2015-01-10 06:00

2015-01-20 23:14

Frihandel utvecklar och förenar

Debatt: TTIP

TTIP kommer stärka jobbtillväxten och den ekonomiska utvecklingen i Europa och USA. Onödiga handelshinder såsom tullar och regelkrångel lägger hinder i vägen, skriver Mark F Brzezinski.

Såhär de första dagarna av 2015 så ser jag tillbaka på ett år när det svensk-amerikanska partnerskapet växte sig starkare än någonsin. I somras cyklade jag igenom Sverige, från västkust till östkust. Utöver det fantastiska landskapet så slogs jag också av den entreprenöriella andan jag mötte i byar och städer. Denna anda ger näring till den utmärkta handelsförbindelsen mellan våra två länder. 2015 hoppas vi ska bringa framsteg i förhandlingarna om det transatlantiska handels- och investeringsparterskapet (TTIP) som kommer att släppa loss entreprenörskapsandan i alltifrån Småland till San Francisco.

Det förhandlas nu mellan USA och EU med sikte på att skapa världens största frihandelsområde. Europa och USA är starkare tillsammans, och TTIP skulle ytterligare stärka den ekonomiska utvecklingen på båda sidor av Atlanten på fem kritiska sätt:

För det första, TTIP kommer stärka jobbtillväxten och den ekonomiska utvecklingen i Europa och USA. Onödiga handelshinder såsom tullar och regelkrångel lägger hinder i vägen mellan entreprenörerna och deras potentiella kunder. Genom att undanröja dessa hinder kan vi bana väg för dessa tillväxtfrämjande kontakter.

För det andra, vi hoppas kunna sätta standarder för handel som bygger på våra gemensamma värderingar. Genom TTIP kan EU och USA säkerställa att det internationella regelverket för handel bygger på våra åtaganden om starka arbetsrättsliga regler, starkt skydd för miljön och för säkerheten i den mat vi äter, samt gott immaterialrättsligt skydd som främjar entreprenörskap. Vi har en möjlighet – genom TTIP – att visa världen att man inte behöver offra standarder och skydd för att skapa nya möjligheter.

För det tredje, USA och Europa anser att öppen handel, transparens och rättsstatens principer är hörnpelare i vår stabilitet och långsiktiga ekonomiska styrka. I en föränderlig värld skulle TTIP stå upp för de höga standarder vi upprätthåller i vår transatlantiska gemenskap, och därmed signalera till resen av världen att rättsstatens principer är nyckeln till tillväxt och välstånd.

För det fjärde, vi vill sänka kostnaderna för att skapa möjligheter för entreprenörer, då företagare som exporterar växer snabbare och skapar bättre betalda arbetstillfällen än de som inte exporterar. De många handelshinder som försvårar för småföretag att vara involverade i global handel hoppas vi kunna undanröja genom TTIP.

För det femte, vi vill använda vårt ekonomiska partnerskap för att främja fred och säkerhet. Världen är bättre och säkrare när avancerade demokratier står förenade. Det kommer i sin tur möjliggöra för oss att vidmakthålla vårt globala ledarskap inom andra områden – allt från säkerhet till utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd.

Relationen mellan Sverige och USA är den starkaste den någonsin har varit. TTIP ger oss nu en möjlighet att generera ytterligare värden för Europa och USA, genom att bygga på de höga standarder och de delade värderingar som förenar våra nationer.

Mark F Brzezinski

Förenta Staternas ambassadör i Sverige

Såhär de första dagarna av 2015 så ser jag tillbaka på ett år när det svensk-amerikanska partnerskapet växte sig starkare än någonsin. I somras cyklade jag igenom Sverige, från västkust till östkust. Utöver det fantastiska landskapet så slogs jag också av den entreprenöriella andan jag mötte i byar och städer. Denna anda ger näring till den utmärkta handelsförbindelsen mellan våra två länder. 2015 hoppas vi ska bringa framsteg i förhandlingarna om det transatlantiska handels- och investeringsparterskapet (TTIP) som kommer att släppa loss entreprenörskapsandan i alltifrån Småland till San Francisco.

Det förhandlas nu mellan USA och EU med sikte på att skapa världens största frihandelsområde. Europa och USA är starkare tillsammans, och TTIP skulle ytterligare stärka den ekonomiska utvecklingen på båda sidor av Atlanten på fem kritiska sätt:

För det första, TTIP kommer stärka jobbtillväxten och den ekonomiska utvecklingen i Europa och USA. Onödiga handelshinder såsom tullar och regelkrångel lägger hinder i vägen mellan entreprenörerna och deras potentiella kunder. Genom att undanröja dessa hinder kan vi bana väg för dessa tillväxtfrämjande kontakter.

För det andra, vi hoppas kunna sätta standarder för handel som bygger på våra gemensamma värderingar. Genom TTIP kan EU och USA säkerställa att det internationella regelverket för handel bygger på våra åtaganden om starka arbetsrättsliga regler, starkt skydd för miljön och för säkerheten i den mat vi äter, samt gott immaterialrättsligt skydd som främjar entreprenörskap. Vi har en möjlighet – genom TTIP – att visa världen att man inte behöver offra standarder och skydd för att skapa nya möjligheter.

För det tredje, USA och Europa anser att öppen handel, transparens och rättsstatens principer är hörnpelare i vår stabilitet och långsiktiga ekonomiska styrka. I en föränderlig värld skulle TTIP stå upp för de höga standarder vi upprätthåller i vår transatlantiska gemenskap, och därmed signalera till resen av världen att rättsstatens principer är nyckeln till tillväxt och välstånd.

För det fjärde, vi vill sänka kostnaderna för att skapa möjligheter för entreprenörer, då företagare som exporterar växer snabbare och skapar bättre betalda arbetstillfällen än de som inte exporterar. De många handelshinder som försvårar för småföretag att vara involverade i global handel hoppas vi kunna undanröja genom TTIP.

För det femte, vi vill använda vårt ekonomiska partnerskap för att främja fred och säkerhet. Världen är bättre och säkrare när avancerade demokratier står förenade. Det kommer i sin tur möjliggöra för oss att vidmakthålla vårt globala ledarskap inom andra områden – allt från säkerhet till utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd.

Relationen mellan Sverige och USA är den starkaste den någonsin har varit. TTIP ger oss nu en möjlighet att generera ytterligare värden för Europa och USA, genom att bygga på de höga standarder och de delade värderingar som förenar våra nationer.

Mark F Brzezinski

Förenta Staternas ambassadör i Sverige

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.