2015-01-03 06:00

2015-01-20 22:45

Vad tjänade Årjängs kommun på nedläggningen?

Debatt: Blomskogs skola

Vad tjänade kommunen på nedläggningen av Blomskogs skola? Det borde jag kunna få reda på ganska exakt då vi är inne i andra läsåret utan Blomskogs skola, skriver Jennie Persson.

Jag är en enkel människa som säker inte förstår lika mycket som många andra så därför kommer jag ställa några frågor till politiker som helt säker både kan och förstår mer än mig. Så måste det vara?

I Årjängs kommun har skolfrågan varit en stor och aktuell del i samhällsdebatten under några år, intensiv de två senaste åren. I juni 2013 tog ett oense kommunfullmäktige beslut om att redan hösten 2013 lägga ned Blomskogs skola och hösten 2015 även Böns skola och Töcksfors högstadieskola. Anledningen sägs i första hand vara av ekonomiska skäl, BUN:s (barn och utbildningsnämndens) budget har inte gått ihop på många år så nu skulle krafttag tas. Några politiker framhöll att BUN:s budget var för snålt tilltagen med ökade krav på skolor och barnomsorg och ville stärka budgeten, de sa även att det inte skulle bli någon vinst med nedläggningar kanske bara fördyrningar. Det var förslaget jag tidigare nämnt om nedläggningar, som vann i fullmäktige juni 2013.

Så nu vill jag få detta helt klart för mig: Vad tjänade kommunen på nedläggningen av Blomskogs skola? Det borde jag kunna få reda på ganska exakt då vi är inne i andra läsåret utan Blomskogs skola. Sedan vill jag veta vad vinsten kommer bli vid nedläggningen av Bön och Töcksfors skolor, här anser jag det vara självklart att ni redogör för alla kostnader inräknade, vad detta är antar jag ni som är pålästa vet bättre än mig men jag föreslår att ni räknar med busstransporter och tomma lokaler.

Jag har försökt vid tidigare tillfällen få dessa kostnader redovisade men då har det varit för tidigt att redovisa, jag skulle bara lita på att det blir plus i BUN:s kassa när skolorna läggs ned. Nu är det inte för tidigt att som skattebetalare få reda på vad mina pengar kommer gå till.

Jag antar att ett kommunalråd är väl påläst i en så viktig fråga och kommer ta ansvar för att redogöra för alla oss som undrar; Är det värt det?

Jennie Persson

Töcksfors

Jag är en enkel människa som säker inte förstår lika mycket som många andra så därför kommer jag ställa några frågor till politiker som helt säker både kan och förstår mer än mig. Så måste det vara?

I Årjängs kommun har skolfrågan varit en stor och aktuell del i samhällsdebatten under några år, intensiv de två senaste åren. I juni 2013 tog ett oense kommunfullmäktige beslut om att redan hösten 2013 lägga ned Blomskogs skola och hösten 2015 även Böns skola och Töcksfors högstadieskola. Anledningen sägs i första hand vara av ekonomiska skäl, BUN:s (barn och utbildningsnämndens) budget har inte gått ihop på många år så nu skulle krafttag tas. Några politiker framhöll att BUN:s budget var för snålt tilltagen med ökade krav på skolor och barnomsorg och ville stärka budgeten, de sa även att det inte skulle bli någon vinst med nedläggningar kanske bara fördyrningar. Det var förslaget jag tidigare nämnt om nedläggningar, som vann i fullmäktige juni 2013.

Så nu vill jag få detta helt klart för mig: Vad tjänade kommunen på nedläggningen av Blomskogs skola? Det borde jag kunna få reda på ganska exakt då vi är inne i andra läsåret utan Blomskogs skola. Sedan vill jag veta vad vinsten kommer bli vid nedläggningen av Bön och Töcksfors skolor, här anser jag det vara självklart att ni redogör för alla kostnader inräknade, vad detta är antar jag ni som är pålästa vet bättre än mig men jag föreslår att ni räknar med busstransporter och tomma lokaler.

Jag har försökt vid tidigare tillfällen få dessa kostnader redovisade men då har det varit för tidigt att redovisa, jag skulle bara lita på att det blir plus i BUN:s kassa när skolorna läggs ned. Nu är det inte för tidigt att som skattebetalare få reda på vad mina pengar kommer gå till.

Jag antar att ett kommunalråd är väl påläst i en så viktig fråga och kommer ta ansvar för att redogöra för alla oss som undrar; Är det värt det?

Jennie Persson

Töcksfors

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.