2015-02-10 06:00

2015-02-10 06:00

Mahmoud Abbas talar med kluven tunga

Debatt: Palestinska myndigheten

PA försöker inte förbereda sitt folk på fred och samexistens med Israel. Det upprepas att Israel inte har rätt att existera, att konflikten är en religiös strid för islam, och att Israels grundande var en imperialistisk handling, skriver Lisa Abramowicz.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kommer till Sverige den 10-11 februari, inbjuden av den svenska regeringen. Det blir ett statsbesök på allra högsta nivå då även kungen medverkar. Utrikesminister Margot Wallström (S) har inför besöket lovat att ställa krav på Abbas. De går ut på att ”avstå från våldshandlingar och att arbeta på alla sätt konstruktivt. Samtidigt konstaterar utrikesministern i ett svar till tidningen Världen idag (6/2) att ”president Abbas alltid varit tydlig i sitt avståndstagande från våld”.

Jo då, Abbas är fredlig i sina uttalanden inför en västerländsk publik. Abbas har satsat på att vinna diplomatiska segrar snarare än militära eftersom han är insiktsfull nog att inse att Israel inte kan besegras på slagfältet. Men hur agerar Abbas inför en arabisk publik? För den som följer Abbas regering, den Palestinska myndigheten (PA) på nätet – vad de säger och gör på arabiska – finns det gott om bevis för att de inte förbereder sitt folk på fred. Här följer några exempel på Abbas ageranden:

• 2009 uppkallade Abbas ett datacenter efter Dalal Mughrabi, som dödade 37 israeler i en bussattack.

• 2010 hyllade Abbas Muhammad Oude som en underbar broder i ett kondoleanstelegram vid dennes död. Oude var hjärnan bakom terrordådet vid OS i München 1972 då elva israeliska idrottsmän dödades.

• 2013 utdelade Abbas en hedersmedalj till Nayef Hawatme, ledare för DPFLP, som utförde en rad terrordåd under 1970-talet.

• Torg, skolor, sommarläger andra offentliga platser namnges efter terrorister som utfört dödliga attacker mot civila israeler. Dessa ceremonier leds av Abbas eller hans ministrar.

Fatah, det största partiet i PA, uppmuntrar öppet till alla typer av våld. Ett färskt exempel är att använda bilar för att köra in i israeliska folkmassor, som gjordes för några månader sedan. Denna nya form av terror hyllades på Fatahs officiella Facebooksida (6/11 2014) med en teckning följd av kommentaren Tryck på gasen i 199 km/timmen för Al Aqsa. Detta parti kallade de svenska Socialdemokraterna för sitt kära systerparti på sin senaste kongress.

PA försöker inte förbereda sitt folk på fred och samexistens med Israel. Det upprepas att Israel inte har rätt att existera, att konflikten är en religiös strid för islam, och att Israels grundande var en imperialistisk handling. Israels förstörelse sägs vara oundvikligt och en palestinsk plikt. Denna typ av budskap sprids även till barnen. De uppmuntras att kasta sten mot israeler. Palestinska skolböcker förskönar våldet. Några exempel från arabisk grammatik: Vi ska dö så att vårt land måtte leva; Se inte ockupanten som mänsklig; Dina fiender söker liv, medan du söker död.

Enligt PA har judarna har ingen historisk anknytning till landet. Så sent som i år hävdades det på PA TV att Bibeln egentligen handlar om palestinierna! Och Israel skapades av kolonialmakterna för att bli av med sina judar. Tvåstatslösningen hedras främst i internationella sammanhang. Ett erkännande av Israel som judisk stat hånas. Samtidigt fastställs Palestina som en arabisk och muslimsk stat, grundad på sharia i Palestinas konstitution.

Men Wallström hoppas att besöket kan användas till att ”förbereda en återupptagen fredsprocess”. Har erkännandet bidragit till detta? Snarare är budskapet från Sverige till Abbas och omvärlden att allt är Israels fel och att PA inte behöver ändra någonting. Hade den svenska regeringen ställt sina krav på palestinierna först och de hade uppfyllts, hade ett svenskt erkännande varit rimligt.

Lisa Abramowicz

Generalsekreterare för Svensk Israel-Information

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kommer till Sverige den 10-11 februari, inbjuden av den svenska regeringen. Det blir ett statsbesök på allra högsta nivå då även kungen medverkar. Utrikesminister Margot Wallström (S) har inför besöket lovat att ställa krav på Abbas. De går ut på att ”avstå från våldshandlingar och att arbeta på alla sätt konstruktivt. Samtidigt konstaterar utrikesministern i ett svar till tidningen Världen idag (6/2) att ”president Abbas alltid varit tydlig i sitt avståndstagande från våld”.

Jo då, Abbas är fredlig i sina uttalanden inför en västerländsk publik. Abbas har satsat på att vinna diplomatiska segrar snarare än militära eftersom han är insiktsfull nog att inse att Israel inte kan besegras på slagfältet. Men hur agerar Abbas inför en arabisk publik? För den som följer Abbas regering, den Palestinska myndigheten (PA) på nätet – vad de säger och gör på arabiska – finns det gott om bevis för att de inte förbereder sitt folk på fred. Här följer några exempel på Abbas ageranden:

• 2009 uppkallade Abbas ett datacenter efter Dalal Mughrabi, som dödade 37 israeler i en bussattack.

• 2010 hyllade Abbas Muhammad Oude som en underbar broder i ett kondoleanstelegram vid dennes död. Oude var hjärnan bakom terrordådet vid OS i München 1972 då elva israeliska idrottsmän dödades.

• 2013 utdelade Abbas en hedersmedalj till Nayef Hawatme, ledare för DPFLP, som utförde en rad terrordåd under 1970-talet.

• Torg, skolor, sommarläger andra offentliga platser namnges efter terrorister som utfört dödliga attacker mot civila israeler. Dessa ceremonier leds av Abbas eller hans ministrar.

Fatah, det största partiet i PA, uppmuntrar öppet till alla typer av våld. Ett färskt exempel är att använda bilar för att köra in i israeliska folkmassor, som gjordes för några månader sedan. Denna nya form av terror hyllades på Fatahs officiella Facebooksida (6/11 2014) med en teckning följd av kommentaren Tryck på gasen i 199 km/timmen för Al Aqsa. Detta parti kallade de svenska Socialdemokraterna för sitt kära systerparti på sin senaste kongress.

PA försöker inte förbereda sitt folk på fred och samexistens med Israel. Det upprepas att Israel inte har rätt att existera, att konflikten är en religiös strid för islam, och att Israels grundande var en imperialistisk handling. Israels förstörelse sägs vara oundvikligt och en palestinsk plikt. Denna typ av budskap sprids även till barnen. De uppmuntras att kasta sten mot israeler. Palestinska skolböcker förskönar våldet. Några exempel från arabisk grammatik: Vi ska dö så att vårt land måtte leva; Se inte ockupanten som mänsklig; Dina fiender söker liv, medan du söker död.

Enligt PA har judarna har ingen historisk anknytning till landet. Så sent som i år hävdades det på PA TV att Bibeln egentligen handlar om palestinierna! Och Israel skapades av kolonialmakterna för att bli av med sina judar. Tvåstatslösningen hedras främst i internationella sammanhang. Ett erkännande av Israel som judisk stat hånas. Samtidigt fastställs Palestina som en arabisk och muslimsk stat, grundad på sharia i Palestinas konstitution.

Men Wallström hoppas att besöket kan användas till att ”förbereda en återupptagen fredsprocess”. Har erkännandet bidragit till detta? Snarare är budskapet från Sverige till Abbas och omvärlden att allt är Israels fel och att PA inte behöver ändra någonting. Hade den svenska regeringen ställt sina krav på palestinierna först och de hade uppfyllts, hade ett svenskt erkännande varit rimligt.

Lisa Abramowicz

Generalsekreterare för Svensk Israel-Information

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.