2015-02-05 06:00

2015-02-05 06:00

Vi antar utmaningen

Replik: Arbetsförmedling

Små företagare saknar ofta resurser att själva göra bra rekryteringar. Samtidigt är många av dem omedvetna om den hjälp och stöd de kan få av oss, skriver Eva-Lisa Höglund med flera.

Svar till Anna Hedberg, Sohrab Fadai och Lisbeth Hedin-Sahlin (NWT 30/1)

Självklart antar vi utmaningen som Företagarna ger oss i sin debattartikel. En av våra viktigaste prioriteringar 2015 är att vi ska stärka arbetsgivarperspektivet. Arbetet med arbetsgivarna är nyckeln till att få in fler lediga jobb så att fler personer kan få ett arbete. Det är dessutom en förutsättning för att bättre kunna möta arbetsgivarnas behov av kompetens, korta tiden mellan anställningsbehov och rekrytering och därmed bidra till att företag växer och utvecklas.

Småföretagen är en viktig aktör på arbetsmarknaden. De står för merparten av alla anställningar i Sverige. Små företagare saknar ofta resurser att själva göra bra rekryteringar. Samtidigt är många av dem omedvetna om den hjälp och stöd de kan få av oss. Då blir rekryteringarna inte av alls. När våra kringresande arbetsförmedlare i projektet Jobbsökarna har kommit till deras hjälp har nästan 2 000 personer fått jobb hos dessa småföretag, där det kanske annars inte skulle ha anställts någon.

Projektet Jobbsökarna, som vi sedan 2013 bedriver tillsammans med Företagarna, implementeras nu i vår ordinarie verksamhet. En av framgångsfaktorerna i projektet är det nära samarbetet med föreningen Företagarna. Vi kommer att fortsätta detta viktiga samarbete. Det är företagen, med sina rekryteringar, som gör det möjligt för oss att uppnå bra resultat i vårt arbete.

Vi har börjat boka in möten med representanter från Företagarna för att tillsammans diskutera hur vi ska samarbeta framöver. Här ska vi ta lärdom av de erfarenheter och kunskaper som vi fått i projektet Jobbsökarna, om hur de små företagen fungerar och vilka villkor de arbetar under. Det är viktigt att känna till och ta hänsyn till detta i arbetet med små företag.

Så, vi antar utmaningen och fortsätter utveckla vår verksamhet för att vara en attraktiv samarbetspartner för arbetsgivare som behöver rekrytera.

Eva-Lisa Höglund

Direktör för Arbetsförmedlingen i region Mitt

Göran Persson

Chef för Arbetsförmedlingen i Västra Svealand

Peter Heidkamp

Mirzal Celhasic

Elisabet Döring

Mattias Olofsson

Arbetsförmedlingschefer i Dalarnas län

Lena Hertzberg

Torbjörn Johansson

Maria Haglund

Åsa Rosendal

Arbetsförmedlingschefer i Värmlands län

Svar till Anna Hedberg, Sohrab Fadai och Lisbeth Hedin-Sahlin (NWT 30/1)

Självklart antar vi utmaningen som Företagarna ger oss i sin debattartikel. En av våra viktigaste prioriteringar 2015 är att vi ska stärka arbetsgivarperspektivet. Arbetet med arbetsgivarna är nyckeln till att få in fler lediga jobb så att fler personer kan få ett arbete. Det är dessutom en förutsättning för att bättre kunna möta arbetsgivarnas behov av kompetens, korta tiden mellan anställningsbehov och rekrytering och därmed bidra till att företag växer och utvecklas.

Småföretagen är en viktig aktör på arbetsmarknaden. De står för merparten av alla anställningar i Sverige. Små företagare saknar ofta resurser att själva göra bra rekryteringar. Samtidigt är många av dem omedvetna om den hjälp och stöd de kan få av oss. Då blir rekryteringarna inte av alls. När våra kringresande arbetsförmedlare i projektet Jobbsökarna har kommit till deras hjälp har nästan 2 000 personer fått jobb hos dessa småföretag, där det kanske annars inte skulle ha anställts någon.

Projektet Jobbsökarna, som vi sedan 2013 bedriver tillsammans med Företagarna, implementeras nu i vår ordinarie verksamhet. En av framgångsfaktorerna i projektet är det nära samarbetet med föreningen Företagarna. Vi kommer att fortsätta detta viktiga samarbete. Det är företagen, med sina rekryteringar, som gör det möjligt för oss att uppnå bra resultat i vårt arbete.

Vi har börjat boka in möten med representanter från Företagarna för att tillsammans diskutera hur vi ska samarbeta framöver. Här ska vi ta lärdom av de erfarenheter och kunskaper som vi fått i projektet Jobbsökarna, om hur de små företagen fungerar och vilka villkor de arbetar under. Det är viktigt att känna till och ta hänsyn till detta i arbetet med små företag.

Så, vi antar utmaningen och fortsätter utveckla vår verksamhet för att vara en attraktiv samarbetspartner för arbetsgivare som behöver rekrytera.

Eva-Lisa Höglund

Direktör för Arbetsförmedlingen i region Mitt

Göran Persson

Chef för Arbetsförmedlingen i Västra Svealand

Peter Heidkamp

Mirzal Celhasic

Elisabet Döring

Mattias Olofsson

Arbetsförmedlingschefer i Dalarnas län

Lena Hertzberg

Torbjörn Johansson

Maria Haglund

Åsa Rosendal

Arbetsförmedlingschefer i Värmlands län

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.