2015-01-29 06:00

2015-01-29 06:00

Vem beordrade morden på författarna

Debatt: Iran

Irans författarsamfund fördömde i ett uttalande onsdagens attack mot Charlie Hebdo som en grym terrorhandling och en attack mot yttrandefriheten, skriver Morteza Sadeghi.

Iranska regimens säkerhetsstyrkor stoppade den 15 januari en planerad stödmanifestation i Teheran för att visa solidaritet med offren från terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. En grupp journalister som försökte samlas utanför det nu stängda författarsamfundets kontor i Teheran för att visa solidaritet med offren i Paris stoppades av iranska regimens säkerhetsstyrkor, enligt uppgifterna.

Irans författarsamfund fördömde i ett uttalande attacken mot Charlie Hebdo som en grym terrorhandling och en attack mot yttrandefriheten. Uttalandet betonar att många iranska författare och journalister har offrat sina liv för yttrandefriheten och därför förstår väl franska folkets ilska och lidande. Ruhollah Khomeini, grundaren av prästerskapets envälde i Iran, riktade sig bland annat mot Satansversernas författare Salman Rushdie. Fatwans budskap var att Rushdie måste avrättas för att hans bok var hädisk mot Islam.

Den iranska regimen fortsätter genomföra grymma och omänskliga dödsstraff i det nya året. Minst 20 personer har blivit avrättade under första veckan 2015. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moons senaste rapport till generalförsamlingen om situationen för mänskliga rättigheter i Iran, som presenterades i oktober, uttryckte oro över senaste tidens rapporterade ökning av antalet avrättningar i landet. Rapporten uttryckte även oro för avrättning av minderåriga i Iran.

Den 19 december 2014 antog FN:s generalförsamling en resolution som fördömde iranska regimens grymma och systematiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Iran. Den iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi sade i ett uttalande att resolutionen visar tydligt att det är dags för att hänskjuta prästerskapets fruktansvärda människorättskränkningar till säkerhetsrådet i syfte att anta bindande straffåtgärder. Hon varnade samtidigt att de kärntekniska förhandlingarna med den iranska regimen inte får bli någon ursäkt för att ignorera människorättsfrågor i Iran.

Morteza Sadeghi

Förenade Föreningen för ett Fritt Iran

Iranska regimens säkerhetsstyrkor stoppade den 15 januari en planerad stödmanifestation i Teheran för att visa solidaritet med offren från terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. En grupp journalister som försökte samlas utanför det nu stängda författarsamfundets kontor i Teheran för att visa solidaritet med offren i Paris stoppades av iranska regimens säkerhetsstyrkor, enligt uppgifterna.

Irans författarsamfund fördömde i ett uttalande attacken mot Charlie Hebdo som en grym terrorhandling och en attack mot yttrandefriheten. Uttalandet betonar att många iranska författare och journalister har offrat sina liv för yttrandefriheten och därför förstår väl franska folkets ilska och lidande. Ruhollah Khomeini, grundaren av prästerskapets envälde i Iran, riktade sig bland annat mot Satansversernas författare Salman Rushdie. Fatwans budskap var att Rushdie måste avrättas för att hans bok var hädisk mot Islam.

Den iranska regimen fortsätter genomföra grymma och omänskliga dödsstraff i det nya året. Minst 20 personer har blivit avrättade under första veckan 2015. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moons senaste rapport till generalförsamlingen om situationen för mänskliga rättigheter i Iran, som presenterades i oktober, uttryckte oro över senaste tidens rapporterade ökning av antalet avrättningar i landet. Rapporten uttryckte även oro för avrättning av minderåriga i Iran.

Den 19 december 2014 antog FN:s generalförsamling en resolution som fördömde iranska regimens grymma och systematiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Iran. Den iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi sade i ett uttalande att resolutionen visar tydligt att det är dags för att hänskjuta prästerskapets fruktansvärda människorättskränkningar till säkerhetsrådet i syfte att anta bindande straffåtgärder. Hon varnade samtidigt att de kärntekniska förhandlingarna med den iranska regimen inte får bli någon ursäkt för att ignorera människorättsfrågor i Iran.

Morteza Sadeghi

Förenade Föreningen för ett Fritt Iran

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.