2015-01-10 06:00

2015-01-20 22:41

Blunda inte för flyktingfrågan

Debatt: Migrationspolitik

Det handlar om ett systemfel. Asylsökande ska inte klandras. Vem skulle inte utnyttja alla utvägar att undkomma hemska förhållanden i hemland, skriver Leif Elinder och Sven Ruin.

Sverigedemokraterna (SD) vill diskutera flyktingfrågan. Övriga partier vill inte. Samtidigt förhandlar vi med länder, vilka grovt bryter mot internationella normer. Dubbelmoral?

Rättssäkerheten fungerar inte. Sverige med 2 procent av EU:s befolkning ger i dag fler människor asyl än något annat EU-land. Förra året väntades antalet ansökningar bli över 80 000, vilket motsvarar över 200 ärenden per dag. Nästan alla flyktingar kommer hit på ett irreguljärt sätt (olagligt). De flesta får asyl. Ansökningar som avslås överklagas. Få lämnar landet frivilligt. Många kommer via tredje land. Handläggarna hinner inte med. Därtill ett stort antal anhörigansökningar.

Det handlar om ett systemfel. Asylsökande ska inte klandras. Vem skulle inte utnyttja alla utvägar att undkomma hemska förhållanden i hemland?

Vad kostar det? I Norge beräknas mottagningskostnaden för en flykting till ”750 000 kronor” (Riksdagsman S Danielsson, SvD 1/10). Nationalekonomer som T Sanandaji, J Ekberg, J Ruist och J Tullberg talar om typer två kostnader: Dels statsbudgetkostnad, d v s „akuta” kostnader för migration/integration under de första två åren. Och dels fiskal kostnad, d v s ”långsiktiga” kostnader för bostad, sjukvård, socialtjänst, utbildning, rättsväsende, förtidspensioner m m.

Tino Sanandaji skriver att år 2006 var de budgeterade kostnaderna för migration cirlka 8 miljarder kronor. Samma år kom Jan Ekberg fram till totalkostnader (statsbudgetkostnad plus fiskal kostnad) på runt 50 miljarder kronor, d v s en sex gånger högre totalkostnad. Skillnaden förklaras av att Jan Ekberg räknar på kostnader och intäkter för samtliga invandrare, medan statsbudgeten bara räknar på nyanländas kostnader för asylsystemet de första två åren.

Nästa år förväntas statsbudgetkostnaderna för migration/integration bli 20-25 miljarder kronor. Totalkostnaden blir flera gånger högre. SD uppskattar invandringens kostnader till cirka 150 miljarder per år bl a p g a den låga sysselsättningsgraden för utomeuropeiska invandrare.

Verkligheten: Krig – till vilka västmakterna inte är utan skuld – har drivit 50 miljoner människor på flykt. Vi har ett ansvar att hjälpa. Frågan är hur vi gör det bäst?

Förslag: Prioritera konflikthantering och kvotflyktingar framför deltagande i Natos krigsoperationer. Sverige tar nu emot cirka 2 000 kvotflyktingar per år. Antalet skulle kunna tio- eller tjugodubblas kopplad till en begränsning av den nu nyckfulla asylprövningen.

Fördelar: Bättre urval, större rättssäkerhet, färre drunkningar, färre smugglare, färre falska pass och färre manipulerade (coachade) bakgrundsberättelser. Bättre kommunal planering, utbildning och större chans till jobb. Färre gömda ”papperslösa” Mer pengar över till u-hjälp.

Förhandla: I Stefan Einhorns bok De nya dödssynderna framhålls främlingsfientlighet som en dödssynd. Så är också dubbelmoral. Kasta inte sten i glashus. Syna SD. Ta debatten. Förhandla över blockgränserna. Se till att SD efter nästa val inte blir Sveriges näst största parti.

Leif Elinder

Pensionerad barnläkare

Sven Ruin

Egen företagare

Sverigedemokraterna (SD) vill diskutera flyktingfrågan. Övriga partier vill inte. Samtidigt förhandlar vi med länder, vilka grovt bryter mot internationella normer. Dubbelmoral?

Rättssäkerheten fungerar inte. Sverige med 2 procent av EU:s befolkning ger i dag fler människor asyl än något annat EU-land. Förra året väntades antalet ansökningar bli över 80 000, vilket motsvarar över 200 ärenden per dag. Nästan alla flyktingar kommer hit på ett irreguljärt sätt (olagligt). De flesta får asyl. Ansökningar som avslås överklagas. Få lämnar landet frivilligt. Många kommer via tredje land. Handläggarna hinner inte med. Därtill ett stort antal anhörigansökningar.

Det handlar om ett systemfel. Asylsökande ska inte klandras. Vem skulle inte utnyttja alla utvägar att undkomma hemska förhållanden i hemland?

Vad kostar det? I Norge beräknas mottagningskostnaden för en flykting till ”750 000 kronor” (Riksdagsman S Danielsson, SvD 1/10). Nationalekonomer som T Sanandaji, J Ekberg, J Ruist och J Tullberg talar om typer två kostnader: Dels statsbudgetkostnad, d v s „akuta” kostnader för migration/integration under de första två åren. Och dels fiskal kostnad, d v s ”långsiktiga” kostnader för bostad, sjukvård, socialtjänst, utbildning, rättsväsende, förtidspensioner m m.

Tino Sanandaji skriver att år 2006 var de budgeterade kostnaderna för migration cirlka 8 miljarder kronor. Samma år kom Jan Ekberg fram till totalkostnader (statsbudgetkostnad plus fiskal kostnad) på runt 50 miljarder kronor, d v s en sex gånger högre totalkostnad. Skillnaden förklaras av att Jan Ekberg räknar på kostnader och intäkter för samtliga invandrare, medan statsbudgeten bara räknar på nyanländas kostnader för asylsystemet de första två åren.

Nästa år förväntas statsbudgetkostnaderna för migration/integration bli 20-25 miljarder kronor. Totalkostnaden blir flera gånger högre. SD uppskattar invandringens kostnader till cirka 150 miljarder per år bl a p g a den låga sysselsättningsgraden för utomeuropeiska invandrare.

Verkligheten: Krig – till vilka västmakterna inte är utan skuld – har drivit 50 miljoner människor på flykt. Vi har ett ansvar att hjälpa. Frågan är hur vi gör det bäst?

Förslag: Prioritera konflikthantering och kvotflyktingar framför deltagande i Natos krigsoperationer. Sverige tar nu emot cirka 2 000 kvotflyktingar per år. Antalet skulle kunna tio- eller tjugodubblas kopplad till en begränsning av den nu nyckfulla asylprövningen.

Fördelar: Bättre urval, större rättssäkerhet, färre drunkningar, färre smugglare, färre falska pass och färre manipulerade (coachade) bakgrundsberättelser. Bättre kommunal planering, utbildning och större chans till jobb. Färre gömda ”papperslösa” Mer pengar över till u-hjälp.

Förhandla: I Stefan Einhorns bok De nya dödssynderna framhålls främlingsfientlighet som en dödssynd. Så är också dubbelmoral. Kasta inte sten i glashus. Syna SD. Ta debatten. Förhandla över blockgränserna. Se till att SD efter nästa val inte blir Sveriges näst största parti.

Leif Elinder

Pensionerad barnläkare

Sven Ruin

Egen företagare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.