2015-01-26 06:00

2015-01-26 06:00

Möt framtidens nya utmaningar

Debatt: Moderaterna

Moderaterna måste vara det parti som förmår att tolka verkligheten i denna del och därmed de förutsättningar som krävs för fred, demokrati och frihet i Europa och i vår del av världen, skriver Gunnar Hökmark.

Det är bara Moderaterna som kan utveckla den kraft det kräver för att vårt land ska gå i täten för att möta de nya utmaningarna Sverige och Europa står inför. Det kräver en parlamentarisk strategi i nuet som hindrar att Sverige nu genom höjda skatter och utgifter skapar samma kris som övriga Europa försöker lämna och en övergripande politisk vision som kan lyfta och förena.

Då fanns Sovjetunionen som ledde till att världen var delad i öst och i väst samt i den tredje världen. Då var Västeuropa och USA totalt dominerande i den globala ekonomin. Då fanns inte Internet. Denna nya värld har vuxit fram i sina former sedan murens fall. Moderaterna måste vara det parti som förmår att tolka verkligheten i denna del och därmed de förutsättningar som krävs för fred, demokrati och frihet i Europa och i vår del av världen.

Det kräver en ökning av vår försvarsförmåga både i nuet och på sikt men också en utveckling av vårt samhälles förmåga att militärt, polisiärt, energipolitiskt, informationsteknologiskt och ekonomiskt möta de nya hot som nu växer fram. Det kräver att vi bidrar till att hålla samman Europeiska unionen och utveckla en stark och gemensam utrikes- och säkerhetspolitik som inte minst ger våra grannar kring Östersjön trygghet och fred. Det kräver att vi förmår bidra till att demokratiska stater kan samverka om säkerhet och försvar och en svensk väg in i Nato.

Moderaterna måste gå i täten för en valfrihetsrevolution, inte bevara en välfärdssektor som just för medborgarnas skull behöver en ständig förnyelse och utveckling, för att stå i deras tjänst men också för att bidra till nytt företagande i kunskapssamhället. Moderaterna måste gå i täten för att Sverige och Europa kan bli ledande i det moderna Internets rörlighet och innovationstakt.

Vi behöver reformera bort 1900-talets arbetsmarknadsstrukturer till förmån för individens styrka, rörlighet och rätt. Las symboliserar en gammal tids arbetsmarknad och hindrar inte bara nya jobb utan den rörlighet som det moderna samhället kräver för att kunskap och kompetens ska kunna utvecklas.

Vi måste visa att migration och nya människor i vårt land kan hanteras om individens frihet och rätt balanseras av individens ansvar. Dynamiska samhällen präglas av öppenhet för nya människor och växer genom dem men förnekar inte de problem som krävs för att utmaningar ska bli till möjligheter. Vi behöver ta striden för att förena världens två största och mest avancerade kunskapsekonomier och världens viktigaste demokratier i en global ekonomisk utveckling som gynnar alla och stärker människor i deras egenskap av medborgare.

Moderaterna måste vara det parti som förmår att tolka den nya verkligheten i denna del och därmed de förutsättningar som krävs för fred, demokrati och frihet i Europa och i vår del av världen.

Gunnar Hökmark

Delegationsledare, Moderaterna i Europaparlamentet

Det är bara Moderaterna som kan utveckla den kraft det kräver för att vårt land ska gå i täten för att möta de nya utmaningarna Sverige och Europa står inför. Det kräver en parlamentarisk strategi i nuet som hindrar att Sverige nu genom höjda skatter och utgifter skapar samma kris som övriga Europa försöker lämna och en övergripande politisk vision som kan lyfta och förena.

Då fanns Sovjetunionen som ledde till att världen var delad i öst och i väst samt i den tredje världen. Då var Västeuropa och USA totalt dominerande i den globala ekonomin. Då fanns inte Internet. Denna nya värld har vuxit fram i sina former sedan murens fall. Moderaterna måste vara det parti som förmår att tolka verkligheten i denna del och därmed de förutsättningar som krävs för fred, demokrati och frihet i Europa och i vår del av världen.

Det kräver en ökning av vår försvarsförmåga både i nuet och på sikt men också en utveckling av vårt samhälles förmåga att militärt, polisiärt, energipolitiskt, informationsteknologiskt och ekonomiskt möta de nya hot som nu växer fram. Det kräver att vi bidrar till att hålla samman Europeiska unionen och utveckla en stark och gemensam utrikes- och säkerhetspolitik som inte minst ger våra grannar kring Östersjön trygghet och fred. Det kräver att vi förmår bidra till att demokratiska stater kan samverka om säkerhet och försvar och en svensk väg in i Nato.

Moderaterna måste gå i täten för en valfrihetsrevolution, inte bevara en välfärdssektor som just för medborgarnas skull behöver en ständig förnyelse och utveckling, för att stå i deras tjänst men också för att bidra till nytt företagande i kunskapssamhället. Moderaterna måste gå i täten för att Sverige och Europa kan bli ledande i det moderna Internets rörlighet och innovationstakt.

Vi behöver reformera bort 1900-talets arbetsmarknadsstrukturer till förmån för individens styrka, rörlighet och rätt. Las symboliserar en gammal tids arbetsmarknad och hindrar inte bara nya jobb utan den rörlighet som det moderna samhället kräver för att kunskap och kompetens ska kunna utvecklas.

Vi måste visa att migration och nya människor i vårt land kan hanteras om individens frihet och rätt balanseras av individens ansvar. Dynamiska samhällen präglas av öppenhet för nya människor och växer genom dem men förnekar inte de problem som krävs för att utmaningar ska bli till möjligheter. Vi behöver ta striden för att förena världens två största och mest avancerade kunskapsekonomier och världens viktigaste demokratier i en global ekonomisk utveckling som gynnar alla och stärker människor i deras egenskap av medborgare.

Moderaterna måste vara det parti som förmår att tolka den nya verkligheten i denna del och därmed de förutsättningar som krävs för fred, demokrati och frihet i Europa och i vår del av världen.

Gunnar Hökmark

Delegationsledare, Moderaterna i Europaparlamentet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.