2015-02-11 06:00

2015-02-11 06:00

Jobbdialog utan jobbskaparna?

Debatt: Arbetsmarknad

Regeringens skattehöjningar på jobb och arbetsinkomster är drygt 40 gånger så stora som satsningarna på företagande, skriver Christian Holm.

I dag, onsdagen den 11 februari, besöker arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) Karlstad för dialog med länets kommuner om ungdomsjobb. Det är bra med sådana samtal och det är bra att arbetsmarknadsministern säger sig vilja prioritera ungdomsjobb. Samtidigt rimmar det illa med det faktum att regeringen helt saknar förslag för fler jobb. Fyra av fem jobb skapas i småföretag. Därför vore det välkommet om även företagen, som är de främsta jobbskaparna, inkluderades i samtalen.

På frågan om hur regeringen ska uppnå sitt mål om EU:s lägsta arbetslöshet svarade arbetsmarknadsministern i januari; det är jag som ska göra det. Det är ett anmärkningsvärt uttalande och ett bevis på att ministern inte förstår hur jobb växer fram. Regeringens skattehöjningar på jobb och arbetsinkomster är drygt 40 gånger så stora som satsningarna på företagande. Det man föreslår är framför allt fler platser i arbetsmarknadspolitiska program – en återgång till den 1990-talspolitik som redan dömts ut.

Istället för att erbjuda dem som förlorar jobbet traineetjänster i välfärden – oavsett utbildningsbakgrund och intresse – bör regeringen därför genast infria riksdagens beslut om ytterligare nedsatta arbetsgivaravgifter för unga under 23 år. För det är främst i företag som växer jobb skapas – så även i Värmland. Den arbetskraftsundersökning SCB nyligen presenterade för helåret 2014 innebar kvittot på Alliansens politik.

340 000 fler har ett jobb att gå till i dag jämfört med 2006 och att sysselsättningsgraden i Sverige nu är högre än den var då. Detta är till stor del ett resultat av att Alliansen har gjort det mer lönsamt att arbeta, inkluderat fler på arbetsmarknaden och underlättat för arbetsgivare att anställa. Denna utveckling hotas nu av en regering som tror att jobben skapas på arbetsmarknadsdepartementet.

Sverige kan mer. Därför har Nya Moderaterna tillsatt arbetsgrupper som ska se över vår politik på en rad områden, bland annat när det gäller jobb och integration. Redan nu går vi fram med förslag om en utvidgning av det förstärkta jobbskatteavdraget för äldre ned till 64 år och rätten till att läsa in grundläggande och särskild behörighet till högskolestudier på Komvux. Även regeringen är skyldiga väljarna att, som man lovade i valrörelsen, ta jobbfrågan på allvar. Då måste man presentera konkreta förslag i stället för att enbart gömma sig bakom generöst tilltagna målsättningar.

Sverige och Karlstad behöver en politik som underlättar för fler företag att växa och vilja anställa en person till. Men hur många företag har Ylva Johansson träffat under sin jobbturné?

Christian Holm (M)

Riksdagsledamot Värmlands län

Ledamot i Arbetsmarknadsutskottet

I dag, onsdagen den 11 februari, besöker arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) Karlstad för dialog med länets kommuner om ungdomsjobb. Det är bra med sådana samtal och det är bra att arbetsmarknadsministern säger sig vilja prioritera ungdomsjobb. Samtidigt rimmar det illa med det faktum att regeringen helt saknar förslag för fler jobb. Fyra av fem jobb skapas i småföretag. Därför vore det välkommet om även företagen, som är de främsta jobbskaparna, inkluderades i samtalen.

På frågan om hur regeringen ska uppnå sitt mål om EU:s lägsta arbetslöshet svarade arbetsmarknadsministern i januari; det är jag som ska göra det. Det är ett anmärkningsvärt uttalande och ett bevis på att ministern inte förstår hur jobb växer fram. Regeringens skattehöjningar på jobb och arbetsinkomster är drygt 40 gånger så stora som satsningarna på företagande. Det man föreslår är framför allt fler platser i arbetsmarknadspolitiska program – en återgång till den 1990-talspolitik som redan dömts ut.

Istället för att erbjuda dem som förlorar jobbet traineetjänster i välfärden – oavsett utbildningsbakgrund och intresse – bör regeringen därför genast infria riksdagens beslut om ytterligare nedsatta arbetsgivaravgifter för unga under 23 år. För det är främst i företag som växer jobb skapas – så även i Värmland. Den arbetskraftsundersökning SCB nyligen presenterade för helåret 2014 innebar kvittot på Alliansens politik.

340 000 fler har ett jobb att gå till i dag jämfört med 2006 och att sysselsättningsgraden i Sverige nu är högre än den var då. Detta är till stor del ett resultat av att Alliansen har gjort det mer lönsamt att arbeta, inkluderat fler på arbetsmarknaden och underlättat för arbetsgivare att anställa. Denna utveckling hotas nu av en regering som tror att jobben skapas på arbetsmarknadsdepartementet.

Sverige kan mer. Därför har Nya Moderaterna tillsatt arbetsgrupper som ska se över vår politik på en rad områden, bland annat när det gäller jobb och integration. Redan nu går vi fram med förslag om en utvidgning av det förstärkta jobbskatteavdraget för äldre ned till 64 år och rätten till att läsa in grundläggande och särskild behörighet till högskolestudier på Komvux. Även regeringen är skyldiga väljarna att, som man lovade i valrörelsen, ta jobbfrågan på allvar. Då måste man presentera konkreta förslag i stället för att enbart gömma sig bakom generöst tilltagna målsättningar.

Sverige och Karlstad behöver en politik som underlättar för fler företag att växa och vilja anställa en person till. Men hur många företag har Ylva Johansson träffat under sin jobbturné?

Christian Holm (M)

Riksdagsledamot Värmlands län

Ledamot i Arbetsmarknadsutskottet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.