbara skattechocker som slår mot företag och ungdomsjobb.

Edward Hamilton

Arbetsmarknadsenheten, Svenskt Näringsliv

Urban Svanberg

Regionchef, Svenskt Näringsliv

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.