2015-02-12 06:00

2015-02-12 06:00

Tomma tunnor skramlar mest

Replik: Flyktingar

Tobias Utter verkar tro att invandringen har skapat bostadsbristen medan man samtidigt inte har några egna förslag på hur man ska få igång bostadsbyggandet. Det visar på en trångsynthet och idétorka utan dess like, skriver Anders Pettersson.

Svar till Tobias Utter (NWT 2/2)

Synen av döda lik som flyter i land längs den italienska kusten på Sicilien har blivit ett dagligt inslag i vardagen för lokalbefolkningen. Numera orkar man knappt bry sig längre, man har vant sig vid att döden ständigt är närvarande. Medelhavet har blivit dödens hav och en begravningsplats av flyktingar som inte lyckats passera havet för en bättre framtid i Europa. Daesh (Isis) begår brutala folkmord i Irak, Syrien och Kurdistan samtidigt som ett inbördeskrig pågår i Syrien som inte verkar se ett slut. Situationen i mellanöstern är akut allvarlig och förblöder hela regionen på allt hopp om framtiden. Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt.

Tobias Utter och Sverigedemokraterna anser att det är beklagligt och inhumant av Karlstads kommun att ta emot dessa människor och ge dem en fristad. Anledningen sägs vara att det råder bostadsbrist i Karlstad och att man stället bör hjälpa människorna på plats (så länge det inte är i Sverige).

Vi liberaler anser att det är systemet det är fel på, inte asylrätten. När Sverige växer krävs det att man utformar en politik som ger förutsättningar för nya omställningar. Vi behöver förändra bostadsmarknaden och göra den mer dynamisk med ett utbud som möter efterfrågan. För att få igång bostadsbyggandet behövs det fria marknadshyror för att göra produktionen av nya bostäder lönsam. Bostadsmarknaden har paralyserats av hårda regleringar på byggandet och prissättningen som har medfört en stor bostadsbrist i hela landet. Tobias Utter verkar tro att invandringen har skapat bostadsbristen medan man samtidigt inte har några egna förslag på hur man ska få igång bostadsbyggandet. Det visar på en trångsynthet och idétorka utan dess like.

Givetvis ställs vi inför en stor utmaning med ett stort flyktingmottagande. För att klara av detta behövs en aktiv integrationspolitik som ger möjligheter och förutsättningar att snabbt komma in i samhället. Samtidigt måste fler länder göra som Sverige och ta emot fler flyktingar. Men vi kommer inte kunna motivera andra länder att ta emot fler om vi själva stänger dörren. Det finns heller ingen konflikt i att både hjälpa flyktingar på plats i närområdena samtidigt som man tar emot dem som kommer hit.

FN:s flyktingorgan UNHCR vädjar till Sverige att fortsätta ta emot människor och hänvisar andra länder att göra samma sak. Libanon som är ett land på 4,5 miljoner människor har själva tagit emot 1,2 miljoner människor och situationen är redan tuff som den är oavsett hur mycket resurser man har. Vi i Sverige har råd med öppenhet och medmänsklighet, det är även vårt humanitära ansvar som medmänniskor när vi bevittnar en av de värsta katastroferna i modern tid. I längden gör det oss både starkare och rikare.

Anders Pettersson

Ordförande, Liberala Ungdomsförbundet Karlstad

Svar till Tobias Utter (NWT 2/2)

Synen av döda lik som flyter i land längs den italienska kusten på Sicilien har blivit ett dagligt inslag i vardagen för lokalbefolkningen. Numera orkar man knappt bry sig längre, man har vant sig vid att döden ständigt är närvarande. Medelhavet har blivit dödens hav och en begravningsplats av flyktingar som inte lyckats passera havet för en bättre framtid i Europa. Daesh (Isis) begår brutala folkmord i Irak, Syrien och Kurdistan samtidigt som ett inbördeskrig pågår i Syrien som inte verkar se ett slut. Situationen i mellanöstern är akut allvarlig och förblöder hela regionen på allt hopp om framtiden. Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt.

Tobias Utter och Sverigedemokraterna anser att det är beklagligt och inhumant av Karlstads kommun att ta emot dessa människor och ge dem en fristad. Anledningen sägs vara att det råder bostadsbrist i Karlstad och att man stället bör hjälpa människorna på plats (så länge det inte är i Sverige).

Vi liberaler anser att det är systemet det är fel på, inte asylrätten. När Sverige växer krävs det att man utformar en politik som ger förutsättningar för nya omställningar. Vi behöver förändra bostadsmarknaden och göra den mer dynamisk med ett utbud som möter efterfrågan. För att få igång bostadsbyggandet behövs det fria marknadshyror för att göra produktionen av nya bostäder lönsam. Bostadsmarknaden har paralyserats av hårda regleringar på byggandet och prissättningen som har medfört en stor bostadsbrist i hela landet. Tobias Utter verkar tro att invandringen har skapat bostadsbristen medan man samtidigt inte har några egna förslag på hur man ska få igång bostadsbyggandet. Det visar på en trångsynthet och idétorka utan dess like.

Givetvis ställs vi inför en stor utmaning med ett stort flyktingmottagande. För att klara av detta behövs en aktiv integrationspolitik som ger möjligheter och förutsättningar att snabbt komma in i samhället. Samtidigt måste fler länder göra som Sverige och ta emot fler flyktingar. Men vi kommer inte kunna motivera andra länder att ta emot fler om vi själva stänger dörren. Det finns heller ingen konflikt i att både hjälpa flyktingar på plats i närområdena samtidigt som man tar emot dem som kommer hit.

FN:s flyktingorgan UNHCR vädjar till Sverige att fortsätta ta emot människor och hänvisar andra länder att göra samma sak. Libanon som är ett land på 4,5 miljoner människor har själva tagit emot 1,2 miljoner människor och situationen är redan tuff som den är oavsett hur mycket resurser man har. Vi i Sverige har råd med öppenhet och medmänsklighet, det är även vårt humanitära ansvar som medmänniskor när vi bevittnar en av de värsta katastroferna i modern tid. I längden gör det oss både starkare och rikare.

Anders Pettersson

Ordförande, Liberala Ungdomsförbundet Karlstad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.