2015-02-03 06:00

2015-02-03 06:00

Nya möjligheter för Värmlands EU-arbete

Debatt: Region Värmland European Office

Kontoret i Bryssel ska arbeta med att sätta Värmland på den europeiska kartan samt marknadsföra Värmlands kommuner och landsting som attraktiva samarbetspartners för andra regioner ute i Europa, skriver Tomas Riste med flera.

Många av de beslut som fattas i EU påverkar utvecklingen i Värmland. Därför är det viktigt att Värmland har väl uppbyggda kontakter och nätverk inom EU-organen samt med andra regioner ute i Europa. För att komplettera det EU-arbete som redan sker på hemmaplan invigs idag Region Värmland European Office i Bryssel.

Tillsammans arbetar vi, de 16 värmländska kommunerna, Landstinget i Värmland och Region Värmland, aktivt med EU-frågor, till exempel genom EU-finansierade utvecklingsprojekt. Och hittills har vi i Värmland lyckats väl. Under den förra programperioden inom ramen för EU:s regionalpolitik (den så kallade sammanhållningspolitiken som syftar till att öka sammanhållningen mellan olika delar av EU och att bidra till en positiv utveckling) fick Värmland genom målmedvetet arbete del av runt en miljard kronor.

Nu är vi i början på en ny programperiod. I Bryssel finns i dag de flesta europeiska regioner representerade, vilket ger dem goda chanser att dra nytta fullt ut av EU:s sammanhållningspolitik. När vi analyserat våra framtida behov har vi insett att också vi behöver finnas på plats för att öka våra möjligheter till snabb information om kommande beslut och för att kunna påverka beslutsprocesserna till Värmlands fördel. Därför invigs i dag Region Värmland European Office. Kontoret i Bryssel blir organisatoriskt en del av Region Värmland och kommer framförallt att arbeta med strategisk utveckling och projektutveckling.

Inom området strategisk utveckling handlar det till exempel om att vara ett stöd i frågor som är av vikt för hela Värmlands utveckling och där det finns ett värde av att Värmland talar med en röst. För att säkerställa att allas våra intressen tillvaratas och beaktas ska Region Värmland European Office även arbeta för att påverka EU:s beslutsprocess och framföra regionens synpunkter till relevanta institutioner i Bryssel.

Under den pågående programperioden för EU, med syfte att öka den ekonomiska och sociala sammanhållningen, erbjuder EU ett stort antal program och fonder för projektfinansiering. Region Värmland European Office ska också arbeta med att utveckla EU-projekt, speciellt inom de så kallade sektorsprogrammen som kräver samarbete mellan regioner och kommuner i olika länder. Sektorsprogrammen är en finansieringskälla som vi i Värmland kan bli bättre på att nyttja och Region Värmland European Office kommer ha en viktig roll i arbetet med att stödja framför allt de värmländska kommunerna i det arbetet.

En viktig del i arbetet för Region Värmland European Office är också deltagandet i olika strategiska nätverk. Kontoret i Bryssel ska arbeta med att sätta Värmland på den europeiska kartan samt marknadsföra Värmlands kommuner och landsting som attraktiva samarbetspartners för andra regioner ute i Europa.

I och med dagens invigning av Region Värmland European Office finns även Värmland på plats i EU:s centrum. Vi är mycket glada för det och känner oss laddade och väl rustade för programperioden fram till år 2020.

Tomas Riste (S)

Regionstyrelsens ordförande

Fredrik Larsson (M)

Landstingsstyrelsens ordförande

Kommunstyrelseordföranden i Värmland

Ann-Katrin Järåsen (S)

Torsby

Benny Pedersén (S)

Forshaga

Bjarne Olsson (S)

Kristinehamn

Dag Rogne (C)

Säffle

Daniel Schützer (S)

Årjäng

Hans Jildesten (S)

Storfors

Hans Nilsson (HEL)

Eda

Leif Haraldsson (S)

Grums

Mathias Lindquist (S)

Munkfors

Mikael Johansson (S)

Kil

Per Gruvberger (S)

Filipstad

Per-Samuel Nisser (M)

Karlstad

Peter Söderström (S)

Arvika

Siw Gidlöf (S)

Hammarö

Tobias Eriksson (S)

Sunne

Åsa Johansson (S)

Hagfors

Många av de beslut som fattas i EU påverkar utvecklingen i Värmland. Därför är det viktigt att Värmland har väl uppbyggda kontakter och nätverk inom EU-organen samt med andra regioner ute i Europa. För att komplettera det EU-arbete som redan sker på hemmaplan invigs idag Region Värmland European Office i Bryssel.

Tillsammans arbetar vi, de 16 värmländska kommunerna, Landstinget i Värmland och Region Värmland, aktivt med EU-frågor, till exempel genom EU-finansierade utvecklingsprojekt. Och hittills har vi i Värmland lyckats väl. Under den förra programperioden inom ramen för EU:s regionalpolitik (den så kallade sammanhållningspolitiken som syftar till att öka sammanhållningen mellan olika delar av EU och att bidra till en positiv utveckling) fick Värmland genom målmedvetet arbete del av runt en miljard kronor.

Nu är vi i början på en ny programperiod. I Bryssel finns i dag de flesta europeiska regioner representerade, vilket ger dem goda chanser att dra nytta fullt ut av EU:s sammanhållningspolitik. När vi analyserat våra framtida behov har vi insett att också vi behöver finnas på plats för att öka våra möjligheter till snabb information om kommande beslut och för att kunna påverka beslutsprocesserna till Värmlands fördel. Därför invigs i dag Region Värmland European Office. Kontoret i Bryssel blir organisatoriskt en del av Region Värmland och kommer framförallt att arbeta med strategisk utveckling och projektutveckling.

Inom området strategisk utveckling handlar det till exempel om att vara ett stöd i frågor som är av vikt för hela Värmlands utveckling och där det finns ett värde av att Värmland talar med en röst. För att säkerställa att allas våra intressen tillvaratas och beaktas ska Region Värmland European Office även arbeta för att påverka EU:s beslutsprocess och framföra regionens synpunkter till relevanta institutioner i Bryssel.

Under den pågående programperioden för EU, med syfte att öka den ekonomiska och sociala sammanhållningen, erbjuder EU ett stort antal program och fonder för projektfinansiering. Region Värmland European Office ska också arbeta med att utveckla EU-projekt, speciellt inom de så kallade sektorsprogrammen som kräver samarbete mellan regioner och kommuner i olika länder. Sektorsprogrammen är en finansieringskälla som vi i Värmland kan bli bättre på att nyttja och Region Värmland European Office kommer ha en viktig roll i arbetet med att stödja framför allt de värmländska kommunerna i det arbetet.

En viktig del i arbetet för Region Värmland European Office är också deltagandet i olika strategiska nätverk. Kontoret i Bryssel ska arbeta med att sätta Värmland på den europeiska kartan samt marknadsföra Värmlands kommuner och landsting som attraktiva samarbetspartners för andra regioner ute i Europa.

I och med dagens invigning av Region Värmland European Office finns även Värmland på plats i EU:s centrum. Vi är mycket glada för det och känner oss laddade och väl rustade för programperioden fram till år 2020.

Tomas Riste (S)

Regionstyrelsens ordförande

Fredrik Larsson (M)

Landstingsstyrelsens ordförande

Kommunstyrelseordföranden i Värmland

Ann-Katrin Järåsen (S)

Torsby

Benny Pedersén (S)

Forshaga

Bjarne Olsson (S)

Kristinehamn

Dag Rogne (C)

Säffle

Daniel Schützer (S)

Årjäng

Hans Jildesten (S)

Storfors

Hans Nilsson (HEL)

Eda

Leif Haraldsson (S)

Grums

Mathias Lindquist (S)

Munkfors

Mikael Johansson (S)

Kil

Per Gruvberger (S)

Filipstad

Per-Samuel Nisser (M)

Karlstad

Peter Söderström (S)

Arvika

Siw Gidlöf (S)

Hammarö

Tobias Eriksson (S)

Sunne

Åsa Johansson (S)

Hagfors

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.