2015-01-21 06:00

2015-01-21 09:28

Barnkonventionen bör bli lag

SVERIGE: Hög tid att få till en förändring

För 25 år sedan skrev Sverige under FN:s barnkonvention. Det innebär att vi har förbundit oss till att följa det som står i den.

Men Sverige har fortfarande inte gjort barnkonventionen till svensk lag. Det innebär att våra svenska lagar väger tyngre än det som står i konventionen. FN:s barnrättskommitté har kritiserat Sverige för att barnkonventionen inte ännu har blivit svensk lag och på så sätt fått samma ställning som övrig lagstiftning. Barnkonventionen kan alltså därför bara tillämpas om den inte står i konflikt med någon annan svensk lag. Och då många lagar i Sverige är gamla, så blir det ofta så att konventionens innehåll får vika sig för annan lagstiftning.

Om Sverige skulle göra barnkonventionen till svensk lag skulle det innebära att samtliga svenska lagar skulle behöva anpassas för att sätta barnens bästa i främsta rummet. Det skulle göra barnens rättigheter till en naturlig del i alla beslutsfattares vardag och på så sätt öka kunskapen om vad som krävs och vad som behöver göras.

Det skulle innebära att konventionen skulle bli tillämpbar i svenska domstolar och vid andra myndigheter, t.ex. Migrationsverket. Detta skulle få stor effekt och direkt påverkan i fall om bl.a. skilsmässor och utvisning av barns föräldrar. Fall där vi idag sällan sätter barnens bästa i främsta rummet.

Det skulle helt enkelt stärka barnens rättigheter ytterligare, särskilt inom rättsväsendet, om barnkonventionen var svensk lag istället för bara ett påskrivet fördrag som tas i beaktande när det inte stör några andra lagar.

Barnen är vår framtid. De förtjänar att bli behandlade med respekt och ges de möjligheter och den status i samhället som de förtjänar. Det är barnen som ska ta över efter oss, och vilka signaler skickar vi till dom när vi inte ens likställer deras rättigheter med våra egna?

Det är dags att för Sverige att ta sitt ansvar. Gör barnkonventionen till svensk lag nu!


För Miljöpartiet de gröna i Karlskoga

Daniel Ekelund - Ordf.

Jens Dahlbäck

Bengt-Åke Johansson

Ann Myhrman Lager

Marketta Loiske

Christer Johansson

För 25 år sedan skrev Sverige under FN:s barnkonvention. Det innebär att vi har förbundit oss till att följa det som står i den.

Men Sverige har fortfarande inte gjort barnkonventionen till svensk lag. Det innebär att våra svenska lagar väger tyngre än det som står i konventionen. FN:s barnrättskommitté har kritiserat Sverige för att barnkonventionen inte ännu har blivit svensk lag och på så sätt fått samma ställning som övrig lagstiftning. Barnkonventionen kan alltså därför bara tillämpas om den inte står i konflikt med någon annan svensk lag. Och då många lagar i Sverige är gamla, så blir det ofta så att konventionens innehåll får vika sig för annan lagstiftning.

Om Sverige skulle göra barnkonventionen till svensk lag skulle det innebära att samtliga svenska lagar skulle behöva anpassas för att sätta barnens bästa i främsta rummet. Det skulle göra barnens rättigheter till en naturlig del i alla beslutsfattares vardag och på så sätt öka kunskapen om vad som krävs och vad som behöver göras.

Det skulle innebära att konventionen skulle bli tillämpbar i svenska domstolar och vid andra myndigheter, t.ex. Migrationsverket. Detta skulle få stor effekt och direkt påverkan i fall om bl.a. skilsmässor och utvisning av barns föräldrar. Fall där vi idag sällan sätter barnens bästa i främsta rummet.

Det skulle helt enkelt stärka barnens rättigheter ytterligare, särskilt inom rättsväsendet, om barnkonventionen var svensk lag istället för bara ett påskrivet fördrag som tas i beaktande när det inte stör några andra lagar.

Barnen är vår framtid. De förtjänar att bli behandlade med respekt och ges de möjligheter och den status i samhället som de förtjänar. Det är barnen som ska ta över efter oss, och vilka signaler skickar vi till dom när vi inte ens likställer deras rättigheter med våra egna?

Det är dags att för Sverige att ta sitt ansvar. Gör barnkonventionen till svensk lag nu!


För Miljöpartiet de gröna i Karlskoga

Daniel Ekelund - Ordf.

Jens Dahlbäck

Bengt-Åke Johansson

Ann Myhrman Lager

Marketta Loiske

Christer Johansson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.